Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
En IBF-kvartett med siktet inställt på kommande onsdags direkt avgörande semifinal i Champions Cup. Detta på hemmaplan och med främste antagonisten Storvreta som motståndare.
Foto: Sonny Jonasson

IBF riggar för tung rivalrysare

FALUN. Sedan 2010 har klubbarna “delad vårdnad” om SM-bucklan och positionen som herre på täppan. Svensk innebandys främsta tungviktsmöte lotsas av respekt och listar mängder av världsnamn. För tidningen ger en IBF-kvartett sin syn på vad som präglar den prestigeladdade rivaliteten mellan Falun och Storvreta. På onsdag står lagen öga mot öga i en avgörande Champions Cup-semifinal på Lugnet. – Det känns jävligt mäktigt med en sådan här match på hemmaplan, säger sportchefen Rickard Hedlund.

Champions Cup samlar den europeiska innebandyns just nu bästa klubblag, vilket i praktiken också innebär världens bästa.
Nu är årets upplaga av turneringen framme vid semifinal.
Dessa avgörs i dubbelmöten med varsin hemma- respektive bortamatch. Om det är poängmässigt oavgjort efter att båda matcherna spelats avgörs det hela via förlängning och, om så krävs, straffar.

I ena semifinalen ställs schweiziska mästarna Wiler-Ersigen mot tjeckiska titelinnehavaren Tatran Střešovice.
Ett nog så stjärnspäckat möte som dock övertrumfas i dignitet av det andra semifinalparet.
Regerande Champions Cup-mästarna IBF Falun mot regerande svenska mästarna Storvreta IBK.
När tvekamper bjässarna emellan nalkas stöps förhandssnacket gärna i dramatik.

Vilket det i viss mån finns fog för, intygar IBF-herrarnas rutinerade storspelare Rasmus Enström och Johan Samuelsson.
– För mig var det exakt den speciella känslan av rivalitet som infann sig när jag kom till den här klubben. Det är något extra som går utanpå det mesta i innebandyväg, säger Johan Samuelsson som anslöt till IBF Falun inför säsongen 2018/19.
– Det är två antagonister som möts och det blir lite av en maktkamp.
Samuelsson vet vad han talar om, då han till dags dato kan räkna in flera tunga titlar, 585 matcher och 906 poäng på sin samlade förteckning över innebandymeriter.
Rasmus Enström drog på sig IBF-tröjan 2009 och har sedan dess sju SM-guld. Totala karriärsiffror landar i skrivande stund på 751 matcher och 1 431 poäng.

IBF Falun hoppas på fullsatta läktare vid onsdagens gigantmöte mot Storvreta. Foto: Sonny Jonasson
IBF Falun hoppas på fullsatta läktare vid onsdagens gigantmöte mot Storvreta. Foto: Sonny Jonasson

Enström delar uppfattningen att dessa matcher bär på en alldeles särskild laddning.
– Det finns ett slags hatkärlek i det. Många av spelarna känner varandra från landslaget och andra klubbsammanhang, så man har rätt bra koll.
– Skulle säga att det råder en ömsesidig respekt för varandra, både som personer och spelare. Men när man väl är innanför sargen och det är allvar så tar man inga fångar, fortsätter han.

Rasmus och Johan, med Råby respektive Granlo som moderklubbar, har god kännedom i ämnet kompisar kontra kamp i stormatcher.
Faluspelarna är barndomsvänner med Storvretas Niklas Winroth Nelin respektive Robin Nilsberth (tidigare Storvreta, numera i schweiziska Zug United).
– Men sådant spelar ingen roll när det är match och skarpt läge. Kan bara prata för mig själv, men det är nog en känsla som delas även av dem och de flesta på den här nivån, reflekterar Rasmus.
Han fortsätter:
– Alla spelar för att vinna, och matcherna mellan Falun och Storvreta har på sätt och vis bara vuxit sig viktigare genom åren. Vi har liksom dragit varandra framåt i det här. Det har blivit många finaler där båda sidor vet hur det känns att såväl vinna som förlora.

Johan Samuelsson instämmer:
– Man går in med fullt fokus till alla matcher, men inför titelmatcher eller när motståndet heter Storvreta finns även den här lite speciella mentaliteten. En större känsla som gör sig påmind.

IBF-herrarnas sportchef Rickard Hedlund delar upplevelsen av rivalmötets tyngd. Likaså klubbchefen Daniel Lindkvist.
Med ambitionen att betvinga trätobrodern från Uppsala hoppas man nu på stort stöd från månghövdad och röststark hemmapublik.
– Det är något av en klyscha, men att ha en fullsatt arena i ryggen här på hemmaplan är verkligen som en sjätte utespelare. Man ser det på spelarna och man känner det i hela kroppen, framhåller Lindkvist.
Rickard Hedlund:
– Inför dessa matcher vill jag nästan tro att det är värre att stå bredvid än att vara på planen. Falun mot Storvreta har ju utvecklats till innebandyns El Clásico, säger han i en parallell till fotbollens möte mellan Real Madrid och Barcelona.

