Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Hans Holmlund och Emil Skärås.
Foto: Pressbild

“Jag kliver in i bubblan när det är tävling”

AVESTA. Nu är säsongen i gång för Hans Holmlund och hans team som kör klassen GT4 Scandinavia. Platsen var Mantorp Park och det blev två andraplatser. – När det är tävling kopplar jag bort allt annat och kliver in i en bubbla, säger Holmlund.

Det är tredje året som Hans Holmlund är med i hetluften i klassen GT4 Scandinavia. Tillsammans med Emil Skärås från Västerås ska de försöka förbättra fjolårets andraplats i stallet Toyota Gazoo Racing Sweden.
– Det är målsättningen, vi vill hela tiden förbättra oss, säger han.
Totalt är det fem deltävlingar och premiären avgjordes på Mantorp Park den gångna helgen.

Men innan Holmlund berättar om tävlingen måste frågan ställas:
Varför banracing?
– Jag har motorsport i generna, min pappa och farbror startade Holmlunds bil 1964 och jag nästan uppväxt i ett garage, berättar han.
Redan som åttaåring började Hans tävla i gokart och det pågick till han var i 20-årsåldern.
– Då gjorde jag lumpen och efter det sysslade jag med annat och sen bildade jag familj.
Men det skulle bli ett återfall 2005 – som fortfarande pågår.
– Att köra banracing är ett viktigt andningshål för mig. Det är där jag får min energi. Jag har jobbat mycket i många år och det blir långa dagar, men när jag är ute och tävlar släpper jag allt det. Dessutom har jag en förstående fru som har insett att jag mår bra av det, säger Hans.

Teamets Toyota GR Supra GT4. Pressbild

Det har blivit många resor utomlands sedan hans återfall för snart 20 år sedan och bland annat har 57-åringen kört 24-timmarstävlingar i Dubai och Tyskland.
– När det är tävling kopplar jag bort allt annat och kliver in i en bubbla.
För tredje året tävlar han i klassen GT4 Scandinavia och de två senaste åren har det gått bra. 2021 var han med och vann klassen och i fjol blev det en andraplats bakom Alfab Racing.
– Så länge jag kan vara med och utmana ungtupparna kommer jag att fortsätta. Jag vill hela tiden utveckla mig och bli bättre.

Har du vinnarskallen kvar?
– Ja, absolut och jag vill hela tiden bli bättre.
Sedan 2005 har han tävlat mycket ute i Europa och även på hemmaplan. Det var också i Sverige som premiären av klassen kördes förra helgen.
– Vi är två i varje bil och vi turas om att köra. Det är obligatoriskt förarbyte i klassen och efter 25 minuter öppnas en tiominuters-period där man ska byta.
Tillsammans med Emil Skärås kör Hans en av de tre bilarna i teamet – en Toyota GR Supra GT4.
– En fabriksbyggd bil, i Köln, med 430 hästkrafter. Egentligen har den mer, men den är begränsad till det. Vi har paddelväxlar och det är mycket hightech i den. Det är en sexcylindrig dubbelturbo, berättar Hans.

Emil Skärås och Hans Holmlund. Pressbild

Toppfart?
– Det beror förstås på vilken bana vi kör på, den gångna helgen gick det kanske 240 kilometer i timmen på raksträckorna.
Är den svårkörd för en amatör?
– Ja, har man aldrig kört den så kan det vara svårt. Att lära sig att köra fort tar tid. Den har en mycket begränsad rattrörelse och det beror på de breda däcken.

Med tre bilar är det ett stort team som Hans Holmlund tillsammans med Brovallen Design har. När det är tävling är det många som är inblandade.
– Om vi räknar in alla som hjälper till är det runt 15. Men jag ser det här som en lagsport, för att allt ska fungera måste alla vara med och bidra.
Totalt är det fem deltävlingar och den 3-4 juni beger sig teamet i franska Circuit Paul Richard.
Övriga deltävlingar avgörs i Belgien (30 juni-1 juli), Norge (4-6 augusti) och Anderstorp (25-27 augusti).
– Ska bli riktigt kul i Frankrike, då är hela Europaeliten med, säger Holmlund.

Teamets Toyota GR Supra GT4. Pressbild

Två andraplatser i premiären är han också nöjd med.
– Ja, Alfab Racing som vann körde en McLaren och vi hängde med bra på raksträckorna, men deras bil var vassare i kurvorna.
Även Avestasonen Andreas Ahlberg från var med och han hoppade in med kort varsel. Med Mikael Brunnhagen blev det som bäst en fjärde plats.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!