Hans Grandin och Ola Linnteg, klubbchef för Säters Golfklubb, framför den 120 år gamla vagnboden som snart kan byggas om till en aktivitetshall. Golfklubben har fått 3,7 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden för att skapa aktiviteter för den nya fokusgruppen 65+.
Foto: Pär Sönnert

Golfklubben har fått miljonbidrag av Arvsfonden – planerar aktivitetshall

SÄTER Säters Golfklubb har tilldelats 3,7 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden, vilket var den första ansökan som beviljades gällande projekt riktade mot den nya fokusgruppen 65+. Pengarna ska gå till att bygga om den gamla vagnboden vid golfbanan till aktivitetshall för bland annat boule och bågskytte. “Jätteroligt att vi blev först ut med detta”, säger klubbchefen Ola Linnteg.

Vi träffas i golfrestaurangen vid Säters Golfklubb på Skönviksområdet, ett utslag från Fasta paviljongen och Mentalvårdsmuseet.
– Klubbhuset var tidigare det gamla svinhuset som hörde till Säters sjukhus, upplyser Ola Linnteg.

Klubben bildades 1984, innan det ens fanns någon golfbana på plats.
– Vi fattade beslut om att bygga banan 1988 och 1990 var den spelbar. Då hade vi sått och fått upp gräset. Från början var det bara skog och kärr här så det var lite arbete att få området spelbart. Vi hade mycket hjälp av skolungdomar som var här på friluftsdagar och hjälpte till att röja, minns Hans Grandin som varit med sedan starten.

I dag har klubben 825 medlemmar.
– Antalet ökade med 75 medlemmar mellan 2019 och 2020, säger Ola Linnteg.

För 120 år sedan byggdes byggnaden som användes som vagnbod åt Säters hospital. Numera används byggnaden som förråd och snart kan den byggas om och fyllas med aktiviteter som boule, bågskytte och golf. Foto: Pär Sönnert

Under årens lopp har området vid golfbanan utvecklats, senast i somras då de nya padelbanorna byggdes, och de kommande åren planeras en ny satsning för att locka fler människor till området.
– Det fanns ett medborgarförslag om att bygga en boulehall i kommunen. Vi hade gjort en förstudie över hur Skönviksområdet skulle kunna utvecklas vidare och tog kontakt med Allmänna Arvsfonden med våra planer. De meddelade att de inte kunde ge bidrag till allt som vi ville göra, så vi fokuserade på aktivitetshallen, berättar Hans Grandin.

Planerna är att en gammal byggnad ska rustas och byggas ut. I byggnaden ska det kunna utövas boule, bågskytte och golf. Det sistnämnda gäller närspel som puttar och chippar.
– Huset i sig är 120 år gammalt och nyttjades av sjukhuset som vagnbod. I dag har vi det som förråd. Det är ett fint hus och huset i sig är värt att rusta upp eftersom det är så rakt och fint. En av portarna ska bli entré och så planerar vi ett fik i huset, berättar Hans Grandin.
– Sedan vill vi bygga ut byggnaden med en vinkelbyggnad 25 meter bredvid golfrangen, tillägger Ola Linnteg.

Ola Linnteg är klubbchef för Säters Golfklubb. Foto: Pär Sönnert

För ett par veckor sedan fick Säters Golfklubb beskedet att Allmänna Arvsfonden beviljar 3,7 miljoner kronor till projektet, som är det första projektet som beviljade med målgruppen över 65 år.
– Jätteroligt att vi blev först med detta. Hans har gjort ett jättebra jobb med ansökan, berömmer Ola Linnteg.
– Det var många uppgifter som skulle fyllas i, det är lite pyssel med detta. Men vi lämnade in en bra ansökan, det måste man göra för att det ska bli några pengar, säger Hans Grandin.

Han påpekar dock att golfklubben även ska bekosta en del av arbetet med egna medel.
– Det har varit mycket fokus på att vi har fått dessa pengar från Arvsfonden, men vi har ju inte bara suttit och väntat på att få bidrag. Vi ska även med egna pengar i detta, precis som vi gjort med padelbanorna och golfsimulatorn. Klubben gör även löpande investeringar i golfbanan, bland annat ska vi se över teeplaceringarna för att se om vi kan få till en mer lättspelad bana, säger Hans Grandin.

Hans Grandin har varit medlem i Säters Golfklubb sedan starten 1985. Foto: Pär Sönnert

 

Vad händer nu?
– Vi har ingen brådska med detta. Nu har vi 18 månader på oss att skaka fram finansieringen av vår del av investeringen och bygget ska vara klart om tre år. Men först och främst så ska ju medlemmarna få tycka till om detta och bestämma om vi ska ta emot de här pengarna. Det är trots allt medlemmarna som bestämmer, påminner Hans Grandin.

Om medlemmarna säger ja till att ta emot pengarna och att aktivitetshallen rustas och byggs ut innebär det att både boulespelarna och bågskyttarna i kommunen får nyrustade lokaler att vara i.
– Varken boulespelarna eller bågskytteklubben har någon bra vinterlokal att vara i. Om den här aktivitetshallen blir verklighet så kan de ha verksamhet året om och det innebär även att vi skapar en ny mötesplats här vid golfbanan, där det kan röra sig ännu mer människor. Vi har även pratat med PRO som har planer på att väcka liv i den vilande föreningen Skönviks IK för att kunna spela tävlingsboule via den, säger Hans Grandin.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 43, 2021.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS