Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Dan Edström
Från bruket i Långshyttan till Europaparlamentet i Bryssel är steget kanske rätt stort. Dock inte för Dan Edström som jobbade i Bryssel i ett år och åtta månader. Nu har dock Dan återvänt till Sverige och jobbar som kommunikationsstrateg för Centerpartiet. “Det är fullt ös på jobbet”, säger Dan.
Foto: Privat

Från bruket till Bryssel – men nu är Dan Edström åter på svensk mark

LÅNGSHYTTAN. Dagen efter valet 2022 satte sig Dan Edström, från Långshyttan, på planet till Bryssel för att jobba som presschef för Centerpartiet. Nyligen återvände han, och övriga familjen, till Stockholm och Dan har nu fullt fokus på EU-valet fram till att det hålls. Dan ondgör sig över mediernas skrämselrubriker om olika EU-beslut. “Samtidigt har jag ju satt sådana rubriker själv. Man går ju efter det som blir läst”, säger Dan som tidigare jobbat över två decennier på Expressen.

Redan i unga år halkade Dan Edström in på journalistiken. Han började skriva för Dala-Demokraten när han fortfarande gick på högstadiet på Jonsboskolan i Långshyttan och efter studenten började han jobba på Södra Dalarnes Tidning.
– Jag var på Södran mellan 1990 och 1998. Sedan blev det nästan 22 år på Expressen i Stockholm, berättar Dan när Lokalt i slår en signal.

Vad har du för koppling till Långshyttan och Hedemora i dag?
– Inte så mycket alls faktiskt. Det är några gamla kompisar som bor kvar där. Min pappa bor i Avesta och är fortfarande aktiv S-politiker där, säger Dan Edström.

Efter att ha haft 15 olika tjänster under sina 22 år på Expressen började Dan känna sig klar på tidningen.
– Jag hade gjort en massa olika saker, allt från redigerare till nattchef, chef för sociala medier och affärsutveckling. På slutet var jag med och utvecklade Expressen Premium. Men jag kunde inte komma på vad jag ville göra i stället, förutom att det gärna fick vara något idéburet, som en välgörenhetsorganisation eller inom politiken.

Dan Edström
När den amerikanske tv-stjärnan Jon Stewart (fyra från vänster) var på besök i Bryssel passade denne såklart på att ta en bild tillsammans med bland andra Dan Edström, som ses längst till höger. Foto: Privat

Dan pratade med en gammal Expressenkollega som jobbade som mediestrateg på Centerpartiet.
– Sedan blev jag erbjuden en tjänst som lät spännande och så började jag jobba för C 2020. Fast då hade pandemin slagit till så jag avslutade mitt förra jobb med att jobba hemifrån och så fick jag inleda mitt nya jobb med att jobba hemifrån. Faktum är att jag aldrig hann använda mitt första passerkort till riksdagen innan det hade blivit ogiltigt, säger Dan Edström.

Och dagen efter valet 2022 flög som sagt Dan och hela familjen till Bryssel där ett nytt uppdrag väntade.
– Min fru kunde jobba på distans och vår son gick i den Europaskola som finns för alla anställda inom EU eller Nato. Han gick i en svensk klass där och hade i stort sett alla ämnen på svenska. Centerpartiet har två platser i Europaparlamentet och varje parlamentariker får anställa fyra personer till sin stab. Så vi var åtta anställda som jobbade tajt runt parlamentarikerna Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner, säger Dan Edström.

Var det som du hade förväntat dig?
– Ja, till och med roligare än väntat. Det har varit väldigt roligt. Sedan var allt lite större och mer intensivt än jag hade trott. Det blev mycket uppståndelse när Abir Al-Sahlani klippte av en del av sitt hår i talarstolen, för att visa sitt stöd mot protesterna i Iran som pågick för fullt då. Det tog skruv, jag tror att hon fick göra 30 liveintervjuer på bara några dagar, med tv-kanaler från en massa länder, allt från USA till Indien. Det var det mest intensiva under min tid i Bryssel.

Dan Edström
Dan Edströms mest hektiska period i Bryssel kom efter att EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani klippte av en del av sitt hår i talarstolen, för att visa sitt stöd mot protesterna i Iran som pågick för fullt då. “Det tog skruv, jag tror att hon fick göra 30 liveintervjuer på bara några dagar”, säger Dan. Foto: Privat

I slutet av april började han åter jobba i riksdagen men med fokus på EU-valet. Den nya titeln är kommunikationsstrateg.
– Det var bestämt på förhand att jag skulle jobba fram till valet men eftersom reglerna för vad man får göra som anställd i Bryssel begränsar hur man får kampanja har jag återgått till att jobba i riksdagen. Vi hyrde ut vårt hus under tiden i Bryssel så det känns skönt att vara hemma i huset igen, säger Dan.

Från Bryssel har Dan gång efter annan ondgjort sig över skrämselrubriker i svenska medier som gäller EU-beslut. Det färskaste exemplet är uppståndelsen om att elda trädgårdsavfall på sin egen tomt.
– Det blir lite tröttsamt att läsa rubriker som “EU stoppar eldning på din egen tomt” när det i själva verket var regeringen som hade tolkat EU-direktivet så och sedan skyllde man på Naturvårdsverket. Och häromdagen kom det rubriker om att “Kebaben hotas av EU”* Det blir ju bara löjligt, säger Dan Edström.

Hur ser du på detta utifrån din egen bakgrund som redigerare på en kvällstidning?
– Jo, jag har ju själv satt rubriker som dessa. Man går efter det som blir mest läst, så enkelt är det. Sverige har väldigt liten bevakning av EU och det som händer där är ofta komplicerat och inte alltid så sexigt. Sådant som får stor påverkan skippar man medan man lyfter fram smågrejerna som kan vara lite lockande. Det krångliga, som ingen är intresserad av och som inte säljer, det lägger man inte tid på. Det blir som en ond cirkel.

Tror du att dessa skrämselrubriker kommer att dö ut?
– Nej, jag tror inte det. Dels för att det finns EU-skeptiska politiker som gillar att föra dem vidare och väcka debatt kring dem. Dels för att artiklarna blir lästa.

Dan Edström
I Bryssel var Dan Edström en av åtta anställda som jobbade tajt runt Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner. Här fotas han tillsammans med duon. Foto: Privat

Vad kan du/ni som jobbar inom politiken göra för att öka kunskapen kring vad EU gör och hur det fungerar?
– Jag tror vi har ett viktigt uppdrag att förklara hur det ligger till. Sedan måste vi prata mer om allt som är bra med EU. Du kan surfa på mobilen utomlands utan att det är svindyrt, tack vare EU. Du kan bo, plugga och jobba utomlands enklare, tack vare EU. Du slipper köa för att visa passet vid alla gränser, tack vare EU. Det är bara att kolla på kaoset i Storbritannien, så borde alla förstå hur illa det vore att lämna, tycker Dan Edström.

Fotnot: Rubrikerna om den “hotade kebaben” handlar om att Turkiet ansökt om EU-skydd av sin klassiska dönerkebab, vilket skulle innebära att den skyddas på samma sätt som napolitansk pizza, fransk champagne eller svensk Kalixlöjrom.

Dan Edström
Ålder: 53 år.
Bor: Saltsjö-Boo, utanför Stockholm. Uppvuxen i Långshyttan.
Yrke: Kommunikationsstrateg för Centerpartiet.
Familj: Fru och son.
Intressen: Mat, trädgården, musik, umgås med familj och vänner.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!