Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Det är väldigt mycket som är oklart” tycker Johanna Odö, kommunstyrelsens ordförande i Norberg, angående konsekvenserna av Afrikansk svinpest.
Foto: Sara Flodin

Kommunen är i stabsläge

AVESTA/NORBERG. På grund av afrikansk svinpest har Norbergs kommun gått upp i stabsläge – andra gången under senaste kvartalet. – Det handlar om att vi är en ganska tunn organisation på ledningskontoret, förklarar Johanna Odö (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Norberg.

Den 11 september klockan 13.00 beslutade kommunchef Christian Foster att Norbergs kommun skulle gå upp i stabsläge med anledning av utbredningen av afrikansk svinpest.
Stabsläget innebär att det alltid finns någon i tjänst på ledningskontoret och semestrar har dragits in.
– Vi måste se till att leverera och kunna ha en kontakt med Jordbruksverket och andra myndigheter, förklarar Johanna Odö och lägger till att det är för att kommuninvånarna inte ska bli drabbade.
Kommunchefer och kommunalråd från Norberg, Avesta, Fagersta, Smedjebacken och Surahammar har träffat landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) den gångna veckan.

De styrande från Avesta och Norberg träffade landsbygdsminister Peter Kullgren (Kd) den gångna veckan. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Johanna ställde frågor kring bygg- och skogsindustri som det finns mycket av i Norberg.
– Vi pratade om hur information ska nå föreningslivet. Hur ska information nå ut till dem? Vi tycker att det är oklara riktlinjer. Får man spela fotboll på en fotbollsplan som ligger ute i skogen, undrar Johanna.
Blerta Krenzi (S), kommunstyrelsens ordförande i Avesta, påtalade för landsbygdsministern att bygden behöver få svar gällande ekonomisk kompensation väldigt snart.
– Vi har drabbats av skogsbrand, översvämningar och nu det här, vilket ger stora konsekvenser.
Blerta Krenzi säger att situationen skapar mycket oro bland befolkningen.
– Det är viktigt att
myndigheter har nära kontakt med kommunerna eftersom det är till oss som invånarna hör av sig till.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!