Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Daniel Karlsson är Äventyrsgruvans verksamhetschef.
Foto: Arkiv

Gruvbolag polisanmält för olaga intrång

Tuna Hästberg. Äventyrsgruvan polisanmäler två företrädare för gruvbolaget Nidhogg för olaga intrång. Enligt verksamhetschef Daniel Karlsson utsatte de både sig själva och besökarna i gruvan för livsfara. – Jag förstår inte varför de gör så här, när vi erbjudit dem att få komma in på ett säkert sätt, säger han.

Nidhogg Resourses vill som vi tidigare skrivit om börja bryta järn och mangan i det gamla dagbrottet i Tuna Hästberg. Därför håller gruvbolaget nu på att undersöka området och söka tillstånd.
Men förra helgen uppstod en situation på platsen som slutade med att polisen ryckte ut och avhyste två företrädare från företaget.
– De hade klättrat över grinden och tagit sig in på området trots att det är avspärrat, instängslat och skyltat med tillträdesförbud, säger Daniel Karlsson som är verksamhetschef.

"Om de befunnit sig på fel plats i det avspärrade dagbrottet hade det kunnat innebära livsfara för besökarna i gruvan", säger Daniel Karlsson. Foto: Mattias Bengtsson
“Om de befunnit sig på fel plats i det avspärrade dagbrottet hade det kunnat innebära livsfara för besökarna i gruvan”, säger Daniel Karlsson. Foto: Mattias Bengtsson

Enligt Karlsson så har Äventyrsgruvan erbjudit gruvbolaget att få komma in på området tillsammans med en guide eftersom det är förenat med fara att röra sig inne på området när någon befinner sig i gruvan.
– Det finns ett 30-tal öppna schakt och om man går på fel ställen så kan stenar börja rulla ner i gruvan och då är fallhöjden 40 meter. Vi hade två grupper där nere som vi var beredda att evakuera, säger han.
Men även för Nidhoggs företrädare kan det ha varit farligt, enligt Daniel Karlsson.
– Ja, vi har varit här i 25 år och vet var det finns övertäckta schakt. Därför är det helt förbjudet att röra sig på området för utomstående, även om de säger sig vara yrkesmän.
Personalen vid Äventyrsgruvan tillkallade polis som förhörde och avhyste de två gruvbolagsmännen.
– Det var i alla fall inga problem att få ut dem.
Var de ångerfulla?
– Nej, inte ett dugg. De säger att Bergstaten och Stora Enso säger att de har rätten att befinna sig där, men det är fel. Man får absolut inte gå in utan ledsagare, säger Daniel Karlsson.
Nu är de två personerna polisanmälda för olaga intrång och eventuellt skadegörelse – om det visar sig att någon åverkan på staket eller grindar gjorts.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!