Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
En av Sebastian Poras Adolfsson installationer.
En av Sebastian Poras Adolfsson installationer.
Foto: Helena Wikström

Han blev Avesta Arts residenskonstnär i år

AVESTA. Nu har beslutet om vem som blir Avesta Art residenskonstnär för 2024 taget och det är 29-årige Sebastian Poras Adolfsson som är bosatt och verksam i Malmö. – Under residenset så vill jag djupdyka ned i järnverkets historia och utifrån platsens minnen skapa nya konstnärliga gestaltningar, säger han i ett pressmeddelande.

Syftet med Avesta Art residens är att stärka det professionella konstlivet i Dalarna och att utveckla Avesta Art och Verket med målsättning att skapa kreativt utbyte och nätverkande relationer.
Residenset genomförs med stöd från Region Dalarna.

Den 29-årige Sebastian Poras Adolfsson blir Avesta Arts residenskonstnär 2024.
Den 29-årige Sebastian Poras Adolfsson blir Avesta Arts residenskonstnär 2024. Foto: Andréas Brännström

I år tillfaller det Sebastian Poras Adolfsson som 1994 föddes i Bogotá Colombia. Han är uppvuxen i Umeå men numera bosatt och verksam i Malmö.
– Under residenset så vill jag djupdyka ned i järnverkets historia och utifrån platsens minnen skapa nya konstnärliga gestaltningar. Jag vill att mina arbeten hos Avesta Art ska kunna reflektera hur vårt samhälle varit beroende av järnmalmen, och dess export runt om i världen. Men även hur våra kroppar är beroende av järn, berättar han och fortsätter:
– Jag har tidigare ofta arbetat med relationen mellan naturens långsamma tidsprocesser, stadsrummets olika
minnesmarkörer och vår mänskliga, ofta påskyndade uppfattning av tid och minne. Mitt mål är att under utställningen i slutet av residenset kunna presentera en skulptural installation, ett ljudverk och en trycksak gjord i Verkets grafikverkstad.

Sebastian har bland annat studerat på Konsthögskolan Umeå, Det Kongelige Danske Kunstakademi Köpenhamn, utbytesstudier och vid Umeå Universitet.
– Vi ser mycket fram emot Sebastians tolkningar av den här platsen, Verket och järnverkets historia och minnen, Charlotte Wells, museiintendent och verksamhetsledare på Verket, i pressmeddelandet.
I fjol var det premiär för residentskonstnär och då var det Love Antell som fick den stora äran.

Motiveringen
Motivering Avesta Art residens 2024 som tillfaller Sebastian Poras Adolfsson:
”Med ödmjuk nyfikenhet på hur människan förstår och förhåller sig till offentliga platser, föränderlig natur och städers utveckling har vår residenskonstnär både i Sverige och utomlands skapat mångfacetterade konstverk. Ljud, installation, skulptur och text i hans verk möter en plats och dess minnen, möten som bär över tid och öppnar publikens blick på det invanda eller ger fördjupad förståelse för en ny plats.”

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!