FN-rollspel på Martin Koch-gymnasiet
Frida Brännholm och Hanna Hongisto går andra året på ekonomiprogrammet på Martin Koch och tyckte att dagen var intensiv men rolig och lärorik.
Foto: Pär Sönnert

Klimatet i fokus vid FN-rollspelet

HEDEMORA. För fjärde gången har elever på Martin Koch-gymnasiet medverkat i FN-rollspel. De blev tilldelade olika länder och skulle sedan argumentera för sitt lands ståndpunkter, för att försöka nå ett klimatavtal – på engelska dessutom. “En intensiv men rolig och lärorik dag”, tycker eleverna Hanna Hongisto och Fanny Brännholm.

Hela sista dagen före sportlovet ägnades åt FN-rollspelet i Vasateatern. Öppningstalet hölls av Säterbon Björn Grünewald, från medarrangören Södra Dalarnas FN-förening.
– Han pratade om FN i stort och om att ungdomarna är vår framtid, säger Linus Andersson, gymnasielärare i samhällskunskap och engelska.

Rollspelet arrangerades för fjärde gången och eleverna kommer från både studie- och yrkesförberedande program.
– Vi har en FN-vecka, med mycket fokus på FN, och så blir detta finalen, kan man säga. De har fått förbereda sig under veckan och eleverna delas in i grupper som representeras olika länder. De är 4, 5 stycken i varje grupp och vi hade 14 nationer med i dag, säger Linus Andersson.

FN-rollspel på Martin Koch-gymnasiet
Lärarna Linus Andersson och Maria Håkansson jobbade med FN-rollspelsdagen på Martin Koch-gymnasiet. Foto: Pär Sönnert

Intervjun gjordes viskandes eftersom det var i stort sett knäpptyst i Vasateatern. Endast elevernas flitiga knattrande på tangenterna hördes i lokalen.
– Just nu håller de på med dagens sista uppgift, de ska skriva en reflektionsuppgift om hur dagen har varit, förklarar Linus Andersson.

Vad har annars hänt under dagen?
– Eleverna har fått argumentationskort där de får skriva ner vad “deras” länder tycker i olika frågor. Sedan har de debatterat mot varandra, från samma talarstolar som används vid kommunfullmäktiges sammanträden. Och allt har varit på engelska hela dagen. Det brukar eleverna bli nervösa över men sedan fixar de det galant, det är så kul att se.

FN-rollspel på Martin Koch-gymnasiet
Diskussioner under FN-rollspelsdagen på Martin Koch-gymnasiet. Foto: Privat

Hur väljer ni ut länderna?
– Vi försöker att ta med länder som eleverna kanske inte vet så mycket om. Och så blandar vi i-länder och u-länder. De fick försöka nå ett klimatavtal men vi nådde inte riktigt ända fram med det. Men det blir också en lärdom för dem, att se att det är väldigt komplext med utrikespolitik, säger Linus Andersson.

FN-rollspel på Martin Koch-gymnasiet
Eleverna ingick i olika grupper som tilldelades varsitt land som de skulle representera under FN-rollspelet. Foto: Privat

Två av eleverna som medverkade i FN-rollspelet var Hanna Hongisto och Fanny Brännholm som går andra året på ekonomiprogrammet.
– Vi blev tilldelade Mexiko för ett par veckor sedan och har läst på mycket om landet. Under dagen skulle vi försöka nå ett klimatavtal, genom att få med oss de andra länderna, berättar Frida Brännholm.
– Det var lite ansträngande och utmanande att prata och lyssna på engelska hela dagen, säger Hanna Hongisto.

FN-rollspel på Martin Koch-gymnasiet
Eleverna delades in i grupper som fick representera 14 olika nationer. Foto: Privat

Duon sammanfattade dagen som “Intensiv men rolig och lärorik”.
– Vi har jobbat med detta hela veckan och nu blir det på riktigt, från scenen. Det var lärorikt att ha debatter med de andra länderna och höra deras argument, tycker Frida Brännholm.
– Det här känns som en öppning inför vårt kommande arbetsliv, det är lärorikt att prata inför publik på scenen, säger Hanna Hongisto.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS