Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Vår uppgift att göra det svåra lite mindre svårt”, säger till Falun nyinflyttade tillika hemvändande kullan Johanna Waksam om sitt nya ämbete för Fonus i Dalarna.
Foto: Sonny Jonasson

Hemvändande kulla i livets tjänst

FALUN/DALARNA. Johanna Waksams resa är här och nu med ett nyfiket öga som guide. Från barndomsboet i Brunnbäck till jordens alla hörn är hon trygg i stort som smått. Ständigt nära sin inre hemtrakt, ständigt nära storheten i det mänskliga. Nu landar hon i en rödmålad liten stuga i Falun för att göra avstamp i nya livsbejakande utmaningar. – Min känsla är att de fina delarna av detta är mest framträdande och att vi egentligen jobbar mer med livet än med döden, säger Johanna.

Ovanstående övertygelse är formulerad i Waksams nyligen tillträdda roll som ambulerande kundrådgivare och ceremonivärd för Fonus i Dalarna.
Ett yrke där humanitet och en ödmjuk hållning inför livet, döden och ett känslostöpt ramverk drivs framåt av empati och kunskap.

Johannas giv spelas med öppna kort och kloka kliv.
– Jag har rest väldigt mycket och bland annat jobbat som reseledare i Spanien, Egypten och Grekland. Har även jobbat på Arlanda och flygplats i Oslo samt mycket annat ute i vida världen.

Hon styr vidare längs hittills bokförda äventyr i en öppensinnat dirigerad karriär.
– Farmor och farfar har alltid rest mycket, och farfar är erfaren som såväl ingenjör som FN-soldat. Det bidrog till att jag också kände lite som så att “jag måste i väg”. Men nu är jag tvärtom mest intresserad av att utforska Dalarna. Återupptäcka allt det härliga här såsom människor, mat, natur och allt fint som Dalarna har att erbjuda.

Uppväxten i Avesta sker som sagt i ett begynnande skede på Brunnbäcks Gustav Vasa-anstrukna gator.
En miljö som spirar en lika vetgirig som vänligt stämd målmedvetenhet i dynamisk formation.
Det åtagande hon nu axlar bär ytterligare kraft via ett tidigare år under Fonus försyn.

Och Johanna vet vari den främsta välviljan och värdemotorn för hennes ämbete hittar näring.
– Det är tveklöst att få möta alla människor, det är det personliga anslaget som gör att det känns väldigt betydelsefullt.
– Jag får bidra till att göra skillnad på riktigt. Min känsla är att de fina delarna av detta är mest framträdande och att vi egentligen jobbar mer med livet än med döden, redogör hon en navigering i både mjuk attityd och meriterad metod.

Jobbets värden åsido gläds Johanna Waksam åt att nu åter bo närmare sin familj. “Nu får jag också vara med och äta tacos och träffas på riktigt”, skrattar hon. Foto: Sonny Jonasson

38-åriga Waksam utvecklar gällande en process som ofta sker i det vördnadsfulla tysta, men vars funktion är avgörande och utgör viktiga länkar i en kärnfullt lotsad kedja av händelser.
– Inför, under och efter en begravning är det många inblandade som alla gör sin viktiga del i att skapa en värdig och vacker avslutning för den avlidne och de anhöriga.
Hon fortsätter:
– Församlingar, präster, borgerliga officianter, organister, kyrkogårdsansvariga, sjukhuspersonal, florister… listan kan göras lång. Tillsammans är ju vår uppgift att göra det svåra lite mindre svårt, framhåller hon i ett tonläge präglat av klarsyn och medkänsla.

Förmågan att stå stadigt i ett individnära fundament möter en helhet fostrad i “the human touch”. Vilket skänker henne lika delar entusiasm och redbarhet inför yrkesuppgiften.
Vägen tillbaka till Dalarna passerar hållplatser av uppmuntrande tongångar från företagets lokala och regionala företrädare.

När Johanna nu samlar tillgångar från uppdrag inom såväl service som mänskliga vidvinkelperspektiv så sker det med genuina förtecken.
– Jag har ett stort intresse för allt som berör det här jobbet. Man får äran att komma i kontakt med så rika historier och livsöden, och kyrkornas skönhet är bara det ett kapitel i sig, tecknar hon ett passionerat värv.

Privat hittas en hel armada av hobbyriktade aktiviteter och en tydlig förankring i familjen som nu kan komma till sin rätt på mer regelbunden basis.
– Likväl som jag själv bott i Avesta och nu i Falun, så är min familj också hemmahörande här i Dalarna.
– Vi har alltid haft bra kontakt, men det blir en helt annan grej nu jämfört med föregående nio år i Stockholm. Nu får jag också vara med och äta tacos och träffas på riktigt, skrattar hon.

Musikens medryckande natur är ett annat fenomen med markant dragningskraft på den Waksamska uppmärksamheten.
Schlager, dansband och pigment av pop står i genrerelaterat fokus, och framöver planeras schemalagda insatser i syfte att höja tempot till nämnda toner.
– Vill hemskt gärna lära mig dansa lite bättre, och därav siktar jag på att gå en buggkurs. Vill även titta närmare på det här med att dreja, upplyser en hemvändande dalkulla i livets tjänst.

 

Foto: Sonny Jonasson

Korta fakta – Johanna Waksam
Ålder: 38
Bor: Falun
Lyssnar på: Schlager, dansband och pop. “Inget stoppar oss nu” av Black Jack är en av många favoriter
Tittar på: Älskar “Bonde söker fru”
Semesterparadis: Har ju rest väldigt mycket, så utlandet lockar inte i nuläget. Är mest nyfiken på att ånyo närma mig allt det vackra i Dalarna
Text på gravstenen: Är inte säker på att jag ska ha en gravsten. Men jag vill att gästerna ska ha en jättefin fest med cava, snittar och lite italiensk mat
Kuriosa: Inget särskilt jag kan dra mig till minnes just nu. Eller så kanske hela jag egentligen är rätt konstig (skratt)

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!