Ronny Pettersson från Gräsberg, Hasse Mörtsjö från Grängesberg, Charlie Hellström från Sala, Patrik Österberg från Ludvika och Robert Hellström från Sala är alla stora Kissfans som åkte till Gräsbergs folkets hus för att lyssna på Alex Bergdahls föredrag om rockgruppen Kiss.
Foto: Sara Flodin

Kiss-föredrag lockade långväga fans

GRÄSBERG. Det blev utsålt när Alex Bergdahl gästade Gräsbergs Folkets hus för att tala om rockgruppen Kiss på tillställningen “Tillbaka till -74”. – De är ascoola, tycker Charlie Hellström, 11 år, från Sala.

Alex arbetar heltid på biblioteket i Helsingborg och har skrivit fyra böcker om Kiss. Under nio år har han även producerat en poddcast om Kiss som heter “Alex Roomservice”.
– Kiss är ett märkligt band på det att de samlar fansen. Folk har kört från Göteborg, Sundsvall och Gävle för att lyssna på mig när jag pratar om bandet. Kiss gör det med folk. Det är ett sätt att hålla kvar något som betytt mycket för en. När vi har en värld som vi inte vet var den är på väg är det skönt att ta den här “nostalgifilten” över sig tillsammans med andra som har samma intresse, säger Alex.

Erik Bergfeldt från Norrköping följde med sin son Sixten Bergfeldt till Gräsberg för att han skulle få uppleva en helkväll som vigts åt rockgruppen Kiss. Foto: Sara Flodin

Kiss bildades 1973 men första skivan släpptes i februari 1974. Under föredraget pratade Alex om gruppens första professionella år med konserter, fotosessioner och inspelningar.
– Med bra, roliga, konstiga och dåliga händelser, inflikar föredragshållaren.
Om detta år talade Alex 85 minuter.
När Alex var sex år gammal började gruppen uppträda utan sitt legendariska smink.
– Jag älskade att de hade smink och älskade när de tog av sig sminket.
Alex samlar på spektakulära detaljer om Kiss.
– Det råder diskussioner om när Kiss första platta släpptes. Det generella konsensus är 18 februari 1974, men det är fel. Det är ett påhittat datum som kom många år efteråt, förklarar Alex och att det korrekta datumet ska vara den 8 februari 1974, enligt registreringar i american library of congress.

Hasse Mörtsjö från Grängesberg, Patrik Österberg från Ludvika, Charlie och Robert Hellström från Sala betecknar sig som riktigt stora Kissfans.
– De är ascoola, tycker Charlie Hellström, 11 år, från Sala.
– Det är hela konceptet, lägger hans far Robert Hellström till.
Flera av de som lyssnade på Alex har hört honom tidigare, men denna kväll gav många ny information om bandet.
– Det som är roligt med Alex är att han “nördar in sig” på sådant som inte finns nedtecknat någon annanstans. Det är superkul, tycker Robert.
– Jag har aldrig hört att Peter Criss sköt fyrverkerier ut trumpinnarna, berättar Charlie och får medhåll av Hasse.

Joel Hamberg bjöd på pyroteknik när han spelade kisslåtar tillsammans med “The Obscure Kisses”. Foto: Sara Flodin

Alex tycker att det är roligt att åka runt i landet för att träffa andra Kissfans. Han har tidigare föreläst i, bland annat, Avesta samt Ljusdal och planer finns att åka till Falun. Förutom Ludvika besöker han Gislaved, Kristianstad, Göteborg och Lund på denna turné.
– Jag får se hela Sverige för att jag råkade bli Kiss-fan när jag var fyra år gammal och har ett intresse som är lite djupare än de flesta andra. Det är helt fantastiskt!
Innan föreläsningen gick Alex en sväng i Ludvikas centrum.
– Det såg jättefint ut. Jag älskar de här gamla bruksorterna.

Fredrik Söderkvist, John Erik, Fredrik Lindberg och Per Baggström har åkt från Edsbyn för att lyssna på föreläsningen. “Det är Alex Bergdahls podd ‘Alex Roomservice’ som tagit oss hit”, förklarar Fredrik. Foto: Sara Flodin

Den 3 december 2023 gjorde Kiss sista spelningen, något som gruppen livesände digitalt.
– Jag och min sambo kollade på sista spelningen klockan tre på natten, förklarar Hasse.
– Vi också, inflikar Charlie och pappa Robert.
Även Sixten Bergfeldt, snart 16 år, som bor i Norrköping är ett stort fan av Kiss. Han var fem år när han började gilla Kiss och har sett dem spela live fyra gånger. Sixten åkte till föreläsningen tillsammans med sin pappa Erik Bergfeldt. Efter föreläsningen spelade “Trashcan Dan” och “The Obscure Kisses” Kisslåtar.
– Jag har också ett band, genom Kulturskolan, som spelar kisslåtar. Eftersom jag tyckte Gene var den som var coolast i början spelar jag bas, men nu tycker jag nog egentligen att Paul är bättre, förklarar Sixten.
Oavsett vem som är coolast i Kiss, tillväxten på fans tycks vara tryggad för framtiden.

 

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS