Hundfrisören Elina Dahlström har besök av hundarna Penny och Disco på trimmet. Penny var först ut för att bada och få pälsen fönad. Denna tid är det högtryck på landets hundtrim.
Foto: Sara Flodin

Högtryck i hundtrimmet denna tid

SMEDJEBACKEN. Denna tid har landets hundfrisörer mycket att göra. Något som Elina Dahlström och Sara Vestling i Smedjebacken märker av. – Det har varit lite lugnare i januari och februari, men nu har det kommit igång och alla vill ha tid, förklarar Sara.
Denna dag besöker papillonhundarna Penny och Disco trimmet för att bada och få pälsen fönad. När snön smälter blir hundarna lortiga och smutsiga pälsar blir lätt toviga.
– Därför är det viktigt att bada hunden, tipsar hundfrisör Elina Dahlström.
Sara Vestling uppmanar hundägare att klippa hundens klor regelbundet. Foto: Sara Flodin
Eftersom Elina tar timpris kostar tovutredning extra. För att underlätta för hundfrisören tycker Elina att hundägaren kan försöka borsta ut hundens tovor.
– Det är många som har sparat pälsen på sina hundar under vintern så de flesta är genomtoviga.
För hundens skull reder hon inte ut tovorna på en hund som har tovor över hela kroppen. De måste klippas bort.
– Det är många som vill spara päls på sin hund och inte raka ner dem, men då måste de komma oftare, uppmanar Elina.
Under drygt fem år har Elina arbetat som hundfrisör. Hon flyttade till lokalerna för två år sedan. Innan dess, under tre år, hade hon verksamheten i en annan lokal på Vasagatan. I lokalen ryms även en liten butik med försäljning av selar, godis och ben. Elina utbildade sig hos Pillan Klebo i Leksand och var klar hundfrisör 2016. Sara Vestling har varit hundfrisör sedan 2012 och arbetat på Djurbutikens trim i Ludvika under tio års tid innan hon började arbeta tillsammans med Elina. Hon utbildade sig på naturbruksgymnasiet i Rättvik med inriktning hundfrisör. De senaste två åren har Sara drivit eget företag.

– Jag trivs väldigt bra som egenföretagare. Det blir en annan frihet när man kan bestämma själv, säger hon.

Hundfrisör Elina Dahlström med sin australian shepherdhanne Lotus på trimbordet. Foto: Sara Flodin
Både stora och små hundar är välkomna till trimmet och Sara och Elina både trimmar, plockar trimraser, och klipper hundar samt utför kloklipp. Sara säger att det är många som kommer och klipper klorna i samband med att hunden friseras, men att de flesta hundar behöver klippa klorna oftare än så. Den som ska trimma sin hund ska undvika att bada den ett par veckor innan pälsen ska plockas och någon vecka efter trimningen på grund av att hunden kan få utslag om den badas direkt efter att pälsen är ryckt och hårsäcken öppen.
På våren är det många som skaffar valp och Elina råder dessa nya hundägare att träna mycket hantering med sin nya vän.
– Ta på tassarna, titta i munnen och öronen, tipsar Elina och att detta ska uppfattas som en mysig stund för hunden och att träningspassen ska vara korta.
– Det är många som säger att de inte kan ta på sin hund, men det går hur bra som helst här. Det är ofta så att de känner att husse eller matte är osäkra, säger Elina som varken är osäker eller rädd när hon hanterar hundarna.

Både Sara och Elina bor i Smedjebackens kommun och självklart har de egna hundar. Elina har Lotus som är en australian shepherd-hanne och Sara har Zwen som är en vostotjnoevropejskaja ovtjarka, Ingwar som är en långhårig schäfer och även uppfödare av pomeranian. De tycker att kundunderlaget är tillräckligt stort i trakten då många kunder även reser långt för att få en tid på salongen.

Disco och Penny, av rasen Papillon, har fått en genomgång och är redo för att gå hem. Foto: Sara Flodin
De flesta bokar en ny tid direkt när de hämtar sina hundar och lediga tider finns först om en månad.
– Folk blir chockade när vi säger att det är vårt jobb. De tror att det är en hobby och att vi gör detta på fritiden, påtalar Sara.
– Så de tror inte att vi har så fullt upp som vi har, konstaterar Elina.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS