Knatteloppet är det som drar flest de deltagare, frågan är om fjolårets rekorddeltagande med 728 barn ska stå sig eller om det blir en putsning uppåt.
Foto: Kenneth Johansson

Karnevalsloppet springs för 33:e gången

AVESTA. Gå, lunka eller löp. Den devisen gäller för Karnevalsloppet som i år genomförs för 33:e gången. Den 31 maj är det dags att ställa sig på startlinjen.

Karnevalsloppet som inleder Avestafestivalen brukar alltid bli till en riktig folkfest. Mängder av deltagare och åskådare i flerdubbla led ger festivalen en pangstart. Loppet kräver även sitt av arrangörsklubben Avesta OK som mönstrar runt 100 funktionärer.

Löparfesten den 31 maj är en blandning av tävling och motion, och innehåller utmaningar för alla åldrar och kroppar.
För de allra yngsta handlar det om en bana på 600 meter som klaras av, och det är även den klass som drar flest startande. Knatteloppet är öppet för barn födda 2010 eller senare. Vilket är en förändring till i år. Tidigare har man kunnat vara upp till 10 år men nu alltså 9 år.
– Det är makalöst stort att se, säger tävlingsledaren Stefan Nyberg.
I fjol så sattes ett nytt imponerade rekord, då 728 barn kom till start i den klassen.

För de som är födda 2005 eller senare finns Ungdomsloppet som möter två kilometer. Till skillnad mot Knatteloppet så är det i Ungdomsloppet tidtagning.
Intresset för de längre sträckorna har dalat. I fjol gjordes därför ett försök att locka fler löpare till den längsta sträckan genom att förlänga den två kilometer och erbjuda en tio kilometers klass. Men gensvaret blev inte riktigt som man hoppats. Därför har Avesta OK i år valt att ha en fem kilometers sträcka som längsta distans. Och den finns både som motionslopp och som tävlingsklass.

För de som vill ta det lite lugnare finns möjligheten att promenera tre kilometer.
Dessutom så finns möjlighet att bilda lag och delta i den lagtävling som Avesta OK bjuder in. För skolklasser från förskolan till årskurs 9 går företag in och sponsrar startavgiften under förutsättning att minst en tredjedel av eleverna i klassen deltar.
Totalt så lockar numer Karnevalsloppet mellan 1600 och 1700 deltagare. När det för runt 30 år sedan var som störst kom nästan 3000 deltagare till start.

Stefan Nyberg säger att som åskådare får man bäst behållning om, man placerar sig i Karlbergsparken eller längs med Corneliusgatan. Där går det utmärkt att heja fram de som tar sig runt.
För de som vill delta i något av loppen ska anmälan vara gjord senaste 28 maj, efteranmälan fram till en timme innan start.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 22 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS