Motorn fick lyftas ut och alla delar i bilen har Gunde plockat isär och gått igenom. “Man chansar inte med en bil som gått 25 000 mil”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Gunde räddar en gammal Saab

BORLÄNGE. Efter att ha sett till att hans egen första bil, en Volvo PV 544 från 1965, är i toppskick har nu Gunde Hjalmarsson förbarmat sig över en risig Saab 99 från 1974. – Har man gamla bilar så ska de vara i ordning och körbara året runt, säger han.
Gunde Hjalmarsson är snart klar med sitt senaste bilprojekt, att renovera en risig Saab 99 från 1974. “Det känns tillfredsställande att kunna åstadkomma något”, säger han.

Dubbelgaraget i Romme är så rent och prydligt ett garage kan vara. Och som pensionerad flygtekniker är det nödvändigt att vara noggrann säger Gunde Hjalmarsson på omisskännlig värmländska.
– Jag är från Molkom, men jag har bott här i över 45 år, berättar han.
Även om han också har en utbildning som bilmekaniker så är det flygplan och helikoptrar som Gunde ägnat sitt yrkesliv åt. Han arbetade bland annat på F7 i Såtenäs innan det blev ett jobb ledigt på Sterner Aero i Romme 1976.
– Då tog vi vårt pick och pack och flyttade hit.
Nu är det några år sedan han gick i pension men att få dagarna att gå verkar det inte vara några problem med för Gunde som både idrottar året runt, ägnar sig åt föreningsliv och har olika projekt i garaget.
– Man måste ha lite utmaningar, konstaterar han leende.

Så här såg bilen ut innan Gunde tog sig an den. Foto: Privat
Så här ser Saaben ut nu när rosten är borta och den lackerats i originalfärgen karolinerblå. Nu ska bara några delar monteras på bilen igen innan den är färdig att besiktigas och tas i bruk. Foto: Karin Diffner

Det senaste projektet är en Saab 99 av årsmodell 1974. Bilen köptes ny av en bekant i Deje som hade kört den tills 1996. Därefter hade den stått på en loge och rostat sönder när Gunde blev övertalad att köpa den för ett par år sedan.
– Han tyckte att jag skulle ha något att göra, berättar Gunde som efter lite funderande slog till.
Sedan dess har Gunde – emellan längdskidåkning och orienteringsrundor – ägnat sig åt att göra bilen brukbar igen. Han har skruvat isär, renoverat eller bytt ut bromssystem, styrinrättning, startmotorn och generatorn. Och han har – bland mycket annat – bytt ut plåten vid infästningarna i både bak- och framvagn samt trösklar.
– Det var en utmaning att profilera en 1,5 meter lång plåt, konstaterar han.

Den här bilen, en Volvo PV 544, köpte Gunde som 18-åring 1970. Den hade köpts fabriksny fem år tidigare av hans fars farbror för 15 000 kronor i Karlstad.

Även om vissa moment har varit komplicerade, så menar Gunde själv att hans arbete inte är unikt på något sätt, utan att det finns entusiaster som gör mycket mer avancerade bilrenoveringar.
– Vad som är unikt med det här är att det inte finns så många bilar kvar av den här modellen eftersom de flesta gamla Saab 99 används till folkrace och sedan är de slut.
Nu har hans Saab lackats i originalfärgen karolinerblå och det är bara några detaljer kvar innan Gunde kan ta den i bruk.
– Jag har lovat farbrorn jag köpte den av att han ska få åka premiärturen “runt älven” i Deje och Munkfors där de brukade vara ute och ragga förr.
När blir det då?
– Det beror på skid- och skridskosäsongen. Om den blir bra så kanske det inte blir förrän första maj, men annars kan det bli tidigare.
Hur känns det att snart vara klar?
– Det känns nästan som om man byggt en bil när man går igenom varje liten detalj så här.
Är du stolt?
– Ja, visst kan man känna en tillfredsställelse över att man åstadkommit något.
Hinner du åka med båda dina entusiastfordon?
– Jadå. PV:n åkte vi nyss med in till stan fast det var 15 grader kallt. Jag är av den åsikten att om man har gamla fordon så ska de vara fullt funktionsdugliga.
Har du något annat projekt på gång efter Saaben?
– Nej, jag tror inte det, men jag engagerar mig mycket i Stora Tuna OK så det är ingen risk att det blir tomt.

Gunde har även en gammal moped, en Puch Alabama, som han brukar delta i TSV Blåröks parader med.

Fakta/Gunde Hjalmarsson
Ålder: 70 år.
Bor: I Romme.
Familj: Hustrun Birgitta, 70, och sönerna Markus, 44, David, 41 och Martin, 37 år.
Yrke: Pensionerad flygtekniker.
Intressen: Skridskoåkning, skidåkning, orientering och föreningsliv.

Ett annat vinterprojekt i garaget är den här kajaken som Gunde tillverkat av bland annat granlister och epoxylim.
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS