Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Sedan i augusti har det kostat tio kronor i timmen att parkera på Ovanbroparkeringen. Nu blir det snart gratis att stå här den första timmen.
Foto: Karin Diffner

Gratis parkering första timmen

BORLÄNGE. Nu blir det gratis att parkera första timmen på Ovanbroparkeringen. Kostnad för kommunen: Drygt tre miljoner kronor.

Sedan det nya parkeringssystemet infördes i centrum i höstas har många kritiska röster hörts, bland annat har en hel del Borlängebor tyckt att det varit krångligt.
– Vi har också hört från näringsidkare att besökstalen till centrum varit vikande, säger kommunalrådet Ulrik Bergman (M).
Som vi tidigare berättat har politikerna beslutat om att införa gratisparkering första timmen men var har inte varit bestämt.
Nu har ett enigt arbetsutskott i kommunstyrelsen föreslagit att gratis parkering ska gälla hela Ovanbroparkeringen. Parkeringen har 260 p-platser och är den populäraste platsen att ställa bilen på i Borlänge.

Från och med augusti har det kostat tio kronor i timmen att parkera på de flesta p-platser i centrum.
Men i och med förändringen på Ovanbroparkeringen går kommunen miste om tre miljoner i parkeringsavgifter per år. Dessutom kostar nya vägmärken och omprogrammering av automaterna cirka 27 000 kronor.
Men det är en kostnad som kommunledningen tycker är värd att ta.
– Ja, det är viktigt att folk kommer ner på stan, säger Ulrik Bergman.
– Och vi får se; det kan ju bli så att folk parkerar längre än en timme, fortsätter han.
Medianparkeringstiden har hittills varit en timme och en minut.
Från vilket datum första timmen ska bli gratis kan Bergman inte svara på, men säger att det blir så snart “tjänstemännen hinner leverera”.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!