Härbärge. Falun.
David Johansson, verksamhetschef på Föreningen Ria Hela Människan i Falun, hoppas på ett mirakel som kan hålla härbärget i Falun öppet även efter 30 april.
Foto: Anders Hansson

Härbärget stängs – pengarna är slut

FALUN. Härbärget i Falun stängs den 30 april, bara knappt tre månader efter öppnandet då pengarna är slut. – Vi vet att det kommer att stänga, men det kan hända ett mirakel, säger David Johansson, verksamhetschef på Föreningen Ria Hela Människan i Falun.

Den 12 februari i år öppnades härbärget för hemlösa i Falun. Flera års kamp av Föreningen Hela Människan i Falun hade lyckats.
Ett stöd på en miljon kronor från Falu kommun gjorde detta möjligt. Pengarna har gått till renovering, brandsäkerhet och drift.
Sex personer per natt kan sova på härbärget, där sju personer jobbar. Detta är en viktig trygghet för de fem till tio hemlösa som beräknas finnas i Falun. En lugn natt med tak överhuvudet, och kanske en dusch, betyder mycket.
Men nu är pengarna slut och den 30 april stänger härbärget om inget händer. I november 2024 kommer nya pengar. Då öppnas härbärget igen för att åter stängas i mars 2025.

Härbärge. Falun.
Härbärget i Falun på insidan verksamhetschef David Johansson, berättar att härbärget stängs den 30 april. Bara knappt tre månader efter öppnandet. Foto: Anders Hansson

David Johansson är mycket bekymrad över vad som ska hända de hemlösa under sommarhalvåret.
– Det känns som man resonerar att de kan sova ute på sommarhalvåret eftersom då är det varmt ute, säger David Johansson, som är mest orolig för att de hemlösa ska drabbas av våld och överfall.
– Det kan främst drabba kvinnor som missbrukar. Jag har hört många historier som vittnar om kvinnor som inte orkar stå emot.
Han fortsätter:
– Vår önskan är att härbärget ska vara öppet hela året. Vi vet att det kommer att vara stängt från den 30 april, men det kan hända ett mirakel. Att någon kan komma med något bra bidrag eller gåva så att vi kan ha härbärget öppet, säger David Johansson.

David Johansson, verksamhetschef på Föreningen Ria Hela Människan i Falun, hoppas på ett mirakel som kan hålla härbärget i Falun öppet även efter 30 april. Foto: Anders Hansson

Han berättar om alla de möten och samtal han haft med hemlösa i Falun. Det har varit samtal om rädsla och skam, men också om hur det är att tillbringa en natt vid tåg- och busstationen i Falun.
– De sitter på stationen och sover hela natten. Försök att själv sitta hemma och sova hela natten. Bara att kunna sova är en förutsättning att kunna orka nästa dag. Hur orkar man att kämpa vidare med att hitta boende, sysselsättning och liknande om man inte har sovit. Att sova bra är grunden till värdigt liv, säger David Johansson.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS