Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Målarmästare Michael Ericsson, Therese Oljans Backlin och Johan Backlin på trappen till den östra flygeln där interiören från 1700-talet återskapats. Byggnaden är nu en av sju finalister i Dalarnas Byggnadsvårdspris.
Foto: Rose-Marie Eriksson/Arkiv

Klosters herrgård kan vinna byggvårdspris

KLOSTER/SOLVARBO. Vartannat åt delas Dalarnas Byggnadsvårdspris ut. Bland årets sju finalister finns östra flygeln på Klosters herrgård med som en av kandidaterna. Den 1 juni utser juryn sin vinnare men hela sommaren pågår omröstningen publikens pris.

När Dalarnas Byggnadsvårdspris delas ut brukar Hedemora och Säters kommuner finnas med bland vinnarna. 2017 vann Gamla apoteket i Hedemora, där Café Wahlman ligger. Senast som priserna delades ut, 2021, vann Torbjörn Svensson publikens pris för sitt arbete med att restaurera Erik Pers-gården i Solvarbo.
Även i år finns en finalist från dessa kommuner med, i form av östra flygeln på Klosters herrgård.
I beskrivningen till detta finalbidrag står det bland annat att byggnaden uppfördes av Anders Rosenborg 1774 och att byggnaden fram till i dag har renoverats cirka nio gånger, med tanke på tre lager limfärg och fem lager tapet. ”Från 1950 till och till med 2018 har flygeln stått tom och ouppvärmd och används som förråd. Detta var nog räddningen då inga delar av inredningen som till exempel dörrar och kammar lås har tagits bort och inga andra byggnationer har utförts”, står det i beskrivningen.

Målarmästare Michael Ericsson i ett av rummen som målats enligt ursprungsinteriören. Foto: Rose-Marie Eriksson/Arkiv

Hösten 2021 besökte Lokalt i byggnaden i fråga och reportern Rose-Marie Eriksson skrev då bland annat att ”under många timmar och med varsam hand har lager efter lager av tapet och färg skrapats bort från väggarna på det första våningsplanet i den östra herrgårdsflygeln. Nu har originalmålningarna från 1774 återskapats för hand i alla fyra rum och i varje rum finns en vägg med originalmålningen kvar”.
– All restaurering är antikvariskt korrekt och utfört med traditionella metoder. Vi har arbetat cirka 2 000 timmar med att återställa de fyra rummen i flygeln, sade målarmästare Michael Ericsson från Ericssons måleri i Hedemora.

I varje rum i Klosters herrgårds östra flygel har en målning i original sparats och övrigt har handmålats i detalj. Foto: Rose-Marie Eriksson/Arkiv

I artikeln påpekas det även att det var herrgårdens ägare Johan Backlin och Therese Oljans Backlin som tog initiativ till renoveringen.
– Flygeln har stått tom i över 70 år så det har varit en spännande resa. Det finns inte så många sådana här projekt och antikvarien har jämfört det med Tullgarns slott, sade Johan Backlin.

“Det har varit en spännande resa och den fortsätter”, säger herrgårdens ägare Johan Backlin, här i ett av rummen med utsikt över ett vidsträckt landskap. Foto: Rose-Marie Eriksson/Arkiv
Denna bild illustrerar östra flygeln på Klosters herrgård, som är en av sju finalister i tävlingen Dalarnas Byggnadsvårdspris. Foto: Okänd

…och finalisterna är:
Årets sju finalisterna i Dalarnas byggnadsvårdspris.
Bagarns i Gubbo (Smedjebackens kommun)
Gruvarbetarstugan (Falu kommun)
Halmtaket på Ollasgården (Avesta kommun)
Ladan Hello Sunnanhed (Furudal, Rättviks kommun)
Slaktar-Gustavs gård (Falu kommun)
Timmerhuset Skärsjö (Borlänge kommun)
Östra flygeln på Kloster (Hedemora kommun)

Byggnadsvårdsprisets tidsplan:
Den 15-16 maj: Juryn besökte årets finalister för att få veta mer om byggnadsvårdsprojekten.
Den 1 juni: Vinnare i Dalarnas byggnadsvårdspris 2023 presenteras.
Den 31 augusti: Röstningen i Publikens favorit stänger.
Den 9 september: Prisutdelning vid Falu Gruva.

Omröstningen sker på hemsidan www.byggnadsvardspriset.se

Detta är Byggnadsvårdspriset
Dalarnas Byggnadsvårdspris instiftades av Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbund, Falu Rödfärg, Länsstyrelsen Dalarna och Dalarnas museum 2015 och delas ut vartannat år.
Vem som helst kan nominera byggnadsvårdsprojekt till tävlingen, sig själv eller en annan privatperson, en förening eller ett företag.
Alla kvalificerade bidrag nomineras och bedöms av en jury, bestående av fyra representanter för tävlingens stiftare.
Juryn väljer ut ett mindre antal finalister bland de nominerade bidragen som de besöker för att få veta mer om projektet och för att uppleva platsen.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!