Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kommundirektör, Falun kommunen
Till skillnad mot sin företrädare anser Faluns kommundirektör, Hans Näslund, att det är okej med ökad politisk inblandning i tjänstemännens arbete.
Foto: Anders Hansson

Ger okej till ökad politisk inblandning

FALUN. Hans Näslund har gjort sina första hundra dagar som kommundirektör i Falu kommun. Nu signalerar han en helt annan syn, jämfört med företrädarens, på samspelet mellan politikernas och tjänstemännens ansvar. Han menar att politikerna kan få ha mer inflytande: – Jag upplever inte någon problematik i det, säger Hans Näslund.

Den 1 januari började Hans Näslund arbeta som kommundirektör i Falu kommun. Han är högst ansvarig för de 5 000 personer som är anställda inom Falu kommun.
Hans Näslund kommer närmast från Västerås där han varit direktör i den kommunala teknik- och fastighetsförvaltningen. Efter 21 år i Västerås ville han bli kommundirektör i Falun:
– I första hand lockade det spännande uppdraget i Falun som kommundirektör. Sedan hade jag också goda bilder av Falun och Dalarna. Jag har varit här en del på fritiden med familj och i olika idrottsevenemang.

Nu har det gått drygt hundra dagar sedan han började jobbet. Hans Näslund berättar att det varit en tid som gått ut på att bekanta sig med ledningsgrupper och förvaltningar.
Men han har fortfarande lite kvar att lära om Falun och det som symboliserar kommunen. Det visar bland annat när det var dags för fotografering till den här artikeln. Utanför hans kontor i rådhuset finns en stor docka som föreställer Falujungfrun, som är av Faluns symboler. Men han visste inte vad dockan föreställer och ville därför inte bli fotograferad tillsammans med den.
Pernilla Wigren var hans företrädare som kommundirektör. I februari 2023 slutade hon på grund av oenighet med Faluns nya politiska ledning. De ville att politikerna skulle har ett större inflytande i tjänstemännens arbete. I en intervju i Falu-Kuriren sade Pernilla Wigren om anledningen till att hon slutade:
”Jag värnar mycket om att skapa riktigt bra tjänstemannaorganisationer. När jag kom in hade det varit stökigt med chefsavhopp och en otrygg organisation. Det har varit ett stort jobb att landa i en stabil och trygg organisation. Vi har massor av saker som ligger i vårt ansvar att utveckla. Men om vi har olika syn på hur man leder en stor organisation så är det politikerna som bestämmer.”

Kommundirektör, Falun kommunen
Faluns kommundirektör, Hans Näslund, ser ekonomin som ett av Faluns stora utmaningar. Foto: Anders Hansson

Hans Näslund ser inga problem när politiker lägger sig i tjänstemännens arbete:
– Politiken är vår uppdragsgivare. Jag upplever inte någon problematik i det.
Visst bestämmer politikerna vad som ska göras i en kommun och tjänstemännen ansvarar hur det ska genomföras?
– Det är en bra övergripande ambition, men den beskrivningen är kort och enkelt formulerad. Det kan vara lika många bilder som det finns människor i en lokal som tänker vad är vad och vad är hur, svarar Hans Näslund och fortsätter:
– Jag har jobbat 8 mandatperioder åt 16 olika nämnder och styrelser, i olika frågor och olika sammanhang. Vi har en demokrati som fungerar så att befolkningen väljer företrädare, politikerna. De bildar nämnder och där sitter makten och fattar de principiella besluten kring mål, inriktning och budget. Politiken styr. Så ser modellen ut. Det är en viktig uppgift för mig att hantera gränssnittet och dialogen med politiken.
Var går gränsen när en politiker lägger sig för mycket i tjänstemannens arbete?
– Den frågan finns inget generellt svar på. Det är viktigt att ha en dialog mellan förvaltning och politik. Under mina 30 år har jag aldrig sett en handbok vad som är gränsen mellan politik och förvaltning.

Tänk en tjänsteman med stor kompetens inom sin förvaltning. Plötsligt kommer en politiker med mindre kunskap och vill styra förvaltningen. Kan du förstå om tjänstemannen blir frustrerad?
– Jag kan förstå upplevelsen. Jag samtalar gärna med medarbetare som har en sådan upplevelse. För mig är det inget konstigt i det hela.
Förstår du om dina svar kan upplevas som att du inte står upp för tjänstemännen?
– Jag har full respekt för allas upplevelser. Om någon har den upplevelsen samtalar jag gärna med den personen. Det här gör jobbet så intressant och spännande. Att få vara med när demokrati blir verkstad i organisationen.

När Hans Näslund får frågan vad han anser är största utmaningarna för Falu kommun, nämner han tre områden: Ekonomi, kompetensförsörjning, digitalisering.
Angående Faluns ekonomi säger han:
– 2024 är ett tufft ekonomiskt år. Ekonomi är en utmaning och det är en förutsättning för att kunna göra saker och ting.
På frågan hur Falun ska vinna kampen om arbetskraften och lösa kompetensförsörjning svarar han:
– Det är frågan som alla kommuner jobbar med. Det finns inget enkelt svar. Vi måste jobba med många olika spår. Allt från att vara en attraktiv arbetsgivare, fortbildning till att utnyttja ny teknik och jobbar smartare.
Han ser en utvecklad digitalisering som en lösning på utmaningarna:
– Här måste det offentliga, som kommuner och Falu kommun, hitta nya arbetssätt och ny teknik. Det finns en potential att utveckla det. Det pågår ett arbete kring detta.

Kommundirektör, Falun kommunen
Faluns kommundirektör, Hans Näslund. Foto: Anders Hansson

Hans Näslund
Ålder: 54 år.
Familj: Hustru och tre utflugna barn.
Aktuell: Har gjort drygt hundra dagar som kommundirektör i Falun.
Kommer från: Uppvuxen i Timrå. Har de senaste åren varit direktör för teknik- och fastighetsförvaltningen i Västerås stad.
Utbildning: Civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik.
Fritidsintressen: Familjeliv, motion, längdskidåkning, cykling rullskidor.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS