Från och med 1 april måste hemttjänsttagare i Smedjebackens kommun beställa sina matlådor från en livsmedelsbutik via nätet.
Foto: Dreamstime

Hemtjänsten slutar leverera matlådor

SMEDJEBACKEN. Från och med den 1 april slutar Smedjebackens kommun att tillverka och distribuera matlådor till omsorgens hemtjänsttagare. Anledningen bakom är en förändring i lagen.

– Lagändringen har redan gjorts men vi har haft dispens att hitta en lösning fram till 1 april. Den har något att göra med vilka lagkrav som finns gällande innehållsförteckningen, säger Elisabeth Zimmer, chef för omsorgsförvaltningen.

Beslutet om att upphöra med matdistributionen till äldre som har hemtjänst, togs i omsorgsnämnden redan under hösten 2022 efter att en utredning hade gjorts.
I stället för att kommunen i fortsättningen står för tillagning och distribution av mat, kommer den erbjuda sin hjälp att, via nätet, beställa färdiga maträtter från en livsmedelsbutik. På så vis kan de som får hjälp med inköp vara med och se vilket utbud som butiken har och de kan tillsammans med hemtjänstpersonalen välja vad de vill handla skriver Smedjebackens kommun i ett pressmeddelande. Hemtjänstpersonalen kommer att ha en bärbar handdator med sig. Förändringen leder inte till någon kostnadsökning för hemtjänsttagarna tror Elisabeth Zimmer.
– Det beror på vad man väljer att handla, men generellt sett tror jag att det blir billigare.

Matlådorna som beställts över nätet kommer att köras hem tillsammans med övriga inköp som kunden gjort från livsmedelsbutiken.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS