Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Hedemoras nye kommundirektör heter Tommy Hansen. Han tillbringade sina första två dagar på jobbet med att åka runt och bekanta sig med kommunen. “En av få saker jag visste om Hedemora på förhand var att det är vackert här. Nu vet jag att det stämmer”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Kommundirektör 0225 – med rätt att fotografera – har stämplat in i Hedemora

HEDEMORA Tommy Hansen har stämplat in på Rådhuset i Hedemora. Den nye kommundirektören inledde sin tid i kommunen med ett par dagars sightseeing där han åkte runt och bekantade sig med kommunen. “En av få saker jag visste om Hedemora på förhand var att det är vackert här. Nu vet jag att det stämmer” säger Tommy Hansen som i en lång intervju med Annonsbladet Dalarna även erkänner att han trivs betydligt bättre bakom kameran än framför samt berättar om varför han brukar förlägga sina semesterresor till länder som Irak, Syrien och Kosovo.

Redan på sin tredje arbetsdag, den 5 januari, tog sig Tommy Hansen tid att sätta sig ner med Annonsbladet för en intervju om sig själv och sitt nya jobb. Men faktum är att han egentligen skulle ha börjat jobba den 10 januari.
– Jag sade till om att jag gärna ville börja tidigare, bland annat med lite sightseeing för att bekanta mig med kommunen. Det är viktigt att ha fått inleda med att besöka tätorterna så att man åtminstone vet var de ligger i geografin samt vet vad folk pratar om. Jag hade kommunens säkerhetschef Per Torsell som guide och vi träffade en del folk att prata med. Men det tog ett tag att åka runt, Hedemora är en utbredd kommun, säger Tommy Hansen.

Vad visste du om Hedemora innan du sökte jobbet?
– Inte så mycket mer än att jag hade hört det är vackert här, att det finns en fin natur. Nu vet jag att det stämmer. Hedemora påminner en del om Arboga, där jag tidigare har jobbat. En relativt liten kommun med en välbevarad gammal stadskärna.

Vad ser du för utmaningar för en relativt liten kommun?
– För kommunen i egenskap av arbetsgivare handlar det mycket om att lyckas behålla, rekrytera och utveckla personal med rätt kompetens. Det är en utmaning för de flesta mindre kommunerna. Det gäller att vara en attraktiv arbetsgivare.

Och fördelarna?
– Bland annat de korta beslutsvägarna. Det kan gå snabbt att få till nödvändig förändring och förankring. Här på Rådhuset sitter jag vägg i vägg med kommunstyrelsens ordförande Stefan Norberg och här sitter även kommunalrådet Lillemor Gunnarsson och oppositionsrådet Lennart Mångs. Vi inom kommunen, såväl tjänstemän som politiker, har olika roller och så ska det vara, men alla jobbar vi för Hedemoras bästa utifrån våra olika roller och det är otroligt viktigt att det finns ett “vi-tänk”.

På fritiden hänger Tommy Hansen helst på sig en kamera. Men även om han gärna fotograferar naturmotiv så är det ett annat tema som han ägnat sig år de senaste decennierna, nämligen att skildra orättvisor i världen. “De senaste 15 åren, före pandemin, har jag ägnat de flesta av mina semesterdagar åt att skildra det jag valt att kalla ´medaljens baksida´”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Tommy Hansen är uppvuxen i Köping och är bosatt mellan Västerås och Enköping.
– Vi bor i Kungsåra Berga. Jag har tio mil hit till Hedemora men det är ungefär lika långt som när jag jobbade i Stockholm. Fördelen är att jag slipper bilköerna in och ut ur Stockholm.

Förutom Arboga kommun, där han var förvaltningschef, har Tommy jobbat som miljövårdsdirektör och utvecklingsdirektör på Länsstyrelsen Västmanland, och varit ställföreträdande generaldirektör på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Senast jobbade han på Trafikverket där han bland annat lett arbetet med projektet förbifart Stockholm som ska öppna 2030.
– Det kanske låter lite högtravande men jag tycker att det är något fint och hedervärt att jobba för det allmänna. Jag gillar att jobba för att få ut så mycket som möjligt för skattepengarna. Jag sökte en kombination av en lite mindre organisation där man kan få saker att hända samtidigt som jag kan få ägna mig åt ledarskap som är en viktig fråga för mig.

Och så dök det upp en sådan tjänst i Hedemora.
– Det blev en fin “match” mellan mig och Hedemora. Kommunen hade en kravspecifikation över vad de var ute efter, bland annat någon som ville jobba mycket med ledarskap och det passade ju mig perfekt.

Han känner sig väldigt välkommen i Hedemora.
– Kommunens vision, att Hedemora ska uppfattas som en välkomnande kommun, den kan jag verkligen intyga att den stämmer. Jag har fått ett väldigt bra bemötande här, redan vid den första anställningsintervjun.

Tommy Hansen har stämplat in på Rådhuset i Hedemora. “Det kanske låter lite högtravande men jag tycker att det är något fint och hedervärt att jobba för det allmänna”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Du nämner ofta just ledarskap. Vad är ett bra ledarskap, enligt dig?
– Ledarskap handlar om människor, mellanmänskliga relationer, olikheter och kommunikation. Vi har olika behov och olika viljor, vi har olika förutsättningar och olika förmågor. Vi går upp varje morgon och åker till jobbet av delvis olika anledningar och vi har olika ambitioner och ambitionsnivåer. När vi har tagit till oss detta kan vi börja prata om ledarskap.
Han fortsätter:
– När vi känner varandras olikheter, förtjänster och tillkortakommanden och börjar ”lägga pussel” med dessa ingredienser har vi börjat ägna oss åt ett bra ledarskap. Ledarskap handlar om att lyckas samla alla goda krafter och få ut det bästa för, i det här fallet, Hedemoras bästa. Det är viktigt att tydliggöra motiv och förväntningar och att jobba genuint med att skapa bästa möjliga förutsättningar för dem som ska ta ansvar och utföra uppgifter.

Tommy anser att det är en självklarhet i ett chefskap att vara tillgänglig för sin personal.
– Det är inte okej att vara chef och ha stenkoll på ekonomi och verksamhet, men inte veta när medarbetare fyller år, har semester, är sjuk och liknande. Hedemora kommunkoncern må äga fastigheter, skog och andra tillgångar, men det största värdet går hem varje dag efter arbetsdagens slut och det finns inga garantier för morgondagen. Det är min och övriga chefers primära uppgift att göra vad vi kan för att för att skapa de förutsättningar som krävs för att behålla, attrahera och utveckla medarbetare, säger Tommy och fortsätter:
– Jag kommer att jobba hårt för att Hedemora kommun ska vara ett starkt alternativ för den som vill jobba med ledarskap och att Hedemora kommun ska vara ett starkt alternativ för den som jobba i en organisation som kännetecknas av ett riktigt bra ledarskap.

Tommy Hansen har installerat sig på kontoret, som hans företrädare Annika Strand nyligen städade ur när hon gick i pension. “Tyvärr får hon ju inte skörda alla frukter av sitt arbete, det får jag och de övriga som jobbar kvar göra, men vi ska naturligtvis förvalta det efter bästa förmåga”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Din företrädare Annika Strand sade i sin “avskedsintervju” med Annonsbladet att hon tyckte att hon hade krattat manegen rätt bra åt sin efterträdare. Har du hunnit känna efter om det stämmer?
– Ja, såvitt jag förstår och fått höra så har Annika varit en uppskattad person som gjort ett väldigt bra jobb här under lång tid. Tyvärr får hon ju inte skörda alla frukter av sitt arbete, det får jag och de övriga som jobbar kvar göra, men vi ska naturligtvis förvalta det efter bästa förmåga, säger Tommy Hansen som dock inte vill bedöma sin företrädares eller kommunens politikers insatser och resultat.
– Men såväl tjänstemannaorganisationen som den politiska organisationen har bevisligen gjort ett bra jobb, bland annat med kommunens ekonomi, men naturligtvis också med mycket annat. Den yttersta meningen med jobbet är ju att förverkliga den politik som beslutas och göra det efter bästa förmåga utifrån bland annat de ekonomiska medel som tillhandahålls. Med andra ord att få ut så mycket ”Hedemoravärde” som möjligt av varje skattekrona. Det är vi skyldiga politiken och ytterst kommuninvånarna.

Tommy Hansen brinner för att dokumentera och skildra orättvisor i världen. “Om jag hade kunnat ´backa bandet´ 20 år så hade jag nog valt att jobba med bildjournalistik och skildrat effekterna av vår tids galenskaper”, säger han. Foto: Pär Sönnert

På fritiden hänger Tommy Hansen helst på sig en kamera eller två. Men även om han gärna fotograferar i skog och mark så är det ett annat tema som han ägnat sig år de senaste decennierna, nämligen att skildra utsatthet, förtryck, orättvisor och missförhållanden i världen.
– Jag har rest runt en del i världen och skildrat händelser, människor och deras livsbetingelser i bland annat Irak, Syrien, Belarus, på Västbanken, i Östafrika och nu senast i Kosovo. Skildringarna har visats genom utställningar, föredrag och i flera böcker. Så man kan väl säga att jag nu är ”Kommundirektör 0225 med rätt att fotografera”. Där fick du din rubrik (skratt).

Har du någon drömplats du skulle vilja dokumentera?
– Nordkorea, men det är ju mer eller mindre otänkbart att ta sig in där och skildra hur vanligt folk faktiskt har det.
För några år sedan tillbringade Tommy i princip all ledig tid vid Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm och skildrade på nära håll missbruk och hemlöshet. Det resulterade bland annat i boken ”Medborgarna”.
– Jag vill som sagt skildra utsatthet, orättvisa och missförhållanden, även här i Sverige. De senaste 15 åren, före pandemin, har jag ägnat de flesta av mina semesterdagar åt att skildra det jag valt att kalla ”medaljens baksida”. Ibland har jag behövt hjälm, skottsäker väst och gasmask, som när jag besökte Mosul i norra Irak innan staden hade befriats från IS. Jag har även haft förmånen att kunna vara tjänstledig mellan varven för att ägna mig åt detta.

Det låter nästan som att du hade kunnat blivit journalist i stället?
– Ja, om jag hade kunnat ”backa bandet” 20 år så hade jag nog valt att jobba med bildjournalistik och skildrat effekterna av vår tids galenskaper, säger Tommy Hansen.

Tommy Hansen har stämplat in på Rådhuset i Hedemora. Den nye kommundirektören inledde sin tid i kommunen med ett par dagars sightseeing där han åkte runt och bekantade sig med kommunen. “En av få saker jag visste om Hedemora på förhand var att det är vackert här. Nu vet jag att det stämmer”, säger Tommy Hansen som även erkänner att han trivs betydligt bättre bakom kameran än framför samt berättar om varför han brukar förlägga sina semesterresor till länder som Irak, Syrien och Kosovo. Foto: Pär Sönnert

Tommy Hansen
Ålder: 55 år
Bor: I Kungsåra Berga, mellan Västerås och Enköping.
Yrke: Nybliven kommundirektör i Hedemora.
Familj: Gift med Susanna. Hon har en son sedan tidigare. Sedan har vi tre katter och ett tiotal Hedemorahöns. Där har vi en liten koppling till Hedemora!
Intressen: Fotografering. Sedan gillar jag att röra mycket på mig i form av klättring, bergsbestigning, löpning och att paddla kajak. Vi har även ett torp i skogen mellan Skinnskatteberg och Fagersta. Där är jag ofta, både sommar- och vintertid.
Aktuell: Hedemoras nye kommundirektör, sedan årsskiftet.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 3, 2022.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!