Mazen Khalil hoppade våghalsigt i – och kom upp lika snabbt igen. Men senare vande han sig vid det kalla vattnet och låg i under flera minuter.
Foto: Karin Diffner

Kallbad i Långsjön allt mer populärt

ROMME. Kallbad ger en härlig känsla i kroppen. Det säger flera av de friskusar som fortsatt att bada i Långsjön varje vecka sedan i somras. – Att det är en gemensam aktivitet gör att det blir av. Vi peppar varandra och har det mysigt, säger Mona Hellsten.
Särboparet Thomas Johansson och Inger Johansson badar varannan vecka i Norberg och varannan i Borlänge. "Det är lite kallare i Norberg än här i Långsjön", säger Thomas.
Särboparet Thomas Johansson och Inger Johansson badar varannan vecka i Norberg och varannan i Borlänge. “Det är lite kallare i Norberg än här i Långsjön”, säger Thomas.

Solen har lyckats pressa upp temperaturen till sju grader denna oktobersöndag. På badplatsen i Långsjön strömmar allt fler till med väskor fyllda av badlakan, termosar och varma kläder.
– Vi blir fler från gång till gång och varje söndag är det någon som provar för första gången, säger Magnus Brodén som skapat evenemanget i Facebook-gruppen Uteliv Borlänge.
– Det är verkligen över förväntan, fortsätter han.
Magnus lägger i termometern. Vissa är nyfikna på hur kallt vattnet är medan andra absolut inte vill veta förrän efter de badat.

För Karolin Eriksson var det första och sista kallbadet, men det tror inte hennes mamma Marita Lönnberg. “Nej, hon kommer inte undan”, säger Marita och skrattar.

En som provar för första gången är Karolin Eriksson som numera bor i Uppsala.
– Fy fan! skriker hon när hon kliver ner i det tiogradiga vattnet.
– Andas, andas, uppmanar hennes mamma Marita Lönnberg.
Även Mazen Khalil är nybörjare. Han hoppar våghalsigt i från bryggan och kommer upp nästan lika snabbt.
– Jag ville prova något nytt, men det var jättekallt, säger han och skrattar.
Kort därefter går han i igen och tillbringar sedan flera minuter i vattnet tillsammans med sin kompis Adel Moshee.
– Nu är det skönt, säger Adel.

Moniqa och Magnus Fahlin njuter av solen och lugnet i Långsjön. Händerna håller de över vattenytan eftersom de tycker att det är behagligare. I bakgrunden syns Mazen Khalil och Adel Moshee som nyligen gjorde debut som kallbadare.
Moniqa och Magnus Fahlin njuter av solen och lugnet i Långsjön. Händerna håller de över vattenytan eftersom de tycker att det är behagligare. I bakgrunden syns Mazen Khalil och Adel Moshee som nyligen gjorde debut som kallbadare.
Många försöker vänja kroppen vid att bada i allt kallare vatten, men för den delen är det inte alltid så lätt att kliva i.
Många försöker vänja kroppen vid att bada i allt kallare vatten, men för den delen är det inte alltid så lätt att kliva i.

Hur länge man ska vara i badet råder det olika meningar om bland kallbadarna. De säger att det tar ungefär en minut innan andningen lugnar ner sig.
– Fem minuter ger en bra effekt. Blir det kortare så stressar man bara kroppen, säger Carina Lundberg Bergkvist.
Orsakerna till att deltagarna kallbadar är flera. Många tycker att kroppen känns skön efteråt, att det pirrar och sticker i den. Andra känner sig piggare eller mer avslappnade.
– Jag kan ta fram känslan av avslappning senare i veckan också, säger Moniqa Fahlin.
Hon och hennes man Magnus Fahlin har deltagit i kallbaden i Långsjön i fyra veckor och har redan vant sig vid att stanna i tio minuter där de bara är tysta och njuter av naturen och solen.
– Det är som att vattnet ger en kram, säger Magnus.

Söndagarnas kallbad i Långsjön har blivit populära på kort tid. Som mest har ett 30-tal friskusar deltagit.

Att bada tillsammans är trevligt och peppande tycker deltagarna. Särboparet Thomas Johansson och Inger Johansson badar växelvis ensamma i Norberg och i grupp i Borlänge.
– Det är roligare här med gemenskapen och alla råd och tips man får, säger Inger.
Baden är tänkta att fortsätta hela vintern. Magnus Brodén har fått löfte om att en vak ska hållas öppen även efter att isen lagt sig. Om antalet deltagare fortsätter att stiga i takt med att temperaturen sjunker… ja, det återstår att se.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS