Johan Hagberg finns med i utförsåkningens juniorlandslag och han har siktet inställt mot eliten. ”Det är fartgrenarna jag haft lättast för, men jag satsar på alla grenar och försöker bli så allround som möjligt”, säger Johan.
Foto: Jan-Arne Pettersen

Johan Hagberg siktar mot stjärnorna

AVESTA. Avesta Alpina har en landslagsåkare i klubben. Den snart 20-årige Johan Hagberg är en av åtta killar i juniorlandslaget. – Så klart vill jag åka världscupen och etablera mig där.

Johan Hagberg är en Avestakille i grunden men de senaste fyra åren har han spenderat mest tid längre norrut i Dalarna.
– Jag går på skidgymnasiet i Malung och tar studenten nu till sommaren. Det är en ekonomiutbildning på fyra år. Egentligen är den treårig men man sprider ut den på fyra för att det blir så mycket resor för skidåkningen, berättar Johan.

Ett bevis på att Johan har talangen som krävs är att han finns med i svenska skidförbundets ungdomssatsning och som gett honom en plats i juniorlandslaget. Det är också i landslagsdressen han haft sin hittills största framgång och höjdpunkt.
– Rent resultatmässigt är det JVM i Davos förra året. Det var en liten skräll att jag kom fyra i Super G, det var coolt och lite oväntat.

Fartgrenarna är Johans favoriter och utvecklingskurvan pekar åt rätt håll även i slalom.
– Slalomen har gått ganska trögt tidigare, men i år har det släppt åkmässigt och jag har tagit några bra placeringar. Jag har fajtats länge och nu fått lite betalt för det.
Johan åkte även JVM denna säsong och blev än en gång bäste svensk i Super G. I italienska Val di Fassa körde Johan i mål som åtta.
– Det är ett okej resultat. Jag var åtta i Super G och fjortonde i störtlopp. Jag körde även storslalom men där var det tufft.

Det är full satsning på utförsåkningen och kommande säsong blir det än mer fokus på det.
– Jag tar ett brejk från studierna och satsar bara på skidorna. Det blir fullhjärtat – bara att ösa på. Nästa år är mitt sista som junior, så JVM är mitt huvudmål nästa år.
– Det är därför jag varit och tävlat i Narvik nu, för att känna på banorna och anläggningen inför VM.

På längre sikt vill Johan ta ytterligare steg och att då kunna kämpa mot de allra bästa. Men vägen dit är tuff.
– Självklart finns det målbilder. Så klart vill jag åka världscupen och etablera mig där och kanske få åka något mästerskap. Det är ju drömmen, det skulle jag verkligen vilja göra.
Och för att komma dit krävs träning och åter träning.
– Alla delar måste förbättras. Bli bättre tränad, få bättre teknik, bättre mentalt. Det är en helhet, jag kan inte säga någon specifik sak som jag måste förbättra.
Innan försäsongens hårdträning drar i gång får Johan ett par sommarmånader på hemmaplan för att bland annat koppla av på golfbanan i Avesta.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 16 2019.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS