Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lokalt i mötte upp en kvintett i Vasaskolans matsal, där det sedan förra veckan serveras frukost till eleverna. Från vänster: Ewa Waller Koustinen, enhetschef på kostenheten, Lena Romlin, enhetschef på kostenheten, Marlen Söderfalk, butiksmedarbetare på Hemköp Hedemora, Jimmy Sjögren, dito, samt Niklas Nordahl, avdelningschef inom bildningsförvaltningen.
Foto: Pär Sönnert

Frukost på Vasaskolan ska bidra till lugnare skolmiljö: “En jättebra idé”

HEDEMORA. Nyligen började Vasaskolan i Hedemora att servera frukost till skolans elever, genom ett samarbete med Hemköp i Hedemora. Hittills är det dock inte så många av ungdomarna som har tagit del av detta. “Men vi hoppas på att det ska sprida sig mer och mer bland dem”, säger Niklas Nordahl, avdelningschef för bildningsförvaltningen.

I april lämnade Kristdemokraterna i Hedemora in ett initiativärende om att det borde börja serveras frukost i Vasaskolan.
– Men faktum är att kostenheten redan hade börjat titta på frågan när förslaget kom in och haft kontakt med kollegor i Mora och Smedjebacken där man redan har infört detta. Så förslaget kom från två håll, kan man säga, säger Niklas Nordahl.

“Förhoppningen är att det kommer falla väl ut och bidra till en lugnare skolmiljö när alla elever får möjlighet att äta en bra frukost”, skriver Hedemora kommun på sin hemsida om satsningen.

Kvintetten tycker att starten på frukostprojektet har varit lovande. På Tv-skärmen uppe till vänster visas information om frukosten. Foto: Pär Sönnert

Matvarorna som serveras på frukosten kommer från Hemköp i Hedemora. Tanken är att matbutikens svinn ska minska och att matvarorna ska ätas upp i stället för att kastas.
– Ni tog kontakt med oss i våras om detta. Det handlar om varor som är på väg att gå ut i datum, exempelvis frukt och grönt. Det kan även vara förpackningar som är trasiga, varor som vi inte kan sälja i butiken helt enkelt, säger Jimmy Sjögren, butiksmedarbetare på Hemköp Hedemora.
– Men det är heller inget fel alls på dessa varor, betonar hans kollega Marlen Söderfalk.
– Frukten kan användas i smoothies, exempelvis om det är en banan med brunt skal, säger Lena Romlin, enhetschef inom kostenheten på Hedemora kommun.

Två gånger i veckan ordnar kommunen transporter från Hemköp till Vasaskolan.
– Det blir rätt varierat, allt beror ju på vilka matvaror som Hemköp har fått över, säger Lena Romlin.
– Det viktiga är att kylkedjan inte bryts, när det handlar om kylvaror, säger Marlen Söderfalk.
– Matsäkerheten är väldigt viktig, påpekar Jimmy Sjögren.

Den 28 augusti smög frukostprojektet i gång.
– Mottagandet har varit positivt hittills, det har varit mellan 15 och 20 elever här varje morgon och ätit frukost. De sitter här inne och myser säger Lena Romlin.
– Och det är fler som står och kikar in men som inte är säkra på om de också får ta del av frukosten. Vi hoppas att det ska sprida sig mer framöver. Det här är ett häftigt konkret exempel på hållbarhetsarbete, säger Niklas Nordahl.

Eleverna kan påminnas om frukosten via Tv-skärmen i matsalen. Foto: Pär Sönnert

På tv-skärmen i matsalen rullar flera bilder, bland annat en med information om frukosten.
– Och vi hoppas även kunna få upp informationen i tv-skärmen som finns i entrén, säger Eva Waller Kaustinen, enhetschef inom kostenheten.
– Detta är en jättebra idé! Det är klart att barnen ska få en bra start på dagen. Man vet ju själv hur man är om man inte har ätit frukost på morgonen, säger Jimmy Sjögren.

Frukosten dukas upp varje vardagsmorgon, mellan klockan 7.30 och 8.10. Röster har hörts om att detta innebär att elever som kommer långväga med buss inte hinner ta del av frukosten.
– Visst blir det lite tajt för dem men de hinner äta något lite snabbt, säger Niklas Nordahl.
– Om de pinnar på lite från bussen så hinner de också äta frukost, anser Ewa Waller Kaustinen.

De betonar även att det inte är någon avancerad frukost som serveras.
– Nej, det är väldigt enkelt, lite smörgåsar med pålägg, yoghurt och smoothies, säger Lena Romlin.
– Och vi kan även servera sådant som blivit över från skolmaten, säger Ewa Waller Kaustinen.

I skolköket finns även möjligheten att köpa skolmat som blivit över.
– Om man har med sig egen matlåda. Det är också ett sätt att minska på vårt svinn men vi får se till att påminna om det så att det inte glöms bort, säger Ewa Waller Kaustinen.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,331801"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!