Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Yrsa Berglund och sonhustrun Lena Ekberg med en av gårdens islandshästar. Foto: Rose-Marie Eriksson

Från mjölkkor till islandshästar

AVESTA/INGEVALLSBO. Att uppleva skog och natur från hästryggen är populärt och lockar både gammal och ung. Yrsa Berglund driver Ingevallsbo turridning och ridskola tillsammans med familjen och det är alltid något på gång. – Vi har verksamhet med uteritter och turridning året om och ridskoleverksamhet från september till april, säger hon.

Hon möter upp tillsammans med sonhustrun Lena Ekberg som också jobbar med verksamheten och leder lektioner med mera. Ute i hagarna betar främst islandshästar och Yrsa berättar att de har 18 egna hästar plus inhyrda.
– Totalt är det runt 30 hästar och vi har jättebra och stora hagar sommartid.
Gården är stor med plats för ridhus, stallar, ridbana, grillkåta och mindre byggnader för övernattning när det är ridläger. Yrsa Berglund berättar att det är sambon Mikael som byggt det mesta på gården och ridhuset var klart 2002.

Hur länge har ni bott här?
– Vi flyttade hit 1982 och då hade vi mjölkkor och arrenderade gården. 1988 köpte vi gården och så småningom avvecklade vi mjölkkorna och satsade på hästar i stället, så hästar har funnits på gården sen 1993. Tidigare hade vi bashkirhästar och nordsvenskar men nu är det enbart islandshästar.
Att rida lite längre turer är populärt och det finns flera olika övernattningsmöjligheter på långturerna.
– Det är många som bokar in sig på turridning. Det är folk från bland annat Stockholm och Borlänge och vi har även gäster från Göteborg, säger Yrsa Berglund.

Det finns flera stora hagar och gott om frodigt bete. Foto: Privat

Under långturerna håller Yrsa med lunch och fika och hon erbjuder också övernattning på gården. Vanligast är tvådagarsturerna som är på cirka tre mil.
– Det kräver lite ridvana men vi erbjuder även kortare pass då man rider ut några timmar. Ridturer i naturen passar både nybörjare och erfarna ryttare och vi har många fina ridvägar.
Yrsa Berglund poängterar att deras ridning går ut på att ha roligt och de arrangerar även ridturer efter önskemål, exempelvis vid möhippor och bröllop.
Förutom hästar finns både hundar, katter, höns, karpfiskar och geten Tore på gården.
– Djuren uppskattas av både barn och vuxna och vi vill ha en levande gård där alla djur räknas, säger Yrsa Berglund.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!