Skidskytte. Lugnet
Nu finns intresse i Falun som kan innebära att det byggs en ny skidskyttearena på Lugnet i Falun.
Foto: Dreamstime

Hopp om ny anläggning för skidskytte på Lugnet

FALUN. Inom några år kan det finnas en ny skidskyttearena på Lugnet i Falun. – Jag hoppas det blir av. Det finns ett stort intresse från olika skidklubbar och från skidskytteförbundet, att skapa en anläggning för skidskytteverksamhet, säger Tomas Jons, fritidschef på Falu kommun.

Lugnet har en av världens mest moderna anläggningar för längdskidåkning. Samtidigt växer intresset för skidskytte i landet. Det har gjort att flera intressenter uppvaktat Falu kommun om möjligheten att bygga en skidskytteanläggning på Lugnet.
I dag finns en mindre anläggning för luftgevär, som bland annat passar funktionsnedsatta samt barn och ungdomar.
Det som nu kan bli aktuellt är en riktig skidskytteanläggning för träning och nationella tävlingar.
– Det har uttryckts ett stort intresse från försvaret, att i samband med regementsetableringen, utveckla anläggningen för skidskytte. Jag har också haft kontakt med skidklubbar och med skidskytteförbundet. De kommer nu att jobba med verksamhetsutveckling, säger Tomas Jons och fortsätter:
– Det jag uppfattar från föreningarna är att det handlar om en anläggning för vardagsträning och nationell tävlingsverksamhet.

Var skulle den anläggningen kunna ligga på Lugnet?
– För att det ska bli bra behöver skidskyttet hänga ihop med stadion och den asfaltbana som redan finns. Det går inte att lägga en skyttevall som bara finns på vintern, svarar Tomas Jons.
Han kan inte exakt svara var skjutvallen skulle kunna ligga:
– Det vill jag inte säga, men det viktigaste nu är att det finns ett driv och vision från klubbarna med att arbeta med verksamheten.
Kan detta byggas före skid-VM 2027?
– Det vi säger från Falu kommun till Internationella skid- och snowboardförbundet är att vi kan vilja ändra tävlingsbanorna innan VM på grund av att vi vill anlägga en skjutvall. Men det är för tidigt att säga om det sker före VM. Men jag ser inget hinder att göra det före 2027, om Falun vill det, svarar Tomas Jons.

Tomas Jons, fritidschef i Falu kommun
Tomas Jons, fritidschef i Falu kommun. Foto: Sonny Jonasson

Maria Andersson, vd på Lufab (Lugnet i Falun AB), som äger marken, tycker idén om en skidskyttearena är mycket spännande.
Tycker du det är en bra investering?
– Ja, absolut. Vi har redan så många av de faciliteterna, svarar hon.
Har Lufab pengar att bygga arenan?
– Nej, men det beror vad det skulle kosta. Det vet jag inte.
På vilket sätt tjänar man, ekonomiskt och verksamhetsmässigt på att bygga arenan?
– Att vi skulle ha ännu fler barn och ungdomar som sysselsätter sig med idrott, rörelse och mår bättre.

Lufabs ekonomiska framtidsprognos ser ju inte bra ut. När drar Lufab åt handbromsen för investeringar?
– Så länge kommunen vill investera i någonting. Någon måste ju betala hyra för detta och vi måste få ett nytt ägardirektiv så vi framöver kan fortsätta vara ett bolag, menar Maria Andersson.
Fredrik Persson, ordförande i Faluns kultur och fritidsnämnden, säger att han inte hört att det finns intresse för en skidskytteanläggning och poängterar att det är ett politiskt beslut om det blir en skidskyttearena på Lugnet.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS