Henry Lehto bor i den gamla verkstaden uppe i Kärrgruvan. Huset innehöll bland annat en ångmaskin som pumpade vatten ur gruvorna i området.
Foto: Tharos Gröning

Henry Lehto vill skapa ett kulturcentrum i Norberg

NORBERG. Henry Lehto, som bor i Risbergs verkstad i Kärrgruvan, hyr ut den stora lokalen till fester och evenemang. Bland annat var han med och anordnade sveriges första queerfestival i början av 2000-talet. – Jag såg att två killar i Malmö ville anordna ett event för HBTQ-personer, så jag ringde och sa “kom till Norberg!”, säger Henry Lehto.

Henry är född i Fagersta och och när han var 13 år flyttade han till Bolagshagen i Norberg.
– Det var på 70-talet och det var fart i Bolagshagen då, kanske på ett annat sätt än nu.
Han gick på Centralskolan och trivdes som fisken i vattnet och ville bli ungdomsledare. Men det fanns ingen lämplig linje att gå på gymnasiet så han fick gå en annan väg.
– De kastade in mig på en annan kurs helt enkelt. Jag utbildade mig till hemsamarit. Det var det som var närmast sa de, skrattar Henry.

Efter två år på gymnasiet fick han jobb på Spännarhyttan som gjuteriarbetare och jobbade med flytande järn. Han gillade sammanhållningen och lagandan på jobbet men hans kollegor tyckte att han skulle ut och se världen.
– Gubbarna sa att om jag inte flyttade så skulle jag aldrig komma ifrån Norberg. Så jag sökte och kom in på en utbildning i Luleå.
Under hela tiden hade det funnits ett starkt intresse för teater så han flyttade han till Luleå och läste dramatik och musik. Han var med i filmen “Jonny Roova” och gifte sig med sin exfru innan han flyttade tillbaka till Norberg och jobb på Bergslagsteatern.
– Jag jobbade där ett tag innan jag bytte till Norrby teater och gjorde många föreställningar där innan jag fick jobb på teaterlinjen i Skinnskatteberg.

Henry Lehto bor i den gamla verkstaden uppe i Kärrgruvan. Huset innehöll bland annat en ångmaskin som pumpade vatten ur gruvorna i området. Foto: Tharos Gröning

Henry tog med sig idén om en teaterlinje tillbaka till Norberg och 2010 blev han med och skapade teater och musikutbildningen i Norberg.
– Det är en sorg att den ska läggas ned nu i december. Jag stred för att den skulle få vara kvar men man kan inte slå huvudet i en sten hur länge som helst.
Nu bor Henry i Risbergs verkstad uppe i Kärrgruvan där han anordnar olika event. Han hade tidigare hyrt lokalen för olika teater och kulturprojekt och flyttade dit efter en skilsmässa för fyra år sedan. Norbergs kommun hade tidigare ett teaterprojekt för unga där som Henry ledde.
– Vi hade en budget från kommunen och ett 50-tal ungdomar som ensemble. Vi turnerade i Finland och spelade olika pjäser.

En pjäs som hette Äppelflickan fick sådan uppmärksamhet att tv kom och filmade. Henry berättar att den var så tragisk att han grät varje föreställning.
– Det var nog en av de häftigaste teatrar jag någonsin gjort. hans som filmade från TV4 gick pausen. Han bröt ihop! Så sorglig var den. Så den var riktigt bra.
Henry håller på att bygga om lite och tanken är att han och hans företag ska utveckla lokalen och syssla med all form av livekonst. Norbergsfestivalen hade dansprojekt i huset och planer finns på att öppna konstcafé på somrarna.
– Jag älskar den här lokalen och har haft mycket teaterprojekt här. Så nu funderar jag på att göra ett kulturcentrum här.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS