Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ann-Kristin Svensson, Kicki Mats-Ers, Lena Jakobsson, Kerstin Utbult, Raili Andersson, Christer Kvarnström, Yasmina Yacoubi och Maria Kron Andersson samlas runt en av vävstolarna.
Foto: Maria Karlsson

Hjärngympa och kreativ lek är vad som väntar på vävkursen

SUNNANSJÖ. Trots extrakurser är det kö till vävkurserna på Vävglädje. – Här får de lära sig grunderna i att sätta upp en väv men också experimentera och göra sina egna mönster, säger kursledaren Kicki Mats-Ers i Skeberg, Leksand.

Lena Jakobsson som driver ”Vävglädje Atelje och Butik” och arrangerar kurserna ”Från varp till väv” berättar att deltagarna på kurserna får lära sig att från grunden sätta upp en väv.
De får varpa, förskeda, solva, skeda igen och sedan dra på varpen i vävstolen för att till sist knyta upp tramporna innan det är dags att börja väva.
Normalt krävs kurser på tre terminer för att lära sig sätta upp en väv, men här kan de också prova på att ändra sin traditionella väv i vävstolen till en unik designad väv.

Kicki visar och förklarar för Ann-Kristin.

Kursledaren Kicki Mats-Ers har undervisat i vävning i 27 år. Hon har tidigare bott i Stockholm men arbetar nu i egen ateljé i Leksand, med handvävning på uppdrag av inredare och designers.
Kursen som hölls nyligen var den tolfte och Lena planerar redan fler till hösten tillsammans med Kicki.
– Har jobbat många år i Stockholm, och tyvärr sett hur de lagt ned många vävcirklar. Men den här kursen är något annat, en kortkurs där deltagarna får lära sig helheten, säger Kicki.
– Jag har nog aldrig varpat så många varpflätor som nu, så känslan är att intresset för vävning ökar, tillägger Lena.
Om kursdeltagarna bor långt från Sunnansjö har de möjlighet att bo på Bed and Breakfast på övervåningen i samma hus.

Yasmina och Christer hjälps åt att knyta om tramporna

Kursen varvar teori med praktik och de börjar med att sätta upp olika vävar.
– Efter första dagen sov vi nog alla som stockar för det var så mycket hjärngymnastik, säger Raili Andersson som annars väver i Björbo vävstuga och har också en liten vävstol hemma.
– Här får båda hjärnhalvorna arbeta och man mår så bra av det och att hålla på med färg och form, förklarar Kicki.
Ann-Kristin Svensson, Halvars i Ludvika, säger att hon är total nybörjare som råkat ärva en vävstol men än så länge är det svårt.

Förskedar för att få rätt bredd på väven. Foto: Lena Jakobsson

Christer Kvarnström, Fredriksberg, är en kreativ person som tycker om att skapa.
Han arbetar inom hemtjänsten, liksom Yasmina Yacoubi som också går kursen.
– Det var en kollega till oss som tipsade om Fredriksbergs vävstugeförening, som jag gick med i höstas, sen fick vi nys om den här kursen, berättar Christer.
Han tycker de har haft så roligt på kursen och alla instämmer.
– Det är också allt runt omkring, med Lenas omsorg med fika och mat och andra dagen åt vi alla på Gästis i Grangärde, säger Kicki.
– Sedan är vi inte i en tom lokal med kala väggar utan här finns massor med böcker, färdiga hantverk och pågående vävar att låta sig inspireras av, tillägger Lena.

Skönt att väva i hemstickade tofflor. Foto: Maria Karlsson

Andra kursdagen fick de möjlighet att prova på att väva på olika sätt.
– De får prova att leka och ha kul med massor av olika material och mönster. I en vävstol har vi exempelvis bundit upp glittertrådar tillsammans med andra trådar i varpen och om de vill att inslagen ska bilda andra mönster i en väv kan de trampa på ett nytt sätt eller knyta om tramporna, förklarar Kicki.
Maria Kron Andersson har vävt tidigare men glömt en del, nu har hon gått i pension så därför går hon kursen för att kunna sitta hemma i Västansjö och väva.
Kerstin Utbult med stuga i Skeberg har en liten vävstol som hennes mormors far gjort.
– Jag ska väva handdukar i grovt lin, så det river lite när man badar bastu, säger hon.

När kursen närmar sig slutet efter två dagars intensivt arbete är någon sugen att fortsätta experimentera hemma, medan en annan som är helt nybörjare är glad att det i alla fall blev några provlappar att ta med sig hem.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!