Anna-Maria Nordström
Anna-Maria Nordström visar upp ett par av Kersti Jones illustration av “Essobacken” – på samma plats som illustrationen skildrar, alltså inledningen av Åsgatan – sett från rondellen där Gussarvsgatan möter Åsgatan. Den 14 december släpps duons nya bok med gamla Hedemorapärlor, varav många inte finns längre. Boken heter “Essobacken, Domusmuren och gamla biblioteket”.
Foto: Pär Sönnert

Hedemoras gamla pärlor väcks till liv i ny bok: “Gensvaret har varit otroligt”

HEDEMORA. Har du koll på Essobacken, KorvKarlsson eller kanske Gamla gamla Posten? Anna-Maria Nordström och Kersti Jones släpper snart en bok där många av Hedemoras gamla landmärken, som inte finns längre, illustreras och förklaras. “Gensvaret för boken har varit helt otroligt och är ett bevis på att det här var helt rätt att göra”, säger Anna-Maria Nordström.

För den som är utsocknes (som undertecknad) kan en vägbeskrivning i Hedemora vara rätt obegriplig. Meningen “sväng in vid gamla Hemköp och sen kan du parkera på gamla Posten-parkeringen eller kanske utanför Krossen…” säger inte mycket om man inte har en susning om var dessa gamla platser låg någonstans.
Men hav förtröstan, snart kommer nämligen en guide till dessa gamla landmärken.

Anna-Maria Nordström och Kersti Jones ligger bakom bokprojektet “Essobacken, Domusmuren och Gamla biblioteket”.
– Jag har tänkt på detta i flera år, att det är hopplöst att förklara vägen för någon som inte är från Hedemora. Det blir lätt “Gamla X” hit och “Gamla Y” dit. Så jag klurade på om jag skulle göra ett pussel eller en affisch på temat men så insåg jag att det trots allt är böcker som jag håller på med, säger Anna-Maria Nordström, som driver Formspråk Dalarna vid Stora torget.
– Och mitt företag finns i huset där restaurangen “Krossen” låg förut. Det här är ett jättegammalt hus som från början hette Ekengrens och det har bland annat funnit ett bageri här tidigare, säger Anna-Maria Nordström.

Anna-Maria Nordström vid Domusmuren i Hedemora
Anna-Maria Nordström med Kersti Jones illustration av “Domusmuren”, vid muren som fortfarande finns kvar, även om en del av bebyggelsen i närheten har ändrats under årens lopp. Foto: Pär Sönnert

Att det finns så många prefix i form av “Gamla…”, beror det mycket på att Hedemora är Dalarnas äldsta stad?
– Ja, så är det nog. En gammal stad med en massa gamla byggnader, som fortfarande finns kvar, gör ju att det har funnit en massa olika verksamheter som har öppnat, stängt och flyttat.

Anna-Maria Nordström fick med sig illustratören Kersti Jones på projektet som har underrubriken “En bok om Hedemoras minnesmärken som inte finns”.
– Kersti är otrolig på att måla byggnader och platser. Mycket av det som vi har med i boken finns ju inte kvar. Vi har tittat på alla fotografier som vi har kunnat hitta för att komma fram till hur husen måste ha sett ut och så har vi skapat egna bilder, med inspiration från de här gamla bilderna, säger Anna-Maria Nordström.

Gamla Essomacken i Hedemora
En annan av Kersti Jones illustrationer visar den gamla Essomacken, vid Essobacken. Foto: Pär Sönnert

Det sista objektet som duon lyckades få med var den gamla BP-macken som låg längs Åsgatan.
– Den var klurig, eftersom ingen hade några bilder på hur den såg ut. Men till slut lyckades vi få fram foton, via Hedemorabild, säger Anna-Maria Nordström.

Finns det inte en risk att ni glömmer bort något viktigt gammalt landmärke då?
– Jag hoppas inte det. Jag ställde faktiskt just den frågan i en Facebookgrupp, vilka gamla landmärken som absolut måste vara med. Alla förslag som kom in hade vi redan på listan. Men sedan har vi ju tagit vissa saker på hörsägen också så man ska ta boken med en nypa salt, den är inget exakt facit.

