Kjell Åkerman letar efter det vackra när han promenerar runt i Borlänge. Därefter delar han med sig av sina fotografier på Facebook och får mycket uppskattning. “Jag uppmanar fler att göra samma sak. Det är stimulerande och så får man motion på köpet”.
Foto: Karin Diffner

Kjell förevigar det vackra i Borlänge

BORLÄNGE. Kjell Åkerman promenerar runt i Borlänge, fotograferar det han gillar och delar med sig av bilderna på Facebook. – Jag är fortfarande lika nyfiken på hur Borlänge ser ut i dag, säger han.

Kjell Åkerman kommer ursprungligen från Gagnef men har bott i Borlänge sedan början av 1970-talet.
Under många år arbetade han som reporter på Dala Demokraten och på Storas personaltidning. Sedan 2008 och fram till pensioneringen hade han samma syssla åt Vägverket och därefter Trafikverket.
Men det var först efter pensioneringen som han började gilla att fotografera.
– Jag är ju ingen fotograf egentligen, men den nya tekniken med mobiltelefoner har gjort det enkelt, säger Kjell.

Med mobilen fotograferar Kjell det han gillar i stan. "Jag är fortfarande nyfiken på hur Borlänge ser ut i dag", säger han.
Med mobilen fotograferar Kjell det han gillar i stan. “Jag är fortfarande nyfiken på hur Borlänge ser ut i dag”, säger han.

Varje dag går han numera ut och promenerar i centrala delarna av Borlänge – och letar efter det vackra.
– Jag fotograferar sällan personer utan det blir mest natur och blommor. Och på köpet får jag en massa bra motion.
Hur långt går du om dagen?
– Jag har ingen stegräknare, men det blir nog sex-sju kilometer.
Vart brukar du gå?
– Dit näsan pekar. Jag planerar ingenting utan väljer bara höger eller vänster när jag kommer ut. Sedan kan det bli en tur runt älven, Sportfältet eller runt i de centrala delarna.

Om han hittar något värt att fotografera brukar Kjell också skriva en liten text till bilden och lägga ut i Facebookgruppen Borlänge.
– Den har 17 000 medlemmar och jag tycker det är ett bra fönster. Jag får mycket uppskattning där.
Vad händer om du får negativa kommentarer?
– Jag blir aldrig provocerad utan struntar bara i det. You can’t please them all (Du kan inte göra alla nöjda), säger Kjell med ett leende.

"Vilken färgprakt mitt i asfalten vid en järnvägsstation...", skrev Kjell till denna bild och fick närmare 400 tummen upp på Facebook.
“Vilken färgprakt mitt i asfalten vid en järnvägsstation…”, skrev Kjell till denna bild och fick närmare 400 tummen upp på Facebook. Foto: Kjell Åkerman

De flesta kommentarer är dock positiva. När Kjell nyligen la ut en kort text och en bild på några planteringar han tyckte var fina vid järnvägsstationen gillades det av 380 personer på bara några dagar.
– Det var förstås kul, men jag är glad även om bara två gillar min bild. Jag syns, alltså finns jag, konstaterar han.
Nu uppmanar Kjell andra pensionärer att göra samma sak.
– Det är stimulerande och så enkelt att publicera.

Kjell Åkerman promenerar varje dag runt i Borlänge och letar efter det vackra. Området runt järnvägsstationen är en av favoritplatserna.
Kjell Åkerman promenerar varje dag runt i Borlänge och letar efter det vackra. Området runt järnvägsstationen är en av favoritplatserna. Foto: Karin Diffner

Fakta/
Kjell Åkerman.
Ålder: 74 år.
Bor: På Hagalund.
Familj: Singel med barn och barnbarn.
Yrke: Pensionerad journalist.
Intressen: Läsning, umgänge med barnbarnen och musik. Är gammal proggare och spelade gitarr i gruppen Gläns över sjö och strand.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS