Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Efter 30 år är Gunnar och Kerstin Sahlins strutsfarm den största kommersiella i Sverige. “Det har varit en spännande resa”, säger de.
Foto: Karin Diffner

Generationsskifte på gång hos jubilerande Sahlins

BORLÄNGE. Det började som ett mycket osäkert experiment. I dag är Sahlins struts den största kommersiella strutsfarmen i Sverige med drygt 20 000 besökare per år och 25 anställda under högsäsongen. – Att jag skulle ha turister på min gård hade jag aldrig kunnat föreställa mig, men det har varit en spännande resa, säger Kerstin Sahlin.

Svedens gård har gått i arv i Kerstin Sahlins familj sedan 1902. När hon och maken Gunnar flyttade tillbaka dit 1979 var det för att ta över föräldrarnas jordbruk, i första hand hand växtodlingen och sedan de 28 mjölkkorna.
– Men det var för lite för att klara sig på så vi letade med ett öppet sinne efter något att komplettera med, berättar Kerstin.
På en resa till USA stötte de på en strutsfarm för första gången och funderade i tre år innan de 1994 vågade satsa.
– Vi hade ingen aning om hur de här främmande djuren skulle bo, äta och skötas eller varför man ens skulle ha dem.
I början gick det dåligt, men paret lärde sig efter hand och skapade stor nyfikenhet i trakten.
– Det var sådan trafik här i början, men vi hade heller ingen aning om hur vi skulle ta hand om turister.

På Svedens gård utanför Borlänge finns numera 150 strutsar, vilket gör den till den största kommersiella strutsfarmen i Sverige.
På Svedens gård utanför Borlänge finns numera 150 strutsar, vilket gör den till den största kommersiella strutsfarmen i Sverige. Foto: Karin Diffner

Verksamheten växte snabbt och trots två bränder i slutet av 1990-talet valde Sahlins att satsa på gårdsbutik med café, restaurang och konferensavdelning.
– För oss har det varit viktigt att produktionen ska vara hållbar. Därför vill ha hela kedjan, så vi föder upp djuren på eget foder och har eget slakteri, styckavdelning, charkuteri och egen rök. Numera kan vi förädla nästan allt.
Vad är du mest stolt över?
– Att vi kunnat utveckla så mycket från ingenting, att vi skapat arbetstillfällen – och vår glass som uppskattas mer och mer, säger Kerstin Sahlin.
– Det är en hantverksglass som man inte kan få någon annanstans, gjord på strutsägg och grannens mjölk, fyller Lina Strand i.

I år firar Sahlins struts 30-årsjubileum. Nu pågår också ett generationsskifte då Gunnar och Kerstin Sahlin planerar att lämna över till sonen Martin och hans sambo Lina Strand.
I år firar Sahlins struts 30-årsjubileum. Nu pågår också ett generationsskifte då Gunnar och Kerstin Sahlin planerar att lämna över till sonen Martin och hans sambo Lina Strand. Foto: Karin Diffner

Efter 30 år håller Kerstin och Gunnar Sahlin nu sakta på att lämna över verksamheten till sonen Martin och hans sambo Lina. Lina hade innan hon träffade Martin aldrig ätit strutskött och var lite skeptisk.
– Men nu är det det enda kött jag vill äta, säger hon med ett leende.
Varför det?
– Det är rött som oxfilé fast utan fett. Det är rent – i klass med viltkött – och jättegott.

Strutsägg är populära bland besökarna. Ett genomsnittligt ägg väger 1,5 kilo, men på strutsfarmen i Borlänge har flera världsrekordstora ägg lagts. Det största vägde 2 589 gram.
Strutsägg är populära bland besökarna. Ett genomsnittligt ägg väger 1,5 kilo, men på strutsfarmen i Borlänge har flera världsrekordstora ägg lagts. Det största vägde 2 589 gram. Foto: Karin Diffner

Under ett par år har Lina gått bredvid och lärt sig mycket av driften, men hon hoppas att det dröjer länge innan svärföräldrarna drar sig tillbaka helt, något som svärmodern också lovar.
– Det är så pass omfattande att det måste bli en successiv övergång, säger Kerstin.
Någon klar vision för framtiden har inte Lina och Martin än.
– Nej, men vi har en ständig diskussion om vad vi vill utveckla, förändra och behålla i verksamheten. Det viktiga är att det ska fortsätta vara långsiktigt hållbart, säger Lina Strand.
30-årsjubileet ska firas på flera sätt under året men hur har ägarna inte bestämt än. Strutsfarmen har haft en del av verksamheten öppen under torsdagar och fredagar. Den 20 april börjar man också med mat på lördagar.
– Sedan ökar vi öppettiderna successivt och från midsommarveckan har vi öppet alla dagar, säger Lina.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!