Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Jimmy Johansson bor i Avesta sedan ett antal år och det är också utgångspunkten för hans företag liksom träning och äventyr. “Samtidigt vill jag uppmärksamma mobbning och psykisk ohälsa”, säger han.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Jimmy förenar hälsa och äventyr med välgörenhet

AVESTA Jimmy Johanssons tidiga skolår kantades av mobbning, misshandel och sjukhusvistelser. Trots den mörka tiden fanns drivkraften att bevisa att han dög och att han skulle klara det själv. Det gjorde han med råge. Idag är han 46 år, driver företag som massör och förenar träning och äventyr med stöd till olika välgörenhetsorganisationer och fonder.

– Jag har funderat på att åka skidor i Uganda där det finns snötäckta berg samtidigt vill jag uppmärksamma psykisk ohälsa och mobbning, säger han.
Jimmy Johansson har ett förflutet inom vård och omsorg i både Sverige och i Norge. Hälsointresset har alltid funnits med liksom att utmana sig själv genom olika äventyr. Till vardags jobbar han med massage, bland annat energimassage och klassisk massage.
– Jag utgår från Avesta och jag tar emot privata bokningar hemma i min bostad. Men sen riktar jag mig till företag på många olika orter och jag har ett brett kontaktnät av duktiga medarbetare över hela landet. Som företag tjänar arbetsgivaren på att ha massage på jobbet. Det minskar sjukfrånvaron.
Jimmy jobbar även med rådgivning inom näring och hälsa och håller på att bygga upp en webbutik. Fritiden ägnas åt träning, äventyr samt stora och små utmaningar.

Att sporra sig själv genom såväl fysisk som mental träning är ett resultat från de mörka skolåren.
Jimmy har rötterna i Stockholm där han bodde med sin mamma. Så småningom gick flytten till en mindre ort utanför Vimmerby och de första skolåren blev en mardröm.
– Jag mobbades även av lärare som ansåg att jag var värdelös på idrott. Jag var vänsterhänt och de tvingade mig att använda högerhanden. Så idag är jag både vänster- och högerhänt.
Han blev utfryst av sina skolkamrater och det övergick så småningom till svår mobbning och fysisk misshandel. Något som bidrog till att Jimmy tillbringade mycket tid på sjukhus.
– Jag vågade inte berätta hemma hur det var i skolan. Mamma var ju ensam och jag ville inte oroa henne.
När Jimmy var tio år blev han utlurad av sina plågoandar som sparkade och slog honom. Då brast det för Jimmy och han ville ta livet av sig.
– Men efter det flyttade vi till en större ort och allt blev mycket bättre.
Jimmy fick sin revansch och gick ut skolan med 4,9 i medelbetyg och att han skulle vara värdelös på idrott har han motbevisat fler gånger om.
– Redan från början sporrade jag mig själv att göra olika saker, både genom fysisk och mental träning. Mina svåra skolår har format mig till den jag är och gör.

Jimmy ägnade sig åt sporter där han kunde tävla mot sig själv som exempelvis orientering. Sedan fastnade han för klättring i olika former.
– Det blev bland annat soloklättring då man klättrar utan rep. Jag åkte också på resor till Norge och tränade isklättring och äventyren blev en naturlig del i det här.
Jimmy Johansson är gränslös i sina utmaningar och han ser inga hinder utan möjligheter. Han har bland annat sprungit i ett sträck från Stockholm till Dalarna, cirka 20 mil, för att samla in pengar till ALS-forskningen och Ulla Carin Lindqvists stiftelse.
– Sen cyklade jag tillbaka och det tog totalt 30 timmar att avverka Stockholm-Dalarna tur och retur.
Jimmy har även åkt skidor på Mount Kenya och liftat i 30 graders värme i Afrika med skidorna på ryggen. Han har cyklat till Norge och senast cyklade han sträckan Avesta-Kalmar för att uppmärksamma mobbning och samtidigt samla in pengar till Måns Jenningers Minnesfond.
– Han tog livet av sig när han var 13 år och mobbning och psykisk ohälsa finns i alla åldrar.

Har du råkat ut för några missöden under dina äventyr?
– Nej, förutom någon punktering men annars har det rullat på. Däremot har det inträffat en del oväntade händelser under resans gång.
Jimmy berättar att när han cyklade sin långtur så vräkte regnet ner och han var blöt in på bara skinnet. Han skulle ringa en bekant för att fråga om övernattning men slog fel nummer och kom till en kvinna i Ramnäs.
– Vi började att prata och jag förklarade att jag var tvungen att få tag på ett boende. Hon erbjöd mig övernattning och förklarade att de skulle ställa i ordning ett rum. På frågan hur jag skulle hitta dit sa hon att jag skulle titta efter den största byggnaden i Ramnäs.
Det visade sig vara en herrgård där David JP Phillips drev sin kursgård och han stöttade också Jimmys initiativ till insamling. En lyckad felringning med andra ord.

Har du alltid varit träningsintresserad?
– Friluftsliv har funnits med sedan unga år. Som barn var jag sjöscout i Småland och på vintrarna följde jag alltid med min morfar till Torneträsk. Där blev det både fiske och skidåkning på fjällen runt sjön.
På frågan hur han tränar idag blir svaret:
– Det blir mycket löpning och vintertid är det utförsåkning på skidor som gäller och simträning.
Jimmy fortsätter att träna för nya äventyr och han hoppas kunna inspirera andra.
– Sen kan det vara lika inspirerande att ge sig ut i skogen och grilla korv som jag och sonen gör ibland.
Trots de svåra åren med mobbning och misshandel är Jimmy inte bitter.
– Jag tror inte att jag skulle ha gjort det jag gör idag om det inte hade varit för mobbningen, säger han och fortsätter:
– Massage ger mig en inkomst som gör att jag kan ägna mig åt träning och äventyr som bidrar till insamling åt andra.

Brukar du föreläsa också?
– Nej, men får jag frågan kan jag absolut ställa upp. Mobbning och psykisk ohälsa måste uppmärksammas, säger Jimmy bestämt.
Nu planerar han för en löptur som är mer än tio gånger så långt som ett maratonlopp. I vår tänker Jimmy springa från Avesta till Kalmar för att uppmärksamma mobbning, en sträcka på 45 mil.
– Det går bra att följa mina äventyr via mitt instagram, freeclimb.se, säger Jimmy Johansson som har bevisat att allt är möjligt.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!