Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nu bor 32 personer på Solgården i Smedjebacken men i början av 2026 kommer det finnas plats för 48 boenden i det särskoilda boendet.
Foto: Arkiv

Inflyttning i nya Solgården 2026

SMEDJEBACKEN Solgårdens särskilda boende kommer få två nya avdelningar med planerad inflyttning under början av 2026. – En oro som kommit upp är att det inte får damma och låta för mycket. Det är jätteviktigt att följa upp under byggtiden, förklarar omsorgsnämndens ordförande Christopher Nilsson (S).
Den rosamarkerade ytan på ritningen är den kommande utbyggnaden.

Närmare 75 miljoner kan prislappen för de nya avdelningarna uppgå till. Det kommunala fastighetsbolaget Bärkehus står för kostnaden av byggnationen och Smedjebackens kommun skall sedan hyra lokalerna.
– Det var det som gjorde att vi var tvungna att ha extra möten för att det ska vara rimligt för Bärkehus att bygga och självklart om det är rimligt för oss att hyra lokalerna. Nu har vi fattat beslut i nämnden för en preliminär hyresbedömning från Bärkehus och de kan gå vidare med projektet. Alla var nöjda med lösningen så jag tror det blir superbra, säger Christopher Nilsson till Lokalt i.

I nuläget rymmer äldreboendet 32 personer och de två nya avdelningarna kommer rymma 16 boende. Alla platser är anpassade för dementa. Nilsson förklarar att alla utom ett av kommunens särskilda boenden är anpassade för den med demens.
– Vi har redan börjat titta på nästa byggnation då behovet växer. Vi kommer bli betydligt fler äldre, konstaterar han och lägger till att det enda som kan stoppa utvecklingen av demens är nya bromsmediciner.

Byggstarten planeras till slutet av detta år och alla de som bor i den äldre delen kommer, enligt Nilsson, kunna bo kvar. Att området kring Solgården nu kommer förvandlas till en byggarbetsplats är något som oroat vissa.
– Det får inte damma och låta för mycket. Det är jätteviktigt att följa upp under byggtiden, inser Nilsson.
Nästa steg är att Bärkehus ska genomföra en upphandling av entreprenör.
– Förhoppningsvis lutar det mot inflyttning 2026, berättar Nilsson för Lokalt i.
Enligt omsorgsnämndens ordförande finns många tankar på hur den fortsatta utbyggnaden av Smedjebackens särskilda boende skulle kunna göras, men påtalar att det ännu inte finns några färdiga planer för detta.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!