Boken blir på 64 sidor och kommer att släppas i mitten av december, i lagom tid före jul.
– Släppfesten blir den 14 december, på Bakfickan på Stadshotellet. “Fille och Kricko”, alltså Håkan Arvidsson och Kristina Karls, kommer att prata gamla Hedemoraminnen tillsammans med publiken. Upplägget, blir lite ”Har du hört den förut?”, för den som kommer ihåg det gamla tv-programmet, säger Anna-Maria Nordström.

Spår efter gamla Shell-macken i centrala Hedemora
Om man tittar noga så kan man se att det fortfarande står “Shell” med stora bokstäver på husfasaden. “Men Shellmacken låg på andra sidan Åsgatan”, säger Anna-Maria Nordström. Foto: Pär Sönnert

Har du själv lärt dig något av projektet?
– Massor. Och nu när jag åker runt i stan så ser jag ju bara de här gamla husen och platserna framför mig. Eftersom så många av landmärkena som vi tar med i boken ligger eller låg centralt så tänker jag mig att man kan ta en promenad på någon kilometer i centrum och beta av de flesta av platserna, säger Anna-Maria Nordström.

Anna-Maria Nordström
Anna-Maria Nordström trodde att hon skulle sälja ett 20-tal böcker på förköp men nu har hon redan sålt över 300 böcker. “Det stora intresset känns jätteroligt och är ett bevis på att det här var helt rätt att göra”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Hur har gensvaret varit?
– Helt otroligt! Jag trodde att jag skulle sälja 20 böcker på förköp, och tänkte beställa 200 böcker till att börja med. Nu har jag sålt över 300 och nu är förköpet stängt. Nu får man vänta till efter boksläppet och då kan man köpa boken på Hedemora Bokhandel eller låna den på biblioteket. Jag har till slut beställt 1 000 exemplar från tryckeriet. Det känns jätteroligt och är ett bevis på att det här var helt rätt att göra, säger Anna-Maria Nordström.

Gamla biblioteket i Hedemora
“Gamla biblioteket” på Stationsgatan har en given plats i boken. Foto: Pär Sönnert

Exempel från landmärken som illustreras i boken:
”Gamla gamla posten”.
De gamla badhusen, vid Hönsan och Wahlmanska huset.
Hedmans chark
”Gamla gamla busstorget” (på Hökartorget).
KorvKarlsson, som låg där Wienerkonditoriet ligger nu.
Post- och telegrafhuset.
Taxiplan.
De gamla biograferna.
Gamla biblioteket (på Stationsgatan).

Gamla Krossen i Hedemora
Kärt hus har många namn? På Wikipedia går det att läsa följande om huset där Anna-Maria Nordström är verksam med sitt företag Formspråk i Dalarna: “Stora Hotellet eller Hotell Gustaf Vasa uppfördes ursprungligen som Ekengrens 1754. Åkerbloms bageri och pensionat startade i huset omkring år 1900. (…) Huset var tidigare gult och inrymde restaurangverksamhet under namnen Storan, Loftet och Mickes, men kallades i folkmun Krossen”. Foto: Pär Sönnert

Kärt hus har många namn?
En sökning på Wikipedia ger lite mer historik till byggnaden vid Stora torget där Anna-Maria Nordström driver sitt företag. Följande går att läsa i Wikipediaartikeln “Kvarteret Falken” som det aktuella kvarteret heter:
“Stora Hotellet eller Hotell Gustaf Vasa (kv Falken 3) uppfördes ursprungligen som Ekengrens 1754.
Åkerbloms bageri och pensionat startade i huset omkring år 1900, och byggdes om efter en brand 1913.
Huset var tidigare gult och inrymde restaurangverksamhet under namnen Storan, Loftet och Mickes, men kallades i folkmun Krossen”.

Anna-Maria Nordström
“Jag klurade på om jag skulle göra ett pussel eller en affisch på temat men så insåg jag att det trots allt är böcker som jag håller på med”, säger Anna-Maria Nordström, som driver Formspråk Dalarna vid Stora torget, i ett hus som har mycket historia. Foto: Pär Sönnert
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,369673"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS