Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Elina och Leo Nilsson driver Gustafs Bröd som har två kaféer i Mora by och Säter. Nu gör de en brädspelssatsning som innebär att kafébesökarna kan låna ett brädspel och spela samtidigt som de fikar. Här visar paret upp sitt favoritspel "Ticket to Ride".
Elina och Leo Nilsson driver Gustafs Bröd som har två kaféer i Mora by och Säter. Nu gör de en brädspelssatsning som innebär att kafébesökarna kan låna ett brädspel och spela samtidigt som de fikar. Här visar paret upp sitt favoritspel “Ticket to Ride”.
Foto: Pär Sönnert

Kaféet satsar på brädspel

SÄTER. Elina och Leo Nilsson älskar att spela brädspel. Som ägare av Gustafs Bröd, med kaféer i både Gustafs och Säter, vill de nu erbjuda sina gäster att spela brädspel medan de fikar. – Redan när vi var på visningen av lokalen i Säter sade jag ”här ska vi ha ett rum för brädspel” och nu blir det så, säger en nöjd Leo Nilsson.

När Lokalt i slår sig ner på Gustafs Bröds kafé i Mora by tillsammans med paret Nilsson är det lugnt i lokalen. Lugnet efter (våffel)stormen, ska det visa sig.
– När vi tog över var onsdag den lugnaste dagen på veckan. Så då började vi med våffelonsdagar, våfflor till lunch, för att locka hit lite folk, förklarar Leo Nilsson.
– Och sedan dess är det kaos varje onsdag, fram till efter lunch, säger Elina.

Paret Nilsson har flera olika varianter av Ticket to Ride, som Leo Nilsson här visar upp.
Paret Nilsson har flera olika varianter av Ticket to Ride, som Leo Nilsson här visar upp.

När företaget som drev restaurangen Lilla Parken i Borlänge nyligen gick i konkurs slog paret till och köpte in flera stolar och bord från konkursboet. De kommer att användas för att göra en brädspelssatsning på kaféet i Säter.
– Där har vi ett helt rum i källaren som vi gör om till spelrum, så att man kan sitta och spela spel när man fikar. Vi vill gärna komma i kontakt med olika spelföreningar som kan tänkas abonnera hela rummet och spela olika brädspel, säger Leo Nilsson.

Även på kaféet i Mora by, i Gustafs, finns det brädspel att låna medan man fikar.

Rummet i fråga har stått orört sedan paret tog över kaféet i Säter för 2,5 år sedan, när Annas Hembageri flyttade till andra lokaler på Bergslagsgatan.
– Eftersom det inte är vi som äger fastigheten har vi inte kunnat göra så mycket men så blev det en vattenskada i lokalen i slutet av sommaren, när det regnade så mycket, och då renoverade fastighetsägaren. Vi har drömt om att kunna ha ett rum för brädspel i källaren ända sedan vi var på visningen, säger Leo Nilsson.
– Det känns kul att kunna göra detta. Rummet kan bli en plats för ungdomar som kan sätta sig och spela lite brädspel när de har inställda lektioner i skolan och inte har något annat att göra, säger Elina Nilsson.

“Ticket to Ride är familjens favorit. Vi har flera olika varianter av det spelet”, säger Leo Nilsson.

Lagom till sportlovet köpte paret in ytterligare mellan 20 och 30 spel som finns att låna på kaféet i Säter. De har även sedan tidigare ett gäng spel på kaféet i Mora by.
– Tanken är att det blir som ett bibliotek, fast med brädspel. Att vi kan erbjuda ett stort urval av spel att låna när man fikar. Det kanske inte är så vanligt med den typen av kaféer, i alla fall inte utanför storstäderna, säger Leo Nilsson.
– En familj som var hit och fikade frågade ”Har ni Uno?” så då fick vi åka och köpa det spelet, säger Elina Nilsson med ett skratt.

Spelar ni mycket brädspel själva hemma?
– Ja, vi spelar mycket med barnen, det är skönt att spela brädspel för att minska lite på skärmtiden. Oftast blir det Ticket to Ride, det är lite lagom avslappnande. Annars är jag mest inne på Warhammer, där man bygger och målar gubbar som man även använder som spelpjäser. Fast jag ju har nästan aldrig tid, jag bygger gubbe efter gubbe men hinner aldrig spela med dem, säger Leo.
– Han har ett helt museum där hemma… säger Elina.

Elina och Leo Nilsson älskar att spela brädspel. Som ägare av Gustafs Bröd, med kaféer i både Gustafs och Säter, vill de nu erbjuda sina gäster att spela brädspel medan de fikar.
Elina och Leo Nilsson älskar att spela brädspel. Som ägare av Gustafs Bröd, med kaféer i både Gustafs och Säter, vill de nu erbjuda sina gäster att spela brädspel medan de fikar.

Satsningen kan även leda till att paret får se över öppettiderna.
– Nu har vi ju öppet när de flesta jobbar så vi får nog se över möjligheterna att ha kvällsöppet en dag i veckan, när fler har möjlighet att komma och fika och spela. Det ser vi på biljardbordet, som vi också har i källaren i Säter, det är mest bokat på fredagar och lördagar, säger Leo Nilsson.

Paret Nilssons favoriter
Lokalt i bad paret Nilssons att lista sina favoriter bland alla brädspel som finns.
Ticket to Ride
Catan
Drakborgen
Monopol
Warhammer (mest Leo)
Risk (sonen Olivers favorit)

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!