Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
På Vasagatan 18 planeras en stor muralmålning.
Foto: Lisa Björklund

Johan Ahlbäck ska hedras med muralmålning

SMEDJEBACKEN. Johan Ahlbäcks liv och storhet som konstnär ska hyllas med en muralmålning på samma hus som konstnärens ateljé låg – och fortfarande ligger. Initiativet kommer från Johan Ahlbäcksstiftelsen. – Under en längre tid har man önskat att uppmärksamma Johan Ahlbäck mer. Vi har haft olika projekt under årens lopp och nu så fick vi tanken att vi skulle ha en muralmålning, säger Anne Seppänen, förvaltnings- och kulturchef i Smedjebackens kommun.

Idén om att pryda en hel husgavel på Vasagatan 18 med måleri, fick gehör hos Johan Ahlbäckstiftelsens representanter som bland annat består av Bärkehus, Smedjebackens kommun och Ovako. Stiftelsen utlyste en skisstävling och bland 30 bidrag valdes konstnären Jon Gredmarks idéskiss ut. I den har han bland annat ritat ett lok, byggnader från Smedjebacken och en flicka som tecknar ett växande samhälle.
– När Jon presenterade sin skiss fick vi veta att hans intention var att komma till Smedjebacken för att se sig omkring, titta på viktiga byggnader och se det gamla varvsverket Ovako. Han ville placera dem i målningen så att det lokala förankras i den.

Anne Seppänen, förvaltnings- och kulturchef i Smedjebackens kommun. Arkivbild

Anne Seppänen berättar att Jon Gredmark själv är uppvuxen i en arbetarfamilj, med en pappa som är långtradarchaufför. Målningen han ska uppföra är inte någon kopia av Johan Ahlbäck utan hans egen. Däremot är den i Ahlbäcks anda.
– Han har berättat att han har en stark känsla för arbetarkultur och arbetarkonst. Han har gjort många muralmålningar och har en bakgrund som graffitimålare.

Att ett barn är med i bilden tycker Anne Seppänen är bra för att man då får med barnens perspektiv.
– När man växer upp på en ort är det viktigt att man blir en del av den och att man är viktig för platsen även som barn.

Jon Gredmarks skissförslag. Foto: Pressbild

Huset som muralmålningen ska målas på är för tillfället tegelrött, men kommer att målas om säger Anne Seppänen, och berättar att Bärkehus meddelat att flera av husen efter Vasagatan kommer att målas om och att det därför är viktigt att färgerna och målningen blir samstämmiga.

Detalj ur Jon Gredmarks skissförslag. Foto: Pressbild

Om allt går som planerat, och om Johan Ahlbäckstiftelsen får in de 140 000 kronorna som behövs för att utföra projektet, är det tänkt att målningen ska göras under två veckor i juli.
Förra veckan beslutade kultur- och samhällsbyggnadsnämnden att bidra med 50 000 kronor till projektet och Johan Ahlbäckstiftelsen själv räknar med att kunna avsätta runt 20 000 kronor. Resten av pengarna hoppas man kunna samla ihop via lokala sponsorer – såväl företag som privatpersoner.
– Vi önskar att Ovako, Morgårdshammar och andra stiftarrepresentanter samt lokala företag kommer att bidra, men även privatpersoner. Vi har sagt att om man stödjer projektet med minst 5 000 kronor så kommer man få sitt namn med på en tacktavla som ska sättas upp intill muralmålningen. Alla ska känna stolthet över att de varit med och betalat till just den här utsmyckningen.

Om Jon Gredmark
Utbildad på: Konstfack
Verksam som: Är väletablerad i Finland där han har haft många uppdrag som muralmålare. Graffitti är basen för hans arbeten.
Han håller även konstkurser för barn.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!