Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Miss Li är en av de artister som kommer att lyftas upp i den nya musikutställningen.
Foto: Sara Flodin

Jussi får samsas med många andra musikstjärnor

BORLÄNGE. Det blir inget nytt Jussi Björlingmuseum men väl en satsning på att visa Borlänges musikaliska bredd på biblioteket. – Men det kommer också att märkas digitalt över hela Borlänge, säger Bengt Benjaminsson (M).

Frågan har diskuterats ända sedan Jussi Björlingmuseet stängdes och varit bitvis frostig i samtal med Jussi Björlingsällskapet. Men efter en utredning har politikerna i kultur- och fritidsnämnden nu enigt kommit fram till att något nytt Björlingmuseum inte ska skapas.

Mando Diao hör definitivt till Borlänges rika musikhistoria. Foto: Karin Diffner

I stället ska det bli en permanent men föränderlig musikutställning.
– Vi vill visa hela bredden av Borlänges musikaliska historia och hur många fantastiskt duktiga musiker som kommer härifrån, säger Bengt Benjaminsson som är vice ordförande i nämnden.
Ett rum på våning två på biblioteket ska byggas om och där ska det finnas möjlighet att lyssna och ta del av information om olika artister. Även prylar ska kunna ingå, något som artisterna själva kan bidra med.
– Vi har tagit kontakt med några artister, lagt ut några trevare och det tror vi kommer att lösas.

Även material om Jussi Björling?
– Ja, kommunen har själv en unik skivsamling och många tidningsartiklar. Men nu har vi också ett positivt klimat i dialogen med Jussisällskapet så vi ska diskutera fram med dem vad mer som kan passa in.
Ombyggnaden beräknas kosta knappt två miljoner. Att sköta utställningen räknar nämnden med att befintlig personal inom kultur- och fritidsförvaltning ska klara.

Kanske Moonica Mac kommer att höras på Torsångs café i framtiden. Arkivbild

Förutom själva lokalen så ska utställningen spridas ut digitalt i hela Borlänge lovar Benjaminsson. Genom att scanna en QR-kod skulle man till exempel kunna höra Moonica Mac sjunga och berätta på Torsångs café eller Miss Li i Folkets park.
– Det är bara fantasin som sätter gränser, säger han.
I början av nästa år räknar politikerna att utställningen ska vara klar.

 

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!