Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Falun.
Foto: Sonny Jonasson

Kommunledningens svar om Lufab

FALUN. Liza Lundberg (S) är kommunstyrelsens ordförande i Falun. Hon svarar Lufabs vd, Maria Andersson, som är orolig för att kommande ägardirektiv kan försätta Lufab i konkurs. – Vi jobbar nu, tillsammans med Lufab, med att skapa ett ägardirektiv som inte i finansiell bemärkelse ska ställa till det för bolaget.

Liza Lundberg, som också är ordförande i styrelsen för Falu Stadshus (Lufabs moderbolag), berättar om den ägardialog som regelbundet sker med de tre kommunala bolagen Falu Energi & Vatten, Kopparstaden och Lufab.
– Vi ska i närtid – inom ramen för arbetet med att ta fram ett nytt ägardirektiv – hitta en lämplig nivå på Lufabs avkastningskrav. Det är inte räntekostnaderna vi diskuterar utan just avkastningskravet som ska justeras. Men det hänger ihop med vilka finansiella kostnader som bolaget har. Konsekvenserna av räntekostnaderna blir en del av det, säger Liza Lundberg och fortsätter:
– Det blir ett ägardirektiv som i finansiell bemärkelse inte ska ställa till det för Lufab, utan göra det möjligt för bolaget att fungera framåt. Allt detta har med avkastningskravet att göra. Det vet Maria.

Hyran för lokalerna på Lugnet kommer alltså i förlängningen att innebära en ökad kostnad för kommunen och skattebetalarna?
– Det finns inget som är gratis. När räntorna går upp måste de betalas. Det är inget unikt för Lufab eller annan bolagsverksamhet. Så ser det ut generellt i samhället, svarar Liza Lundberg.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!