Thore Skogband vid höstens hyllningskonsert i Tällberg, här i sällskap av Thore Skogmans barn och barnbarn. “Det här hade han gillat”, berättade de för musikerna. “Det är det finaste vi kan få höra”, säger Lars Andersson.
Foto: Privat

Ikonen Thore Skogman hyllas i Falun – dalakändisar på scenen

FALUN. Nu hyllas en av landets nöjeslegendarer, och i centrum hittas en mindre lavin av glädje och upplyftande känslokavalkader. Föremål för denna musikaliskt frikostiga tribut är Thore Skogman. Avsändare är ett gäng som av många måhända betraktas som några av just Dalarnas nöjeslegendarer. – Det är en sådan otrolig glädje i mycket av Thores skapande, berättar musikern Lars Andersson som tidigare spelat i bland annat Svenne Rubins.

Kulturhuset tio14 i Falun är nästa helg platsen för en hjärtlig hyllning till en av landets verkliga nöjesikoner.
Thore Skogman (1931–2007) var en närmast explosivt produktiv kreatör inom såväl musicerande som textförfattande, och han bar också erfarenhet som skådespelare.
Inte minst var han lika folkkär som fryntligt färgstark, med den signifikativa tandgluggen som visuell konstant.

Nu ska mannen som enligt uppgift skrev över 1 000 låtar under sin karriär hyllas i Falun.
– Vi körde det här första gången i höstas, på Klockargården i Tällberg. Det gav verkligen mersmak.
Inför spelningen i Falun den 1 mars konstaterar Lars Andersson – med 30 år som basist i Svenne Rubins på CV:t – att det är ett ypperligt kunnigt och kamratligt gäng som beträder scenen.
– En fantastiskt rolig och musikaliskt stark uppställning, och vi delar entusiasmen för Thore Skogman.
– Det som verkligen sticker ut i sammanhanget är den otroliga glädje som präglar mycket av Thores skapande. Framför allt i hans produktion fram till 1965, och det är den eran vi fokuserar på, fortsätter han.

"Det som verkligen sticker ut är den otroliga glädjen i mycket av Thores skapande", säger Lars Andersson i hyllningsakten Thore Skogband. Foto: Privat
“Det som verkligen sticker ut är den otroliga glädjen i mycket av Thores skapande”, säger Lars Andersson i hyllningsakten Thore Skogband. Foto: Privat

Andersson upplyser att man i sina tolkningar eftersträvar trohet till originaltagningarna. Det snillrikt döpta tributbandet Thore Skogband önskar såväl bevara som kasta ljus över artistens stora låtskatt och unika tilltal.
– Storheten hos Thore är för mig texterna och berättelserna, det här tidstypiska som speglar livet hur det var då. Det kan handla om alltifrån plättlaggen till boxning. Det här är bitvis bortglömda, helt fantastiska, berättelser som känns värda att lyfta.

Han utvecklar:
– Han skrev så mycket, från barnböcker till operetter. Har tidigare tänkt att “varför har ingen gjort det här förr?”. Just därför känns det så enormt roligt att vi nu kan göra det.

Detta “vi” omfattar ett namnkunnigt garde av musik- och nöjesprofiler av dalabörd. Vid sin sida har Lars inga mindre än Mats Ingels, Jonas Hansson och Örjan Pettersson, tungt meriterade inom alltifrån visor och rock n’ roll till radioprat. Som grillkrydda på grytvanten förgylls denna taktsäkra grundbult av ett knippe ytterst välkända sångare.

Hasse Lundin, Janne Krantz, Lars Vegas och Svenne Rubin är en kvartett som nu investerar sina stämband och karisma i Thore-balunsen på kulturhuset.
– Som show är det otroligt glädjefyllt, med mycket allsång och lysande sångare på scen. En förhoppning är att även få yngre att upptäcka denna låtskatt, det vore en bonus.
– Vid premiären i höstas fanns Thores barn och barnbarn i publiken. “Det här hade han gillat”, berättade de efteråt. Det är tveklöst det finaste vi kan få höra om en grej som detta.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,4644,666570" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS