Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Monica och Hans-Göran Åkers vid den stora monter som utgör en hantverksbaserad inblick i gårdslivets många detaljer och karaktärer. Duon visar i sin nya utställning även dalahästar skapade i egen regi.
Foto: Sonny Jonasson

Hantverk möter hästar och lantlig historik på bibblan

FALUN. Falun är hemvist för mängder av flinka fingrar och färgsäkra kreatörer. Från Österbyn kommer två av dessa, och fokus vilar på snillrikt hantverk i sällskap av länets kanske mest älskade hästar. “Bondens gård på sommaren” sätter fokus på båda dessa element. – Vi visar ett litet tvärsnitt av livet som det kanske kan se ut på just bondens gård i sommartid, säger paret Monica och Hans-Göran Åkers.

Falu stadsbibliotek är stadig hemvist för lokalt förtöjda konstgärningar. Bland annat via det långlivade Galleri Hörnan och även separata utställningar av hantverk, måleri och mycket annat. Nu gästas man från och med den 31 maj (då vernissage hölls) till och med den 18 augusti av synnerligen länsnära ting.

Svärdsjöparet Hans-Göran och Monica Åkers bjuder inblick i “Bondens gård på sommaren” och platsen är Dalasamlingen, belägen en trappa upp i bibblans innanmäte.
– Vi hoppas att besökare kan få en fin känsla av både tradition, design och hantverk, säger Monica som i utställningen bland annat visar ett tämligen stort urval av sin mycket stora samling dalahästar.

Hästarna, täljda av Hans-Göran och färgsatta av Monica, har koppling till mängder av mindre orter i länet.
– Totalt finns det nog uppemot 350 olika byhästar i Dalarna, alla med sina egna unika drag och utseende. Här visar jag en del av dem vi har, däribland Svärdsjöhästen, Sundbornshästen och Falu gruva-hästen.

Nytillskottet "Pärlan" är en av de många egenhändigt framställda dalahästar som ingår i paret Åkers samling. Foto: Sonny Jonasson
Nytillskottet “Pärlan” är en av de många egenhändigt framställda dalahästar som ingår i paret Åkers samling. Foto: Sonny Jonasson

Bland nytillskotten hittas också en grann träpålle med hovarna travandes längs Monicas personliga minnesallé.
– Ja, den här heter Pärlan, berättar hon om ett exemplar berikat med grått, vitt, svart och guld.
– Min pappa hade när jag var liten en häst som hette Pärla, så det är rakt av inspirerat från min egen uppväxt. Vissa av dalahästarna vi visar här är till salu om man skulle vara intresserad, och de finns också som beställningsvaror, upplyser hon.

I en voluminös monter alldeles intill återfinns Hans-Görans iscensättning av en lantlig gård i sommartid.
Täljda gubbar, gummor, djur och byggnader uppvisar stor hantverksteknik likväl som ett fantasifullt sinne för detaljer.
– Det är mycket som händer i den här miniatyrvärlden, konstaterar Hans-Göran om det myller av folkliv och gårdsriktade förehavanden som fyller montern med känsla av liv.

Han utvecklar:
– Miljön har fått flera helt nya huskroppar. Om hönshuset här har jag ett svagt minne att jag som barn gick på gården med mormor vid ett hönshus som detta. Här och var finns till och med råttor och det kryllar av detaljer, vilket jag tycker är roligt. Det verkar glädjande nog även andra tycka, då folk ofta upptäcker nya små saker titt som tätt när de kikar in här.

Han visar Lokalt i:s utsände den sida av montern som vetter bortom första anblick – och här hittas gestaltningar av något busigare karaktär.
– Ja, här har jag skojat till det lite med gubbar som står och smyger med flaskan bakom stughörnet. Och bakom dem kommer ulven tassande, refererar han skedet av historiskt minnande företeelser som utspelar sig i anslutning till gården.

Folkliv, fyrfotingar och ett mångsidigt uppbåd av hantverksbaserade händelser i gårdsmiljö. Detta i utställningen "Bondens gård på sommaren" på Falu stadsbibliotek. Foto: Sonny Jonasson
Folkliv, fyrfotingar och ett mångsidigt uppbåd av hantverksbaserade händelser i gårdsmiljö. Detta i utställningen “Bondens gård på sommaren” på Falu stadsbibliotek. Foto: Sonny Jonasson

Hans-Göran sammanfattar med en välmenande vilja att passa vidare skaparlusta till både ung och gammal.
– Vi hoppas kunna ge en fin bild av lantlivet både förr och nu, ett litet tvärsnitt av livet som det kanske kan se ut på just bondens gård i sommartid.
– I samband med utställningen kan man även få prova på lite att göra sina egna figurer, det finns så att säga även en interaktiv del i detta. Det är vårt sätt att försöka inspirera fler att vara kreativa med hantverk, säger han.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!