Avesta kommun ska betala tillbaka 14 miljoner till Försäkringskassan.
Foto: Pressbild

Kommunen betalar tillbaka 14 miljoner för assistanshjälp

AVESTA. Avesta kommun kommer att betala tillbaka 14 miljoner kronor till Försäkringskassan. Det handlar om assistansersättning för personer med funktionsnedsättningar. Kommunen har fått mer ersättning än vad de har rätt till och den ska nu betalas tillbaka.

För fem år sedan, 2019, ändrade Försäkringskassan sin praxis för hur assistans får ges i vissa bostäder för personer med funktionsnedsättningar.
I och med en förändring av service mars 2023 upptäckte Avesta kommun att för mycket ersättning hade betalats ut från Försäkringskassan sedan år 2019.
Det ligger på kommunen att se till att information i ärenden är rätt eftersom Försäkringskassan inte följer upp ärenden där rätt till assistans är oförändrad för brukarna.
– När felet upptäcktes kontaktades Försäkringskassan så att vi kunde åtgärda det, förklarar Carina Johansson, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Kommunen har, enligt pressmeddelandet, agerat öppet och i samförstånd med Försäkringskassan genom hela processen.
– Kostnaden var redan från början beräknad att vara ungefär lika stor. Så, även om det är jobbigt att behöva betala tillbaka pengar, är det viktigt att komma ihåg att det handlar om att följa lagar och regler för att ge rätt stöd till dem som behöver det mest, säger Carina Johansson.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS