Frida Lundkvist och Pernilla Hansson är två av medlemmarna i nystartade Zen Kampsportsklubb Avesta. “Zen är ett tillstånd, att man är i harmoni med sig själv. Det är en buddhistisk tradition”, förklarar Mihail Dovnar
Foto: Kenneth Johansson

Goda krafter i ny kampsportsklubb

AVESTA. En ny idrottsförening har startats – Zen Kampsportsklubb Avesta. De två kollegorna Mathias Smås och Mihail Dovnar är initiativtagare.

Mathias Smås och Mihail Dovnar är männen bakom den nybildade föreningen.
– Vi är arbetskamrater på ett LVM-hem och vi arbetar med människor som är dömda för missbruk. Vi pratade mycket om träning när vi jobbade och det växte fram mer och mer och efter det har det bara fortsatt.
– Jag och Mihail startade i min trädgård i augusti förra året, vi tränade där, berättar Mathias Smås.

Ja, det har vuxit snabbt och nu utgörs träningsgruppen av mer än 30 personer, som samsas med Avestagymnasterna i träningslokalen i Högbo.
– Avestagymnasterna har varit väldigt snälla och de har hjälpt oss. Det underlättar att slippa släpa runt alla saker till olika hallar, nu har vi en fast punkt.
I arbetet ser Mathias och Mihail många personer som kommit snett i samhället och det är en av anledningarna till att de startat Zen Kampsportsklubb.
– Det berör oss mycket och vi vill förebygga det. Vi vill försöka bidra så att folk hamnar i harmoni med sig själva, vi vill hjälpa människor att bygga en ny livsstil.
– Alla är välkomna – kvinnor, män, olika åldrar, olika bakgrund och så vidare. Och vi gillar att träffa nya människor, säger Mihail.

Mihail kommer från Vitryssland och flyttade till Sverige för cirka sju år sedan. Han har tidigare tävlat i kickboxning och ansvarar nu för träningen medan Mathias tar hand om mycket organisatoriskt och tränar själv.
– Vi har organiserad träning tre dagar i veckan. Det är thaiboxning och kickboxning men även boxning följer med automatiskt, säger Mihail.

I januari blev Zen Kampsportsklubb Avesta officiellt en förening och den finns även registrerad i Svenska Budo & Kamsportförbundet.
På sikt vill klubben växa och bilda fler träningsgrupper.
– Vi vill skapa en barngrupp, en ungdomsgrupp och en kvinnogrupp, det är något vi strävar efter. Men vi vill även utbilda fler instruktörer, det är ett måste för att vi ska mäkta med.

Och vill någon åka och tävla så stöttar vi naturligtvis det, säger Mathias.
En väldigt viktig regel som klubben satt upp vill Mathias poängtera och lyfta fram.
– Slåss du på gatan, utanför träningstid, så blir du avstängd från klubben på livstid. Vi har ett ansvar att deras kunskaper inte hamnar på gatan.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 19 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS