Hudterapeuten Linda Bolin Hallström har precis fått ett mästarbrev. Innan detta är möjligt ska den yrkesverksamma ha minst sex års erfarenhet från sitt jobb.
Foto: Sara Flodin

Hudterapeuten Linda är en mästare på skönhet

AVESTA. Hemvändaren Linda Bolin Hallström, 52 år, har precis fått ett mästarbrev inom hudterapeutyrket där hon varit verksam sedan 30 år tillbaka. Linda tycker att det är viktigt att alla vidareutbildar sig inom sin yrkesroll, vilket hon gjorde under pandemin. – Det blir roligare att jobba då, tycker Linda.

Linda har bott i Stockholm i 15 år, men växt upp i Avesta och gått i skola i bygden. För åtta år sedan flyttade hon hem igen. Hennes företag ”Skin Innovation” har nu högsäsong med många kunder som vill fixa sig inför semestern.
– Den här säsongen gör jag mycket fransar och bryn. ”Lash lift”, när man böjer fransarna, har blivit enormt populärt och även ”brow lift”, berättar Linda som sysslar mycket med permanent smink i dagsläget.

Linda driver sitt eget företag, men har även varit anställd på en salong i Borlänge under tio år.
– Min arbetsgivare var lite före sin tid så vi började redan då med permanent make up, berättar Linda som hjälper den som tröttnat på att sminka sig eller, som exempel, tappat sina ögonbryn att bättra på sina konturer genom kosmetisk tatuering.
– Jag hjälper till exempel den som har alopecia (håravfall) samt äldre med dålig syn och som har svårt att sminka sig.

Linda jobbar mycket med permanent make up, men gör även klassiska ansiktsbehandlingar. Foto: Sara Flodin

Linda gör även klassiska ansiktsbehandlingar och borttagning av ytliga pigmentfläckar och kärl. Hon gör även hudfärgning av ärr för att kamouflera dem på den som tidigare skurit sig och vårtgårdspigmentering.
– Ibland har landstinget så mycket att göra att patienten får vända sig till ett privat alternativ, förklarar Linda.
Antalet män som kommer till Linda för att ta del av hennes tjänster ökar. De behöver ofta ta bort hudflikar och med en plasma-pen bränner Linda bort dessa. På män som tappat håret finns möjligheten att tatuera in små prickar på skalpen för att det ska se rakat ut även på mitten av hjässan. Linda utför även kemisk peeling och IPL-behandlingar som värmer kollagenet i huden för att få den mer elastisk.

Mästarbrevet överlämnades på förra företagsfrukosten. Foto: Sara Flodin

Linda är även distributör av permanent make up. Hon berättar att kontrollen av produkterna är stor och att Smittskyddsinspektionen kontrollerar så att de har sterila engångsmaterial.
– I Europa får vi bara använda oss av produkter som tillverkas och säljs här, säger hon.
Salongen i Avesta har öppet onsdag, torsdag, fredag och lördagar.
Måndagar samt tisdagar jobbar Linda i Västerås eller på Kungsholmen och Djursholm i Stockholm.
– Endera undervisar jag någon eller utför permanent make up.

Brev till en mästare inom skönhet

Linda har först gjort ett gesällbrev för att visa att hon är godkänd inom sitt yrke. Gesällbrev ges till drygt ett hundratal olika yrken. Linda tog sitt 2020.
Innan mästarbrevet ska personen ha minst sex års erfarenhet inom sitt yrke. För att få ett mästarbrev har Linda studerat företagsekonomi samt skrivit en högskoleuppsats om permanent make up.
Mitt i pandemin oroades Linda av att hon skulle vara tvungen att stänga ner sin verksamhet.
– Då funderade jag på vad jag skulle göra och om jag skulle byta yrke, berättar Linda som landade i att hon skulle studera till ett mästarbrev.
Nu blev det inte så som Linda befarade.
– Eftersom jag har en liten salong kände sig kunderna trygga att komma hit. Jag har jobbat på och haft det bättre än någonsin under pandemin, förklarar Linda som fick plugga på kvällar och helger för att klara mästarbrevet.

Hantverksyrken
Hantverksyrken I många hantverksyrken kan man få gesällbrev eller mästarbrev efter genomgånget gesäll eller prov för mästare. Gesällbrev och mästarbrev är bevis på att man uppfyller branschens krav på yrkeskunnande. Gesällbrev kan idag erhållas inom mer än 75 olika yrken och mästarbrev inom 111 olika yrken.
Källa: Wikipedia

Permanent make up
Eller permanent smink, även känd som permanent kosmetika, derma-pigmentering, mikropigmentering och kosmetisk tatuering, är en kosmetisk teknik som använder tatueringar som ett sätt att producera design som liknar smink, såsom ögonfoder och andra permanent förstärkande färger på hud i ansikte, läppar och ögonlock.
Källa: Wikipedia

Lindas hudvårdstips
Använd en mjukgörande kräm.
Eventuellt ett aktivt serum med A och C-vitamin.
Solskyddskrämen är den bästa antiage-krämen.
Gör en peeling en gång per vecka om din hud är grov. Enzympeeling är snällare än en med korn.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS