Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nu är “På tillfälligt besök” öppnad, en utställning på Dalarnas museum som visar högklassig dalakonst och däribland verk av Anders Zorn och Carl Larsson.
Foto: Sonny Jonasson

Giganter på besök i unik utställning

FALUN. På Dalarnas museum hänger nu tunga pjäser med giganters signatur. Verk av Carl Larsson och Anders Zorn visas i “På tillfälligt besök”. Christer Björklund, landsantikvarie och länsmuseichef, är idel muntra tongångar över den spektakulära utställningen. – Fantastisk konst och en exklusiv känsla, flera verk är sådant som inte visats publikt tidigare, säger han.

Under 70-talet såldes en betydande mängd konst till utlandet, vilket då fick försäkringsbolaget som nu heter LF Dalarnas att agera.
Genom att börja samla konst aktiverade bolaget även en ambition att bevara kulturarvet – tongivande konst kunde behållas i landet.

Nu visas konstsamlingen i bolagets ägo för första gången i enhetligt format. Detta i en utställning med spektakulära förtecken.
“På tillfälligt besök” ger plats år tunga verk av världsberömda dalakonstnärerna Carl Larsson och Anders Zorn. Dalarnas museum upplyser att de båda konstgiganternas oljemålningar och akvareller nu visas i utställningssalens förnyade färgskala.
Därtill är alstren i sig några av Sveriges mest kända verk även utanför blågula gränser.

Christer Björklund:
– Verkligen superkul att kunna presentera den här utställningen. Vi har ett jättebra samarbete med försäkringsbolaget som ju också har en kulturstiftelse, berättar han.

Christer Björklund, länsmuseichef vid Dalarnas museum. Foto: Sonny Jonasson
Christer Björklund, länsmuseichef vid Dalarnas museum. Foto: Sonny Jonasson

Björklund konstaterar den dalarotade kulturyttringen som stark, där såväl salens egenskaper som strategi för verkens placering samspelar i en smakfull helhet.
– Allt lyfts fram på ett spännande och mycket vackert vis. Att kunna visa upp den här samlingen känns betydelsefullt, och det är därav extra roligt att den finns hos oss så pass länge, fortsätter han.
Den 1 juni – i samband med en temadag som bland annat gav föreläsningar om kretsen nära de världskända målarna – invigdes utställningen.
Denna har alltså fått namnet “På tillfälligt besök”. Som länsmuseichefen framhåller är tidsomfånget generöst; besökare kan avnjuta de omtalade skapelserna ända till augusti 2025.

Utställningen ståtar med 37 verk, varav två tredjedelar bär Zorns alternativt Larssons autograf. Museet upplyser att verken bjuder skildringar från såväl Sundborn som Mora och Alhambra.
Utöver dessa bjässar i konstvärlden visas i samma sal också kreationer av flertalet andra dalakonstnärer av rang.
Däribland Olof Arborelius, Winter Carl Hansson och Lennart Sand, med flera.

Christer Björklund klargör att utställningen säkrar i viss mån unika möjligheter att beskåda Zorns och Larsson verk i fråga. Vissa har hängt i privata hem och därefter på försäkringsbolagets huvudkontor i Falun, vissa har kunnat ses på någon auktionsvisning. Överlag råder dock en påtaglig känsla av exklusivitet.
– Så är det. Det är fantastisk konst, flera verk är sådant som inte visats publikt tidigare.

Maria Perers, antikvarie vid Dalarnas museum. Foto: Sonny Jonasson
Maria Perers, antikvarie vid Dalarnas museum. Foto: Sonny Jonasson

Med värdefulla konstverk av konstnärer med dylik dignitet kommer också naturligt fokus på säkerhetsaspekter.
– Ja, vi har alltid ett noggrant säkerhetstänk. I vår ordinarie verksamhet och givetvis även vid utställningar som dessa. Jag vill dock inte kommentera specifika detaljer kring detta, säger Christer Björklund.
Museets konstnära framhållning hyser nu en gemensam tro på att utställningen föder attraktion hos gemene man.

Detta såväl för dalfolk som turister och konnässörer av penselmanövrar i världsklass.
– Vi tycker att det här är spännande både för folk här på hemmaplan och människor runtom i Sverige och egentligen världens alla hörn.
– Detta är en chans att se väldigt fin konst, att komma nära, säger Christer som betraktar flera av utställningens verk som magnifika och personligen även har ett mycket gott öga till Zorns akvareller.

Han avslutar med att knyta vänskapsband mellan dåtid och nutid – och museets ambition att servera en stark konstupplevelse för mången nyfiket öga.
– Vi får se hur den tas emot, vi har goda förhoppningar att den gör intryck och blir omtyckt. Vi är som sagt glada att vi kan visa den så länge att så många som möjligt ges tillfälle att sig hit och se den. Det här är en stor kulturskatt, säger Christer Björklund vid Dalarnas museum.

Nu visas världsberömt dalamåleri i en unik utställning på Dalarnas museum. Foto: Dreamstime
Nu visas världsberömt dalamåleri i en unik utställning på Dalarnas museum. Foto: Dreamstime

På tillfälligt besök
▪ Verk av Anders Zorn och Carl Larsson ur LF Dalarnas unika konstsamling samt verk av fler namnkunniga dalakonstnärer.
▪ Var: Dalarnas museum
▪ När: 1 juni 2024 – augusti 2025
▪ Övrigt: “Det känns fantastiskt bra att få möjligheten att visa upp vår fina konstsamling i sin helhet för dalfolket och faktiskt hela världen, då vi har förstått att det även finns ett nationellt och internationellt intresse”, säger Anders Grånäs som är vd för LF Dalarnas.
(Källa: Dalarnas museum)

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!