Plantor och odlingstips byttes på plantbytarträffen.
Foto: privat

Gammal kunskap förs vidare till nästa generation

GRANGÄRDE. Nu ska kunskapen om självhushållning och hur det går till att förvara mat utan frys öka i Grangärdetrakten. Äldre delar med sig av sin kunskap och erfarenhet till nyfikna i den yngre generationen.

Grangärde hembygdsförening har beviljats 10 000 kronor från Dalarnas Hembygdsförbund till projektet ”Nyfiken möter erfarenhet”.
Initiativtagarna till projektet är Anna-Karin Andersson, Grangärde Hembygdsförening, och Kristina Forsberg, Nyhammar. De har samlat människor som vill leva mer hållbart, lära sig mer om odling och hur man på bästa sätt tar hand om det som skördas. Tanken är också att lära sig metoder som användes tidigare för att kunna förvara mat när det inte fanns en frys att stoppa maten i.

Enligt Anna-Karin Andersson har hon lockat dem som har erfarenhet och Kristina Forsberg har lockat de unga och nyfikna.
I dagens separerade samhälle finns få möjligheter till denna mix av möten. Men de äldre som är med tycker det är jätteroligt att dela med sig av sin kunskap, och det är det immateriella kulturarvet som förs vidare på detta sätt, skriver hon i ett mejl.

Första träffen hölls i Norrbo Folkets Hus i mars. Där diskuterades bland annat odling och deltagarna delade med sig av sina erfarenheter och gav tips till varandra.
I början av juni blev det uppföljningsträff med byte av plantor och fler odlingstips.
– Vi diskuterade hur man gödslar, undviker kålmal och vilka tomater som är bra att odla, med mera, berättar Marie Henriksson, en av deltagarna i projektet.
Lars Jansson, Grangärde, visade samma dag hur det kan gå till att röka lax, vilket är en gammal och beprövad metod för konservering av fisk.

Till hösten planerar de träffar med fokus på att ta reda på det som skördas.
Så småningom ska gruppen också undersöka hur det går till att konservera kött och annat med hjälp av en konserveringsapparat.
Det var också meningen att de skulle gå en jordkällarkurs, arrangerad av länsstyrelsen, men den blev uppskjuten tills vidare.
– De som deltagit på träffarna odlar grönsaker eller planerar att börja. Flera har dessutom egna höns eller köttdjur, säger Marie Henriksson.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS