Anders i mitten och vid hans sida Maria och Maria.
“I våra stadgar tror jag att det står att man ska ha uppnått gymnasial ålder och det har ju de flesta av oss gjort” säger Anders Haraldsson. Till vänster Maria Jansson och till höger Maria Skörvald.
Foto: Lisa Björklund

Fredagskören lyfts av att sjunga: Man får endorfiner

LUDVIKA. Som ett litet preludium till julens högtid, uppträder Fredagskören både under Skyltsöndagen och på Cassels ”I juletid”-konsert. – När man står på scen och det låter bra och allting stämmer, då är det är jäkligt kul att sjunga. Det är en riktig kick, säger körledaren Anders Haraldsson.

I Subways gamla lokaler, med fönster mot Storgatan, uppträder Fredagskören på Skyltsöndagen den 3 december med traditionsenlig julmusik. På repertoaren finns även låtar av Bellman och rockgruppen Queen.
För den som inte har chans att höra dem då, kommer en ny möjlighet den 15 december då kören, för tolfte året, uppträder på Cassels tillsammans med ”I juletid-gänget”. Årets solist är Tommy Nilsson. Konserten arrangeras av Marcos Ubeda och Magnus Johansson, via Mtlive.
– Genom åren har det varit olika solister. Bland de mest kända är Christer Sjögren, Viktoria Tolstoy och Uno Sveningsson, säger alten Maria Skörvald.
– Vi kommer vara bakgrundskör på Tommy Nilsson-låtar och sen har vi två egna låtar, säger alten Maria Jansson.

Fredagskören har funnits sedan 1960-talet och består av sammanlagt 30 sopraner, altar, tenorer och basar. Dock efterfrågar kören fler medlemmar.
– Vi skulle vilja ha några fler basar. Kan man sjunga och hålla en stämma får man vara med.
– Det är en fördel att kunna läsa noter men inget krav.

Vad är kul med att sjunga?
– Man blir glad, man använder hela kroppen och så är det en gemenskap.
– Det är det fysiska, att man använder hela kroppen, man får endorfiner.

Anders och Maria hänger mot pianot.
Kören brukar uppträda på bland annat valborg, nationaldagen och Skyltsöndagen, berättar Maria Jansson och Anders Haraldsson.

Från början var kören en kyrkskolegrupp som leddes av Kerstin Rasmussen, men under sent 1970-tal beslutades det att den skulle stå på egna ben. Namnet byttes till Fredagskören eftersom den träffades på fredagar. Numera sjungs det dock på måndagar.
– Fredag var ingen bra dag, men det var inte så bra att heta Måndagskören heller.
– Det var samma människor då som nu, men då var vi mycket yngre.

Hur kommer det sig att ni ville vara med?
– Jag flyttade till Ludvika 1982 och hade sjungit i kör tidigare. Jag tyckte det var ett jättebra sätt att lära känna människor, säger Maria Jansson.
– Jag blev med hösten 1980. En presumtiv flickvän var med i kören så jag var och lyssnade på lite konserter och tyckte det var kul, säger Anders Haraldsson.
– Jag gick med 1976 när jag började Kyrkskolan. Jag fick vara med fast jag inte hade börjat i gymnasiet, säger Maria Skörvald.

När Kerstin Rasmussen slutade som körledare tog Åke Jonsson över. År 1991 villa även han sluta. Åke föreslog då att Anders skulle åta sig uppdraget.
– Jag sa att jag kunde vara tillfällig körledare tills att vi hittar en riktig. Det var 32 år sen, säger Anders och skrattar.
– Vi söker fortfarande en riktig körledare, avslutar Maria Jansson skämtsamt.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS