Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Helena Duroj
Tidigare har Hedemorabon Helena Duroj gett ut tre diktsamlingar, en enaktare och en roman. “Denna är lite svår att kategorisera, det är väl en roman men seklet är huvudpersonen”, säger hon om sin nya bok “Så gick ett 1900-tal”.
Foto: Pär Sönnert

Hon skriver om 1900-talet – år för år

HEDEMORA. Hedemorabon Helena Duroj är “lite besatt av 1900-talet”. Nu har hon skrivit en hel bok om det kanske händelserikaste seklet i mänsklighetens historia, berättat ett år i taget. “Det blir fler och fler runt mig som inte minns 1900-talet så jag ville skildra detta århundrade då det hände så oerhört mycket”, säger Helena Duroj vars nya bok heter “Så gick ett 1900-tal”.

Förra gången som Helena Duroj gav ut en bok var titeln “Hundra år av hemlängtan” och den utspelade sig i en fiktiv ort i dalabergslagen. Inspirationen hade Helena fått från sin pappas föräldrahem, utanför Hedemora, och i en intervju med Lokalt i våren 2021 beskrev hon boken så här: “Det är en slags släktroman, berättad ur husets synvinkel”.

Även den här gången har hon skrivit en bok som utspelar sig under ett sekel och som berättas på ett speciellt sätt.
– Huvudpersonen i boken är hela 1900-talet och så filtreras hela seklet genom människornas upplevelser. Jag låter personerna reagera på sådant som händer under hela seklet. Alla personer i boken är påhittade men händelserna är verkliga, berättar Helena Duroj.

Helena Duroj
Hedemorabon Helena Duroj är “lite besatt av 1900-talet”. Nu har hon skrivit en hel bok om det kanske händelserikaste seklet i mänsklighetens historia, berättat ett år i taget. Foto: Pär Sönnert

Varje år skildras över ungefär 1,5 sida och Helena låter olika personer uppleva händelserna.
– Det var ju så oerhört mycket som hände detta sekel. Min man, som själv är historiker, brukar kalla det för “århundradet då allting gick åt helvete”, bland annat med tanke på de båda världskrigen, säger Helena.

Hon har försökt att täcka in flera olika livsåskådningar bland bokens personer för att få flera perspektiv.
– En familj som är med är kyrklig och varmt kristen. Sedan har jag med två rena kommunister och en ung man som blir nazist på slutet. Han radikaliseras mer och mer och när Palme blir skjuten säger han: “Jag önskar att det var jag som sköt”. Just Palmemordet låter jag alla bokens personer, som då är i livet, skildra ur sin synvinkel. De får berätta hur de fick beskedet och hur de reagerade, säger Helena Duroj.

Helena Durojs bok
Helena Durojs nya bok har tagit 2,5 år att skriva och handlar om det händelserika 1900-talet, år för år. Foto: Pär Sönnert

Boken tog ungefär 2,5 år att skriva.
– Jag var lite skrivblockerad efter att ha gett ut min tidigare bok, vilket var frustrerande. Men det lossnade när jag började skriva om 1900-talet. Jag har haft väldigt roligt när jag skrev den här boken. Det var kul med friheten att kunna välja var alla som figurerar skulle bo någonstans. “Nej, nu blev det lite väl mycket Stockholm, var ska nästa person hålla hus?”. Platserna varierar från Haparanda i norr till Helsingborg i söder.

Ingen från Hedemoratrakten?
– Nej, inte den här gången. Men det sista stycket utspelar sig i Ludvika, det är nog närmast.

Var det något år där det var svårt att hitta något spännande som hände?
– Japp, mitt eget födelseår 1955. “Nu ska vi se vad det hände för något kul det året” tänkte jag. Och sedan upptäckte jag att det mest intressanta det året var att den första charterresan genomfördes och att motboken avskaffades. Inte så omvälvande direkt.

Helena Duroj
Helena är född och uppvuxen i Solna men flyttade till Hedemora permanent för tio år sedan. “Min man flyttade hit 2009 och jag veckopendlade hit till honom i fem år innan jag fick jobb inom barn- och utbildningsförvaltningen i Borlänge. Då flyttade jag hit till Hedemora”, säger Helena Duroj. Foto: Pär Sönnert

Har du haft något boksläpp för boken?
– Nej, men den finns att låna på Hedemora Stadsbibliotek eller att köpa på Hedemora Bokhandel. Min förra bok presenterade jag på Kulturnatta då jag läste lite ur boken och berättade om den. Det var jätteroligt, säger Helena Duroj som ännu inte har några planer på att skriva någon mer bok.
– Men vi får väl se vad som händer, säger hon.

Helena Duroj
Ålder: 68 år.
Bor: I Hedemora, född och uppvuxen i Solna.
Familj: Gift.
Yrke: Pensionär.
Intressen: Att läsa och skriva. Jag läser väldigt varierat, allt från skönlitterärt till historiska böcker. Och så är jag förtjust i biografier, att man får följa en människa i en hel bok.
Aktuell: Har nyligen gett sin andra roman ”Så gick ett 1900-tal”.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!