Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nu har Falun ett natthärbärge i hörnet av Sturegatan/Kristinegatan i stadens centrala delar. “Det känns bra att vi tillsammans etablerat ett slags positiv motkraft”, säger kommunalrådet Anders Lindh (M).
Foto: Sonny Jonasson

Kommunalråd om mjuka värden i Faluns natthärbärge

FALUN. Kommunalrådet Anders Lindh (M) är en av de många lokala krafter som eftersträvat etablerandet av ett natthärbärge i Falun. När detta nu är invigt och aktivt återger han delar av vägen fram till i dag. Och betonar den i medmänsklig mening viktiga innebörden av härbärget. – Kan vi hjälpa en enda människa så har vi vunnit hela dagen lång, säger han.

Att Falun ska ha ett natthärbärge är en fråga som varit aktuell en längre tid.
Nu har projektet äntligen gått i mål. Härbärgets dörrar är inledningsvis öppna under den kallare årstiden, är bemannat dygnet runt och har 4 bäddar avsedda för män samt 2 bäddar för kvinnor.

Anders Lindh, kommunalråd och kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, ger sin syn på inledningsskedet av vad som nu förverkligats.
– När jag var ordförande i socialnämnden, det här var sent 2020 och tidigt 2021, kom det till vår kännedom att natthärbärgen fanns på vissa andra orter.
– Jag delegerade då ett utredningsuppdrag för vad detta skulle innebära för Falu kommun. Sedan har turerna varit många och det har ju tyvärr kanske tagit lite lång tid att få ihop allt, men nu är vi äntligen i gång, konstaterar en både lättad och uppåt Lindh.

Natthärbärgets verksamhet vilar på ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan kommunen och föreningen Ria Hela Människan i Falun.
Anders lyfter fram ett gynnsamt samarbete med nämnda förening och deras personligt engagerade eldsjälar, däribland verksamhetschefen David Johansson.

Han framhåller också viktiga insatser från bland annat Falu kommuns stadsjurist Ellen Gräfnings, som jobbat nära regelverk och förutsättningar för något som detta.
Sedan tillkommer även procedurer gällande tillstånd och praktiska faktorer.
– Jag tycker att vi inom politiken gjort vårt för att hålla den här frågan prioriterad, och våra tjänstemän har också varit drivande i det här. Min övertygelse är att härbärget både nu och över tid är något positivt för Falun. Sedan ska det här självklart utvärderas längs vägen, anför han.

Anders Lindh (M), kommunalråd och kommunstyrelsens 1:e vice ordförande. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
Anders Lindh (M), kommunalråd och kommunstyrelsens 1:e vice ordförande. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Kommunalrådets samlade känsla är att Falun tagit ett steg i mänsklig riktning.
– Vi har inget välfärdssamhälle när vi har människor som inte har någonstans att bo, säger Anders.
Och fortsätter:
– Sedan är detta givetvis tyvärr ett mycket större problem både lokalt och på samhällsnivå överlag. Vi räddar ju inte världen genom det här, men det är ett sätt att främja mjukare värden.
– Natthärbärget är som sagt personalbemannat dygnet runt. Härbärget ska inte gästas av individer som inte hör hemma där, det här är finansierat via Falubornas skattepengar och ska gagna dem som har störst behov av det.

Anders Lindh ser också fördelar i att natthärbärget är centralt beläget, i nära anslutning till Ria-stugan.
Han antar en mer personlig ansats i ämnet och låter förhoppningar möta tänkbara framtidsscenarier.
– Bästa upplägget vore ju om det blir möjligt framöver att hålla härbärget öppet än mer.
Lindh ger även tummen upp för Fontänhuset i Faluns verksamhet, varpå han utvecklar kring möjliga stärkande effekter av natthärbärget i ett större perspektiv.
– Hos vissa personer i målgruppen för härbärget kan det finnas olika omständigheter som missbruk, psykisk ohälsa eller andra bekymmer. Om man som kommun och stad kan sträcka ut en hand och åtminstone erbjuda sovplats och värme, tak över huvudet för natten, kanske det kan ge positiva ringar på vattnet.

"Det är otroligt betydelsefullt att Falun nu har ett natthärbärge", säger Anders Lindh om den människonära resurs som etablerats och är bemannad dygnet runt. Foto: Sonny Jonasson
“Det är otroligt betydelsefullt att Falun nu har ett natthärbärge”, säger Anders Lindh om den människonära resurs som etablerats och är bemannad dygnet runt. Foto: Sonny Jonasson

Anders fortskrider i sammanhanget:
– Kanske att man kan få några att landa i en annan känsla, kanske att socialtjänsten kan kliva in och hjälpa till. Att vi kan ge en känsla av att “du klarar det här, det finns stöd att få”. Kan vi hjälpa en enda människa så har vi vunnit hela dagen lång, säger han.

Kommunalrådet avrundar med en reflektion fäst i såväl dagslägets realitet som hopp om små framsteg i en stor problematik.
– Den här frågan ligger mig varmt om hjärtat, det är viktiga saker. Det är i grund och botten tragiskt att insatser som dessa ska behövas, men det är otroligt betydelsefullt att Falun nu har ett natthärbärge. Det känns bra att vi tillsammans etablerat ett slags positiv motkraft, säger Anders Lindh.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,287216" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS