Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Under tävlingen Gädd-draget mäts fisken för att sedan läggas tillbaka i älven. Om någon lyckas fånga ”gammelgäddan” återstår att se.
Foto: Dreamstime

Gäddtävling drar många fiskeentusiaster till älven

KRYLBO Årets upplaga av fisketävlingen Gädd-draget arrangeras den 23 september. Då avgörs vilka som blir Avestas storfiskare i Dalälven och som kommer tilldelas kontanter från prispotten. – Och vi har ett pris till den som får tävlingens längsta gädda, förklarar Bo Ahlberg från Krylbo Lions, som tillsammans med fiskeentusiasten Erik Almsved från Bäsinge fiskevårdsförening, arrangerar tävlingen.
Fisketävlingen arrangeras av Krylbo Lions för 26:e gången och ett 50-tal lag brukar delta på fisketävlingen där bara gäddor räknas. Tävlingen sker genom ”catch and release”, vilket betyder att fisken tas upp, mäts och läggs tillbaka i sjön. Summan av lagets tre längsta gäddor räknas. En mätbräda tillhandahålls före start och lagen dokumenterar sin fångst genom att fotografera den ”fina fisken” innan den släpps fri. – Under tävlingens gång direktrapporteras gäddorna så alla vet hur långa gäddor som fiskats upp.
Tävlingen startar vid båtklubben i Brunnbäck och sker i Dalälven längs hela sträckan från fiskegränsen i norr, nedanför Lillforsen, till kraftstationen i Näs. Allt fiske sker från båt.
– De flesta lägger i båten vid båtklubben men de kan, som exempel, lägga i sin båt nedanför gula villan” eller var de vill, tipsar Bo.
Den som vill vara med måste klä på sig en flytväst eller flytoverall, då det är obligatoriskt. Bo, som bor intill älven, berättar att vattnet i älven är cirka en halv meter högre än vanligt.
– Det har varit riktigt strömt. På grund av det höga vattnet kan det bli lite mer svårfiskat nu säger de som fiskar, men visst finns det gäddor, lovar Bo.
Fotnot: Sista anmälningsdag till tävlingen är 15 september.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!