"Falun mot Storvreta har ju utvecklats till innebandyns El Clásico", säger IBF-herrarnas sportchef Rickard Hedlund (längst till vänster i bild). Foto: Sonny Jonasson
“Falun mot Storvreta har ju utvecklats till innebandyns El Clásico”, säger IBF-herrarnas sportchef Rickard Hedlund (längst till vänster i bild). Foto: Sonny Jonasson

Den heta Champions Cup-semifinalens första akt spelades i Uppsala den gångna onsdagen. Slutresultatet 5–5 bäddar för en avgörande fight av synnerligen tung kaliber i Falun kommande onsdag, den 29 november.
På spel står en finalplats, och denna final är schemalagd att spelas ett datum mellan den 22 och 28 januari.
Utöver heder och ära inkasserar vinnaren också 100 000 kronor i prispengar. Tvåan får halva summan.

Semifinalen i Guide arena ges upphöjd inramning via flertalet kringarrangemang och publiklockande initiativ som “Föreningskampen”.
– Det här är en viktig match för oss och vi vill ge lite extra schvung till hela grejen. Det kan ge positiva ringar på vattnet för innebandyn i Falun och förhoppningsvis hela länet, säger Daniel Lindkvist.

Rickard tar vid och vidgar resonemanget kring maxade matcher som fenomen:
– Det finns en sak jag och “Brolle” (Thomas Brottman, tidigare IBF-coach och numera förbundskapten, reds. anm.) brukar prata om inför stora matcher. Falun har ett jävligt bra lag och är en framgångsrik klubb, men det är inte hugget i sten att det upprepas i all oändlighet.
Han utvecklar:
– En direkt avgörande match mot Storvreta på hemmaplan händer i ärlighetens namn inte ofta. Därför känns det så roligt att klubben får skriva det här kapitlet i innebandysagan inför hemmapublik.

IBF Faluns rutinerade stjärnspelare Johan Samuelsson och Rasmus Enström, och bakom dem sportchefen Rickard Hedlund flankerad av klubbchefen Daniel Lindkvist. Foto: Sonny Jonasson
IBF Faluns rutinerade stjärnspelare Johan Samuelsson och Rasmus Enström, och bakom dem sportchefen Rickard Hedlund flankerad av klubbchefen Daniel Lindkvist. Foto: Sonny Jonasson

Rasmus och Johan ger ett spelarperspektiv i att förbereda sig inför upptrissade duster som dessa.
– Cirka en timme innan match börjar jag flytta energi mot ökad skärpa och matchfokus. Förut kunde uppladdningen pågå redan en eller två dagar innan match, men det nästan tog mer energi än det gav. För mig är det numera viktigt att hitta ett lugn, berättar Johan.
Även Enström har med åren omdirigerat sitt individuella förarbete.
– Ja, jag har blivit lite mer utåt än förr. Tidigare var det oftast på med lurarna och någon favoritlåt och sedan gå in i sig själv. Nu tar jag hellre ett par koppar kaffe, kör lite skitsnack och skämt med andra i laget som gillar det upplägget.

Vilka väljer musiken i omklädningsrummet?
– Hittills den här säsongen har Linus Holmgren och Malte Lundmark ansvarat för mycket av det och gjort det bra, upplyser Johan.
Och tillägger:
– Vill minnas att jag skötte musiken vid två matcher förut. Vi vann båda och jag är således hundraprocentig på den fronten.

Rasmus, Rickard och Daniel stämmer in i centerforwardens uppsluppna skratt.
Varpå Samuelsson avrundar kring tungviktsmötens potentiella betydelse för yngre generationers bolltrollare.

– När jag var liten och såg dåvarande IBK Sundsvall inför fullsatta läktare var det grym stämning. Minns att en spelare som avgjorde en viktig match hoppade upp på sekretariatet för att fira målet och segern.
– Sådant gör intryck. Jag tror att stormatcher som den på onsdag kan bidra till att bygga minnen, ge häftiga upplevelser och skapa fler drömmar hos unga lirare.

Champions Cup-finalen avgörs i januari 2024. Foto: Sonny Jonasson
Champions Cup-finalen avgörs i januari 2024. Foto: Sonny Jonasson

Fakta – Champions Cup
• Champions Cup är en turnering för mästarklubbarna samt cupvinnarna från Finland, Schweiz, Sverige och Tjeckien på dam- respektive herrsidan
• Arrangör är Internationella Innebandyförbundet
• Lagen är uppdelade i två divisioner. En norddivision med Finland och Sverige och en syddivision med Tjeckien och Schweiz
• Nytt för i år att turneringen omfattar åtta lag på respektive sida och inleds med en kvartsfinal. Nytt är också dubbelmöten i både kvartsfinalen och semifinalen. Finalen spelas i en avgörande match
• Finalen för både damer och herrar kommer att spelas samma dag på en arena. Värden för detta avgörs när de sista lagen spikats
(Källa: Svensk Innebandy)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,348103" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS