ANNONS

Eleanora DeLoughery Nordin och Jon Karlsson, aktiva i kulturladdade ScenKonstellationen respektive Folkteatern i Dalarna.
Foto: Sonny Jonasson

Fixar julkalender i skyltfönster mitt i stan – barnen står för storyn

FALUN Lokala teaterkrafter flaggar nu för familjevänliga kulturansatser. Såväl spännande höstlovsteater som nytänkande julkalender.

En julkalender som kommer att utspela sig i ett skyltfönster, mitt i centrala Falun.
– Temat är hållbar framtid. Barn och ungdomar har skickat in sina egna texter som vi kommer att använda i berättelsen, betonar arrangerande ScenKonstellationens Eleanora DeLoughery Nordin.

Först ut i hösthärligheterna med kulturfundament var Folkteatern i Dalarna med föreställningen “Biet i huvet”.
Folkteaterns Jon Karlsson bjuder inblick i en höstlovsteater som tillägnades barn och inte minst deras fantasi som begrepp och livsverktyg.
– Teatern spelades uppe vid gruvan, och en av Europas främsta dramatiker vid namn Roland Schimmelpfennig skapade ett fantasifullt äventyr.
– Ett äventyr om att med sin fantasi hantera den ibland grymma vardagen, med oseende föräldrar och att inte ha alla privilegier som andra har. Rolig och gripande barnteater för barn på barns villkor.

Jon informerar att “Biet i huvet” var den första barnföreställningen av tre i vilka man ämnar fortsätta utforska fantasin som fenomen och fantasins betydelse för samhällsutveckling. Han formulerar också potentiellt oroande frågeställningen “är kanske fantasin till och med i fara i en tid då allt ska gå att kvantifieras?”.

“Biet i huvet” är i så fall ett välriktat och positivt laddat, kulturiserat svar på tal.
– Vi vill uppmuntra och belysa hur barn kan använda sin egen fantasi för att balansera vuxenvärlden, sammanfattar regissör Karlsson.
Som till sin hjälp i allt från teknik till skådespeleri omges av nämnde Schimmelpfennig, Paul Evans, Anna Hedström, Kristin Danielsson, Gum Viktor Ohlsson, Eleanora DeLoughery Nordin, Emil Roos Lindberg och Mattias Åhlén.

Eleanora DeLoughery Nordin är i sin tur också aktiv i Falubaserade ScenKonstellationen.
I december frestar man centrumlivet med kreativt sprakande, 24 episoder långa och tämligen nytänkande julkalendern “SOS”. Ett verk där berättelsen bär lokala barns och ungdomars signatur.
Som utspelar sig i ett skyltfönster mitt i stan.
– Vi undersöker just nu ett par olika alternativ, men det blir absolut centralt beläget, bekräftar Eleanora.
Och utvecklar kring konceptet.
– Vi skapar en bubbla av scenkonst mitt i den rusande kommersen. Julkalendern spelas i 24 fristående avsnitt, och varje “lucka” är ett scenkonstverk baserat på ett barns text. Avsnitten är 5 minuter långa och spelas 4 gånger dagligen mellan klockan 17 och 18.

Eleanora inflikar att man stundvis också får besök av miljöriktade Fridays For Future Dalarna som via olika framställningar betonar den tematiska hållningen.
Och temat är just miljö, hållbarhet, framtid. Ur barn och ungas perspektiv.
– Fokus vilar på hur vi gemensamt ska bromsa klimatkrisen och förhindra att den eskalerar.
Hon beskriver den fysiska föreställningen som ett fritt sceniskt gestaltande, med lekfull form och estetik.
“SOS” – som även inkluderar Sara May Kahl och Cajsa Jackson – livesänds dessutom på sociala medier.

Därtill ska inskickat textmaterial som ej dramatiseras ta form i en avslutande installation som ses i samma skyltfönster under mellandagarna.
Eleanora understryker det signifikanta i att barnen själva står för manus, och hon sänder en hälsning till Faluns skrivglada yngre generationer.
– Vi har haft den här idén länge, och det viktigaste är att barnens texter och tankar får synas.

Facebook

ANNONS

ANNONS