Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Rehabassistent Maja Lukkaroinen gör hembesök hos äldre för att hjälpa dem förhindra olyckor och ofrivillig ensamhet.
Foto: Sara Flodin

Hembesök ska förhindra ensamhet

NORBERG. Under året har rehabassistent Maja Lukkaroinen gjort hembesök hos äldre i Norberg för att skapa en tryggare miljö i hemmet och förhindra olyckor. I uppdraget ingår även att förebygga ofrivillig ensamhet. – En del säger att de inte har något att leva för, berättar Maja.
Ett statsbidrag har möjliggjort denna satsning på äldre som pågår till årets slut. Maja har en tjänst på kommunrehab och jobbar som undersköterska på korttidsboendet vid Öjersbogården. Sedan sommaren har hennes halva heltidstjänst fyllts med hembesök. Hon är medveten om att verksamheten kostar pengar, men påtalar att den även sparar pengar åt samhället.
– Vi förebygger kostnaderna längre fram genom att skapa en tryggare miljö i hemmet och förhindra olyckor.
Maja besöker alla Norbergs larmkunder som inte har några insatser från hemtjänsten och vill ha ett besök av henne. Innan hembesöket skickar Maja ut ett brev och en folder.
– Sen ringer jag upp dem och bokar in ett besök. Ungefär hälften vill ha ett besök.
Det rör sig om ett hundratal personer Maja har möjlighet att erbjuda fler hjälp.
Fram till årsskiftet pågår projektet som rehabassistent Maja Lukkaroinen ansvarar för. Foto: Sara Flodin
I Norbergs kommun var 28,2 procent av befolkningen 65 år eller äldre under 2022, enligt siffror från SCB. Många äldre har en meningsfull vardag, men Maja påpekar att det ofta finns brister i den psykosociala miljön.
– Många äldre mår psykiskt dåligt. De tycker att de ”gjort sitt” och att ingen behöver dem. En del väntar bara på döden.
– Ensamhet är ett stort problem. Jag kan säga att det är det största problemet idag; att folk är ensamma. En del säger att de inte har något att leva för. Många hoppas att de ska dö när de sover. Vi kan inte göra så att alla blir äldre och sedan inte ha något att erbjuda dessa personer.
Många äldre har också förklarat för Maja att de varit oroliga över brottsvågen som kommunen drabbats av under året.
– De är på sin vakt och svarar inte i telefonen om de inte känner igen numret och släpper inte in vem som helst. Då blir de ännu mer isolerade.
I Majas uppdrag ligger att öppna upp samhället och skapa möjligheter för de äldre att ta sig ut i samhället.
– När jag är ute hos de äldre frågar jag vad de tycker om att göra och vad de önskar att samhället kunde erbjuda.
Det som kommunen kan erbjuda är föreläsningar och kulturkvällar samt it-support på biblioteket. Kyrkans personal på Mariagården erbjuder anhörigstöd och det går att gå dit för att fika. På äldreboendet Björkängen finns samlingssalen Bubblan där det även arrangeras aktiviteter för utomstående.
Maja prisar initiativet med gratis kollektivtrafik inom kommunen, men saknar ”Norbergarn” som var en liten gratisbuss som åkte runt i byarna för att köra folk till centrum, något Maja gärna skulle se igen. Maja pekar på flera svårigheter för äldre att åka med kollektivtrafiken:
– Det är svårt att få färdtjänst. Den som kan kliva på en buss får inte färdtjänst och vissa bor långt ifrån busshållplatsen.
Tekniksamhället innebär också stora svårigheter för många äldre, bara att köpa en biljett på bussen kan vara en utmaning för den som har svårt att hantera den digitala tekniken.
– Det handlar om att förändra samhället och göra det mer tillgängligt för äldre.
Maja uppmanar den som vill att kontakta henne. Även anhöriga till äldre som är oroliga erbjuds att ringa henne. Hon tycker att den som har ett förslag på förbättringar ska lämna in ett medborgarförslag till kommunen. Själv önskar hon att kommunen hade någon typ av ”seniorlots” då många äldre nu ringer henne för att få hjälp.
Maja fortsätter att arbeta med projektet till årsskiftet och hoppas att hon får fortsätta med arbetet under 2024.
– Jag ser hur viktigt det är och märker att jag gör skillnad.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!