Det hela firades med tal av Peter Östlund, biträdande enhetschef för Insteget och av Per Helin, förbunds chef Finsam. Därefter blev det presentation av arbetsmarknadshandläggarna Henrik Skymning, Annika Runvik-Stenkvist och Sara Sparring som ska jobba på enheten, innan Östlund klippte det rödvita bandet och bjöd in gästerna till tårtkalas i köket.
– Köket är fantastiskt, för här kan de ha samtal och gruppaktiviteter helt efter individens behov, förklarade Linda Bergnér, projektledare för Insteget, och fortsatte:
– Se, hjälpa och stötta är viktigt. För att sedan en stegförflyttning ska kunna ske. Det gäller att hitta deras mål, därför är det viktigt att utgå från individen.
Ett 40-tal deltagare kommer Insteget att ta emot.

Insteget är en verksamhet som finansieras av Finsam-förbundet och Arbetsmarknadsenheten har verksamheten i sin organisation. Målet och syftet med Insteget är att ge utökad stöd för att individer som står långt från arbetsmarknaden med målet att den enskilde skall förbättra sina möjligheter till egen försörjning.
Instegets målgrupp är personer boende i Borlänge, som är sjukskrivna och/eller arbetslösa. De saknar egen försörjning och/eller har varit beroende av ersättning från försörjande myndigheter för sitt uppehälle under längre tid. De har psykosocial eller annan komplex problematik och är i behov av samordnat stöd från flera olika myndigheter.

Insteget har tre handläggare och arbetar med lösningsfokuserat arbetssättet med utgångspunkt i arbetet med den enskilde.
Individen ska vilja göra en förändring och en handlingsplan upprättas kontinuerligt med individens mål och delmål.
Insteget innehåller aktiviteter som syftar till att skapa trygghet och socialt sammanhang utifrån aktiviteter som till exempel rutinskapande, friskvård, gruppaktivitet och arbetsträning.
Insteget har kontakt med Försörjningsstöd, Försäkringskassan och Region Dalarna, med syftet är att samordna stöd till individens behov.

