En hundpark kan bli verklighet först om några år.
Foto: Dreamstime

Hundrastgård i Norberg dröjer

NORBERG. Den 1 februari hade kultur- och fritidsnämnden möte för första gången på det nya året. Under sammanträdet avhandlades frågor gällande bland annat en hundrastgård och gratis längdskidåkning för pensionärer.

Dessvärre var det inga av förslagen som gick igenom.
– Vi försökte få Kennelklubben att vara med och driva hundrastgården men de var inte intresserade. Därför föreslog vi till kommunfullmäktige, att medborgarförslaget ska avslås, säger Elizabeth Pettersson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Enligt beräkningar gjorda av NVK skulle en hundrastgård kosta cirka 60 000 kronor i drift per år och det är inget kommunen vill lägga pengar på i nuläget. Dock är dörren för en rastgård inte helt stängd.
– Vi har ett projekt på gång med utveckling av västra delen av centrum. Vi har en massa grönområden längs ån i Norberg. Där finns hundrastgården med i tankarna, men det ligger flera år framåt i tiden.

En annan fråga som avverkades på mötet var den om gratis längdskidåkning för pensionärer. Inte heller det förslaget fick fullt gehör.
– I Norberg är det få anläggningar som drivs av kommunen. Det är föreningarna själva som äger och driver dem. Då kan vi inte gå in och säga att: ”Ni måste ha gratis spårkort”, utan det ska föreningarna själva finansiera.

Även för detta ändamål har beräkningar gjorts. Kommunens kultur- och fritidshandläggare Camilla Wallén har tagit fram siffror som visar att om 25 procent av pensionärerna skulle ta ut ett gratis spårkort så kostar det 440 000 kronor per år. Och om 50 procent av kommunens pensionärer vill åka skidor gratis, kostar det 900 000 kronor.
– Då behöver man ha en budget med en flerårsplan. Däremot är spårkorten för invånarna i Norberg rabatterade och för barn upp till 16 år är de gratis. Rabatten finansieras av Engelbrektsloppet, säger Elizabeth Pettersson (S) och fortsätter:
– Norbergs skidklubb gör nu även en satsning tillsammans med RF-Sisu. Den går ut på att pensionärer får låna skidutrustning.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS